Evenemangs­guide

Här har vi samlat all relevant information som rör våra lopp.

Medalj

Ges till alla som fullföljt något av loppen direkt efter målgång. Fullföljer du din 7:e simning över 3 km hedras du med Älvarnas Blå Band.

Vilken slags medalj du får beror på hur många gånger du har simmat.
Vansbrosimningen/Vansbro Öppen Älv: bronsmedalj lopp 1-6, Älvarnas Blå Band lopp 7, guldmedalj från lopp 8.
Vansbro Halvsim: bronsmedalj lopp 1-9, guldmedalj från lopp 10.
Vansbro Tjejsim: bronsmedalj lopp 1-9, guldmedalj från lopp 10.

Merchandise

Försäljning av Vansbrosimningens officiella produkter sker i sporttältet på Evenemangsområdet. Flertalet av produkterna kan även beställas på online.

Mina sidor

Om du inte redan har ett konto hos oss så skickas dina inloggningsuppgifter till din mail direkt efter att anmälan är gjord. Hittar du inget mail från oss i din inkorg, dubbelkolla gärna skäpposten.

Har du tappat bort eller glömt ditt lösenord? Gå till Mina Sidor och välj ”glömt lösenord”. Följ instruktionerna.

Har du bytt mailadress sedan du simmade sist? Kontakta oss så hjälper vi dig:  info@vansbrosimningen.se / 0281 106 22

Musik

Livemusik finns längsmed banan och i målområdet.

Mässområdet

Vid evenemanget bygger vi upp ett mässområde alldeles intill upploppet och målet. Där ska badmössor och chip hämtas ut, byte av starttid samt Direktanmälan kan göras. Här finner du också vår Tävlingsinformation.

Omklädningsmöjligheter

Det finns omklädningsmöjligheter vid starten men utrymmet är begränsat så om du har möjlighet- Byt om innan du går till start! 

Parasimmare

För dig som är parasimmare finns möjlighet att få hjälp med transport, i och uppstigning ur vattnet eller om du vill ha din ledsagare med. Hör av dig och berätta mer om vilka behov du har så ska vi göra allt vi kan för att du ska få en bra upplevelse av Vansbrosimningen. Vi ser fram emot att du kontaktar oss via mail: info@vansbrosimningen.se eller telefon 0281-10622, dock senast 2 veckor före din start.

Motionsklass

I Vansbro är alla våra lopp tillgängliga för alla. Du som parasimmare kan delta tillsammans med övriga deltagare i startgrupperna motion.

Tävlingsklass

I Vansbrosimningen den 9 juli finns det också en tävlingsklass för parasimmare. Där startar du tillsammans med elit dam eller elit herr, och du behöver ha en tävlingslicens.  Det finns möjlighet att få hjälp med transport, i och uppstigning ur vattnet eller om du vill ha din ledsagare med.

Parkering

Vansbrosimningens trafikvärdar visar dig till lediga parkeringsytor som finns på båda sidor av älven.  Följ skyltning ”Till arenan” från parkeringarna, för att hämta ut ditt startkit med badmössa och chip. Här kan du se en karta över alla parkeringar i Vansbro: Parkeringskarta

Parkeringarna är desamma oavsett vilket lopp du deltar i. Ska du delta i Vansbro 10K går det bussar från arenan till starten.

OBS! Husbilar och husvagnar hänvisas till en särskild parkering och tillåts ej parkera på ordinarie parkering. Följ skyltarna i Vansbro.

Press

Ackrediteringen behövs om du vill bevaka evenemanget. Kontakta oss via info@vansbrosimningen.se.

Priser

Våra priser:

Kortsim, Tjejsim, Halvsim, Öppen Älv och Vansbrosimningen:

  • 795 kr 28/9 – 12/10
  • 1095 kr  13/10 – 31/5
  • 1295 kr  1/6 – fram till start

 

Vansbro 10K

  • 1595 kr

 

Vansbro Vattenprov

  • 50 kr vid föranmälan, 100 kr på plats

 

Lilla Vansbrosimningen

  • Gratis

Regler

När du ska hämta ut din nummerlapp och scannar QR-koden på ditt Startbevis medger du till att ha läst och förstått reglerna på vansbrosimningen.se/tavlingsregler (länk öppnas i ny flik) och att du förbinder dig att följa dessa.

Resultat

Här kan du söka på allas resultat.

