Evenemangs­guide

Här har vi samlat all relevant information som rör våra lopp.

Medalj

Ges till alla som fullföljt något av loppen direkt efter målgång. Fullföljer du din 7:e simning över 3 km hedras du med Älvarnas Blå Band.

Vilken slags medalj du får beror på hur många gånger du har simmat.
Vansbrosimningen/Vansbro Öppen Älv: bronsmedalj lopp 1-6, Älvarnas Blå Band lopp 7, guldmedalj från lopp 8.
Vansbro Halvsim: bronsmedalj lopp 1-9, guldmedalj från lopp 10.
Vansbro Tjejsim: bronsmedalj lopp 1-9, guldmedalj från lopp 10.

Merchandise

Försäljning av Vansbrosimningens officiella produkter sker i sporttältet på Evenemangsområdet. Flertalet av produkterna kan även beställas på online.

Mina sidor

Om du inte redan har ett konto hos oss så skickas dina inloggningsuppgifter till din mail direkt efter att anmälan är gjord. Hittar du inget mail från oss i din inkorg, dubbelkolla gärna skäpposten.

Har du tappat bort eller glömt ditt lösenord? Gå till Mina Sidor och välj ”glömt lösenord”. Följ instruktionerna.

Har du bytt mailadress sedan du simmade sist? Kontakta oss så hjälper vi dig:  info@vansbrosimningen.se / 0281 106 22

Musik

Livemusik finns längsmed banan och i målområdet.

Mässområdet

Vid evenemanget bygger vi upp ett mässområde alldeles intill upploppet och målet. Där ska badmössor och chip hämtas ut, byte av starttid samt Direktanmälan kan göras. Här finner du också vår Tävlingsinformation.

Omklädningsmöjligheter

Det finns omklädningsmöjligheter vid starten men utrymmet är begränsat så om du har möjlighet- Byt om innan du går till start! 

Parkering

Vansbrosimningens trafikvärdar visar dig till lediga parkeringsytor som finns på båda sidor av älven. Våra parkeringar är markerade med bokstäver A, B, C o.s.v., se kartan nedan. Följ skyltning ”Till arenan” från parkeringarna, för att hämta ut ditt startkit med badmössa och chip. Här kan du se en karta över alla parkeringar i Vansbro: Parkeringskarta

Parkeringarna är desamma oavsett vilket lopp du deltar i. Ska du delta i Vansbro 10K går det bussar från arenan till starten.

OBS! Husbilar och husvagnar hänvisas till en särskild parkering och tillåts ej parkera på ordinarie parkering. Följ skyltarna i Vansbro.

Press

Ackrediteringen behövs om du vill bevaka evenemanget. Kontakta oss via info@vansbrosimningen.se.

Priser

Våra priser:

Kortsim, Tjejsim, Halvsim, Öppen Älv och Vansbrosimningen:

  • 745 kr 5/10 – 17/12
  • 850 kr  18/12 – 17/2
  • 995 kr  18/2 – 17/6
  • 1250 kr  18/6 fram till start

Vansbro 10K

  • 1500 kr

Vansbro Vattenprov

  • 50 kr vid föranmälan, 100 kr på plats

Lilla Vansbrosimningen

  • Gratis

Regler

När du ska hämta ut din nummerlapp och scannar QR-koden på ditt Startbevis medger du till att ha läst och förstått reglerna på vansbrosimningen.se/tavlingsregler (länk öppnas i ny flik) och att du förbinder dig att följa dessa.

Resultat

På Mina Sidor kan du se dina resultat och det finns även i Tävlingsinformationen på Evenemangsområdet. Resultatlistor hittar du via länkarna nedan:

Resultat öppet vatten-loppen
Resultat Vansbrosimningen
Resultat Vansbro Swimrun
Vansbro Swimrun 2019
Resultat Vansbro Triathlon
Vansbro Triathlon 2019

Seedning

Klicka här för att se aktuell information om seedning: Seedning Vansbrosimningen

 

Simtid

Hur lång tid tar det att simma Vansbrosimningen? Snittid i motionsklassen i våra lopp:

Vansbrosimningen 3km 01:12:33
Vansbro Öppen Älv 3km 01:18:08
Vansbro Halvsim 1.5km 00:45:31
Vansbro Tjejsim 1km 00:29:56
Vansbro Kortsim 1km 00:26:37

Startbevis

Ditt startbevis finns på Mina Sidor från mitten på juni.

För att få ut ditt startkit måste du scanna in ditt startbevis (digitalt eller i pappersform) i Tävlingsinformationen. Startbeviset hittar du på Mina Sidor. Tag med legitimation.

Bra att veta: Ska du hämta ut ett startkit till en annan person ska du ha med dennes startbevis samt en kopia på personens legitimation.

Startkit

Ditt startkit med badmössa, chip och etikett till din ombytesväska hämtas vid Tävlingsinformationen senast 60 minuter innan start. Ta med ditt Startbevis (digitalt eller i pappersform) och legitimation.

Starttider

Du hittar din starttid på Mina Sidor. 

Starttidsändring

Se Byte av starttid.

Stopptider/reptider

Vi har inga rep- eller maxtider i våra 3000, 1500 eller 1000 meters lopp.. Däremot har vi sjukvårdspersonal som håller uppsikt på deltagarna och som kan ta beslut om att plocka upp simmare som är starkt påverkade av kyla och/eller trötthet.

Maxtiden för Vansbro 10K är 5 timmar och 30 minuter vid varje depå finns en reptid.

Depå 1: 2,4km – reptid kl. 10.20
Depå 2: 4,4km – reptid kl. 11.20
Depå 3: 6,6km – reptid kl. 12.30
Depå 4: 9 km – reptid kl. 13.30

Tidsregistrering utmed banan

Erbjuds på Vansbro 10K På övriga lopp erbjuds enbart tidsregistrering vid start och målgång.

Trafikinformation

Under Vansbrosimningen är det högt tryck på vårt trafiknät, tänk på att alltid följa våra funktionärers anvisningar. Räkna med att det tar tid att förflytta dig och hitta parkering så var ute i god tid. Se mer under parkering.

Tävlingsregler

Vansbrosimningens lopp i öppet vatten är indelade i motion- respektive elittävling. Samtliga deltagare blir ombedda att godkänna Vansbrosimningens tävlingsregler i samband med anmälan.

För dig som inte tävlar/är elit gäller reglerna under ”Regler för motionstävlingen”. 

Läs våra tävlingsregler här: Tävlingsregler

Upphittade saker

Vänligen lämna in upphittade saker till Tävlingsinformationen i evenemangstältet.

Vatten

Hur strömt är det i vattnet?
Det är svårt att ge ett generellt svar hur strömt det är i ån/älven eftersom det varierar från år till år. I Vanån är det medströms och i Västerdalälven är det motströms.

Mest medström är det närmast länsen (banmarkeringen) i Vanån. Minst motström är det närmast älvkanten och bryggorna i Västerdalälven.

Vilken temperatur brukar det vara i vattnet?
Det är svårt att sia om vattentemperaturen men den brukar ligga på +16-22 grader i början på juli.

Aktuell luft- och vattentemperatur hittar du på vår hemsida.

Veteranrabatt

Om du har simmat Vansbrosimningen eller Vansbro Öppen Älv fler än sju gånger (max en simning per år räknas) så får du rabatt på anmälningsavgiften.