På Mina Sidor kan du se dina resultat och det finns även i Tävlingsinformationen på Evenemangsområdet. Historiska resultatlistor hittar du även via länkarna nedan:

Resultat öppet vatten-loppen
Resultat Vansbrosimningen
Resultat Vansbro Swimrun
Vansbro Swimrun 2019
Resultat Vansbro Triathlon
Vansbro Triathlon 2019

Seedning

Seedning tillämpas till Vansbrosimningen 3000 m och Vansbro Tjejsim. Resultat från Vansbrosimningen, Vansbro Öppen Älv och Vansbro Tjejsim 2019 och 2022 är seedningsgrundande, alternativt kan resultat från något av de externa seedningsloppen användas. 

Hur seedar jag mig? 

Om du simmat Vansbrosimningen eller Vansbro Öppen Älv 2022 eller 2019 så seedas du automatiskt när du anmäler dig till loppet. Detta innebär att du får tillgång till den startgrupp som du är kvalificerad att starta i, men du måste själv välja den när du gör din anmälan. Du kan alltså välja att starta i en annan grupp om du hellre vill det. 

Om du inte har simmat Vansbrosimningen, Vansbro Öppen Älv eller Vansbro Tjejsim tidigare men har resultat från något av de externa seedningsloppen gör du en kommentar med din tid och vilket lopp det gäller när du anmäler dig till Vansbrosimningen. 

Se mer här 

Simtid

Hur lång tid tar det att simma Vansbrosimningen? Snittid i motionsklassen i våra lopp:

Vansbrosimningen 3km 01:12:33
Vansbro Öppen Älv 3km 01:18:08
Vansbro Halvsim 1.5km 00:45:31
Vansbro Tjejsim 1km 00:29:56
Vansbro Kortsim 1km 00:26:37

Startbevis

Ditt startbevis finns på Mina Sidor från mitten på juni.

För att få ut ditt startkit måste du scanna in ditt startbevis (digitalt eller i pappersform) i Tävlingsinformationen. Startbeviset hittar du på Mina Sidor. Tag med legitimation.

Bra att veta: Ska du hämta ut ett startkit till en annan person ska du ha med dennes startbevis samt en kopia på personens legitimation.

Startkit

Ditt startkit med badmössa, chip och etikett till din ombytesväska hämtas vid Tävlingsinformationen senast 60 minuter innan start. Ta med ditt Startbevis (digitalt eller i pappersform) och legitimation.

Starttider

Du hittar din starttid på Mina Sidor. 

Stopptider/reptider

Vi har inga rep- eller maxtider i våra 3000, 1500 eller 1000 meters lopp. Målet stänger när sista simmaren är i mål.

Vi har sjukvårdspersonal som håller uppsikt på deltagarna och som kan ta beslut om att plocka upp simmare som är starkt påverkade av kyla och/eller trötthet.

Maxtiden för Vansbro 10K är 5 timmar och 30 minuter vid varje depå finns en reptid som gäller för ankomst till respektive depå.

Depå 1: 2,4km – reptid kl. 10.10
Depå 2: 4,4km – reptid kl. 11.10
Depå 3: 6,6km – reptid kl. 12.20
Depå 4: 9 km – reptid kl. 13.30

 

Tidsregistrering utmed banan

Erbjuds på Vansbro 10K På övriga lopp erbjuds enbart tidsregistrering vid start och målgång.

Trafikinformation

Under Vansbrosimningen är det högt tryck på vårt trafiknät, tänk på att alltid följa våra funktionärers anvisningar. Räkna med att det tar tid att förflytta dig och hitta parkering så var ute i god tid. Se mer under parkering.

Tävlingsregler

Vansbrosimningens lopp i öppet vatten är indelade i motion- respektive elittävling. Samtliga deltagare blir ombedda att godkänna Vansbrosimningens tävlingsregler i samband med anmälan.

Läs våra tävlingsregler här: Tävlingsregler

För dig som tävlar i Elitgrupperna gäller tävlingsreglerna under rubriken ”Regler för elit och ungdomsklasserna i Vansbrosimningen samt Vansbro Tjejsim”

Upphittade saker

Vänligen lämna in upphittade saker till Tävlingsinformationen i evenemangstältet.

Vatten

Hur strömt är det i vattnet?
Det är svårt att ge ett generellt svar hur strömt det är i ån/älven eftersom det varierar från år till år. I Vanån är det medströms och i Västerdalälven är det motströms.

Mest medström är det närmast länsen (banmarkeringen) i Vanån. Minst motström är det närmast älvkanten och bryggorna i Västerdalälven.

Vilken temperatur brukar det vara i vattnet?
Det är svårt att sia om vattentemperaturen men den brukar ligga på +16-22 grader i början på juli.

Aktuell luft- och vattentemperatur hittar du på vår hemsida.

Veteranrabatt

Om du har simmat Vansbrosimningen eller Vansbro Öppen Älv fler än sju gånger (max en simning per år räknas) så får du rabatt på anmälningsavgiften.

7 eller fler gånger – 50%

25 eller fler gånger – Gratis

Här hittar du mer information för dig som veteran: Veteran hos Vansbrosimningen

Priser för alla loppen hittar du här: Priser

Våtdräkt och annan utrustning

Det allra viktigaste att tänka på är att använda en våtdräkt som passar just dig. En våtdräkt ska sitta tätt mot kroppen för att inte ta in vatten. En dräkt som tar in vatten gör dig både tung och kall fortare. De flesta våtdräkter är gjorda i materialet neopren som hjälper till att hålla värmen bättre samtidigt som det ger extra flytförmåga.

Provsimma med dräkten innan du deltar i en tävling i öppet vatten. Observera att det finns dräkter särskilt anpassade för val av simsätt. Ett generellt tips är använda heldräkt om du simmar frisim och kort dräkt för bröstsim.

Här kan du läsa fler våtdräktstips: Så väljer du rätt våtdräkt

Vi rekommenderar att du använder våtdräkt vid en vattentemperatur under +22 grader.

För simmare i motionstävlingen, det vill säga från och med startgrupp 5 i Vansbrosimningen, från startgrupp 2 i Vansbro Halvsim och Vansbro Tjejsim och för deltagare i Vansbro Öppen Älv, Vansbro Kortsim och Vansbro Ungdomssim är det tillåtet att använda handskar, sockor och huva så länge det inte är simhud mellan fingrar och tår.

I Vansbro 10K är våtdräkt, neoprenhuva, band, handskar utan simhud samt våtstrumpor tillåtet.

Vid användande av huva ska Vansbrosimningens badmössa alltid placeras utanpå.

Observera att andra regler gäller för elittävling, där det inte är tillåtet att använda handskar, sockor eller huva i startgrupper 1-2 i Vansbrosimningen, startgrupp 1 i Vansbro Halvsim och startgrupp 1 i Vansbro Tjejsim.

Väder

Vi och vår säkerhetsorganisation har upparbetade riktlinjer för vad som sker vid oväder så som regn, blåst och åska. Det sker i olika steg beroende på hur situationen artar sig, bland annat så kan vi stoppa starterna, besluta om att plocka upp alla simmare ut vattnet alternativ bryta loppet beroende på hur allvarlig situationen ser ut. Vi har ständig koll på väderprognosen och vi vet att det kan ändras snabbt både inför och under loppen.

Värdesaksinlämning

Det finns en värdesaksinlämning i det stora informationstältet på arenan. Där kan du lämna in t.ex. bilnycklar, plånbok och telefon. OBS! Sakerna du lämnar in ska få plats i ett A5-kuvert. 

Kläder m.m. som du vill ha efter målet lämnar du i en klädpåse vid starten. Påsen transporteras sedan till området bakom duscharna på målområdet. OBS! Vansbrosimningen ansvarar inte för värdesaker som lämnas i klädpåsen

WiFi

Gratis WiFi finns på Evenemangsområdet.

Åldersgräns

Åldersgräns för Vansbrosimningen, Vansbro Öppen Älv, Vansbro Halvsim, Vansbro Tjejsim, Vansbro Ungdomssim
och Vansbro Kortsim är från det år du fyller 10 år.

Åldersgräns för Vansbro 10K är från det år du fyller 15 år.

Barn 6-9 år kan delta i Lilla Vansbrosimningen som simmas i tempererad bassäng 25/50 m.

Åldersgräns för deltagande i Vansbro Triathlon vänligen se hemsidan för Vansbro Challenge.

Återbetalning

Anmälan till våra lopp är bindande och ingen återbetalning görs om du ångrat dig och inte längre vill delta. Om du inte kan delta beroende av skada eller sjukdom och du har en giltig försäkring hos Folksam (Motionsloppsförsäkring Bas eller Motionsloppsförsäkring Stor) så vänder du dig till Folksam så hjälper de dig vidare.

Du kan även göra en överlåtelse av din startplats. Överlåtelseperioden är öppen från 1/5 fram till tävlingsdagen. På Mina sidor kan du skapa en överlåtelsekod som du sedan ger till köparen av din startplats. Koden ger köparen rätten att överta din start. Tänk på att det kan ta några dagar efter att anmälan är gjord tills din start syns under Mina Sidor.