7 eller fler gånger – 50%

25 eller fler gånger – Gratis

Här hittar du mer information för dig som veteran: Veteran hos Vansbrosimningen

Priser för alla loppen hittar du här: Priser

Våtdräkt och annan utrustning

Det allra viktigaste att tänka på är att använda en våtdräkt som passar just dig. En våtdräkt ska sitta tätt mot kroppen för att inte ta in vatten. En dräkt som tar in vatten gör dig både tung och kall fortare. De flesta våtdräkter är gjorda i materialet neopren som hjälper till att hålla värmen bättre samtidigt som det ger extra flytförmåga.

Provsimma med dräkten innan du deltar i en tävling i öppet vatten. Observera att det finns dräkter särskilt anpassade för val av simsätt. Ett generellt tips är använda heldräkt om du simmar frisim och kort dräkt för bröstsim.

Här kan du läsa fler våtdräktstips: Så väljer du rätt våtdräkt

Vi rekommenderar att du använder våtdräkt vid en vattentemperatur under +22 grader.

För simmare i motionstävlingen, det vill säga från och med startgrupp 5 i Vansbrosimningen, från startgrupp 2 i Vansbro Halvsim och Vansbro Tjejsim och för deltagare i Vansbro Öppen Älv, Vansbro Kortsim och Vansbro Ungdomssim är det tillåtet att använda handskar, sockor och huva så länge det inte är simhud mellan fingrar och tår.

I Vansbro 10K är våtdräkt, neoprenhuva, band, handskar utan simhud samt våtstrumpor tillåtet.

Vid användande av huva ska Vansbrosimningens badmössa alltid placeras utanpå.

Observera att andra regler gäller för elittävling, där det inte är tillåtet att använda handskar, sockor eller huva i startgrupper 1-2 i Vansbrosimningen, startgrupp 1 i Vansbro Halvsim och startgrupp 1 i Vansbro Tjejsim.

Värdesaksinlämning

Det finns en värdesaksinlämning i det stora informationstältet på arenan. Där kan du lämna in t.ex. bilnycklar, plånbok och telefon. OBS! Sakerna du lämnar in ska få plats i ett A5-kuvert. 

Kläder m.m. som du vill ha efter målet lämnar du i en klädpåse vid starten. Påsen transporteras sedan till området bakom duscharna på målområdet. OBS! Vansbrosimningen ansvarar inte för värdesaker som lämnas i klädpåsen

WiFi

Gratis WiFi finns på Evenemangsområdet.

Åldersgräns

Åldersgräns för Vansbrosimningen, Vansbro Öppen Älv, Vansbro Halvsim, Vansbro Tjejsim, Vansbro Ungdomssim
och Vansbro Kortsim är från det år du fyller 10 år.

Åldersgräns för Vansbro 10K är från det år du fyller 15 år.

Barn 6-9 år kan delta i Lilla Vansbrosimningen som simmas i tempererad bassäng 25/50 m.

Åldersgräns för deltagande i Vansbro Triathlon vänligen se hemsidan för Vansbro Challenge.

Återbetalning

Anmälan till våra lopp är bindande och ingen återbetalning görs om du ångrat dig och inte längre vill delta. Om du inte kan delta beroende av skada eller sjukdom och du har en giltig försäkring hos Folksam (Motionsloppsförsäkring Bas eller Motionsloppsförsäkring Stor) så vänder du dig till Folksam så hjälper de dig vidare.

Du kan även göra en överlåtelse av din startplats. Överlåtelseperioden är öppen från 1/5 fram till tävlingsdagen. På Mina sidor kan du skapa en överlåtelsekod som du sedan ger till köparen av din startplats. Koden ger köparen rätten att överta din start. Tänk på att det kan ta några dagar efter att anmälan är gjord tills din start syns under Mina Sidor.

Överdragskläder

Överdragskläder lämnas i anslutning till starten, Vansbrosimningen transporterar sedan dessa till målområdet. Tänk på att klistra fast din etikett väl synlig samt vid dåligt väder att väskan är vattentät alternativt tätt försluten av en påse. Vansbrosimningen tillhandahåller ingen påse längre med hänsyn till vår miljöpolicy.