Tävlings­regler Vansbrosimningen

Viktigt att känna till

Vansbrosimningens lopp i öppet vatten är indelade i motion- respektive elittävling. Samtliga deltagare blir ombedda att godkänna Vansbrosimningens tävlingsregler i samband med anmälan.

Med motionsloppen avses öppet vatten-loppen den 29 juni - 6 juli 2024.

Utrustning

  • Våtdräkt får användas
  • Vansbrosimningens badmössa ska bäras under hela loppet
  • Om den tävlande använder egen badmössa ska Vansbrosimningens badmössa bäras utanpå den egna
  • Handskar, strumpor och huva i neoprenmaterial är tillåtet. Över 23 ˚C rekommenderas inte dessa hjälpmedel av hälsoskäl
  • Säkerhetsboj får endast användas i Vansbro 10K. 

Vattentemperaturer

Mellan 12 ˚C och 22 ˚C rekommenderas våtdräkt, över 23 ˚C rekommenderas inte våtdräkt av hälsoskäl. Under 12 ˚C ställs loppet in.

Startregistrering

Simmare måste passera genom startfållan för att registreras för start. Simmaren placerar handen med tidtagningschipet mot registreringsenheten vid ingång till startfållan. Individuell start tillämpas i motionsloppen. Eliten startar på gemensam startsignal.

Målgång

Sluttiden registreras när simmaren placerar handen med tidtagningschipet mot tidtagningsrampen ovanför mållinjen.

Banan

Simmare ska följa av arrangören markerad bana. Simmare som simmar utanför banmarkering diskvalificeras av tävlingsdomare. Vansbrosimningen reserverar sig för eventuella ändringar av bansträckningen på grund av för låg vattentemperatur eller för hög vattenföring. Banan kan komma att ändras i både sträckning och längd.

Ingen återbetalning sker i dessa fall.

Valfritt simsätt

Simmare har möjlighet att vila sig vid säkerhetsbrygga/båt. Simmare får dock inte röra sig i banans längdriktning på annat sätt än via simning.

Simmare som bryter loppet

Simmare som avbryter tävlingen måste överlämna tidtagningschipet till funktionärerna.

Temperaturgränser för genomförande av ordinarie distanser i motionstävling

DistansTemp. minimum
3000 m14˚C
1 500 m13˚C
1 000 m12˚C
Inställt loppUnder 12˚C

Regler för elit och ungdomsklasserna i Vansbrosimningen samt Vansbro Tjejsim

Segrare

Observera att herr- och damsegraren i Vansbrosimningen 3000 meter koras i startgrupp elit herr och elit dam. Segraren i Vansbro Tjejsim koras i startgrupp elit. Segrarna i Vansbrosimningens ungdomsklasser koras i startgrupp ungdom 10-16 år. För att få starta i startgrupp elit och Vansbrosimningens ungdomsklass krävs simklubbstillhörighet och tävlingslicens.

Utrustning

  • Våtdräkt får användas, se tabell nedan
  • Vansbrosimningens badmössa med startnummeretikett ska bäras under hela loppet
  • Badmössan ska placeras på huvudet med startnummeretiketten framtill
  • Handskar och strumpor är inte tillåtet.

Vattentemperaturer

Mellan 12 ˚C och 22 ˚C är våtdräkt tillåten över 23 ˚C rekommenderas ej våtdräkt av hälsoskäl.
Under 12 ˚C ställs loppet in.

Startregistrering

Simmare måste passera genom startfållan där simmaren registreras för start. Simmaren placerar handen med tidtagningschipet mot registreringsenheten vid ingång till startfållan. Repstart tillämpas i Vansbrosimningen, för startgrupp elit. Vansbro Tjejsim, startgrupp elit startar från stranden på gemensam signal.

Tidtagning

Armband med tidtagningschip ska fästas runt handlederna enligt instruktioner på deltagarkuvertet och/eller speakers kommando. Tiden startar på speakers kommando.

Målgång

Sluttiden registreras när simmaren placerar handen med tidtagningschipet mot tidtagningsrampen ovanför mållinjen.

Måldomare/målkamera

Måldomare är placerade i linje med målet för att kunna bedöma simmares placering. Målkamera är placerad i linje med målet. Bilderna är endast avsedda för tävlingsorganisationen och publiceras inte offentligt.

Banan

Simmare måste följa av arrangören markerad bana. Simmare som simmar utanför banmarkering diskvalificeras av tävlingsdomare. Simmare får inte ha kroppskontakt med medtävlande som påverkar den medtävlandes simförmåga. Tävlingsdomare kan varna och diskvalificera tävlande. Vansbrosimningen reserverar sig för eventuella ändringar av bansträckningen på grund av för låg vattentemperatur eller för hög vattenföring. Banan kan komma att ändras i både sträckning och längd.

Valfritt simsätt

Simmare har möjlighet att vila sig vid säkerhetsbrygga/båt. Simmaren får däremot inte röra sig i banans längdriktning på annat sätt än via simning.
Simmare kan plockas av banan om säkerhetspersonal/tävlingsläkare bedömer att simmaren är i för dåligt skick att fortsätta.

Simmare som bryter loppet

Simmare som avbryter tävlingen måste överlämna tidtagningschipet till funktionärer.

Temperaturgränser för genomförande av ordinarie distanser i elittävling

DistansTemp. minimum
3000 m13˚C
1 500 m13˚C
1 000 m12˚C
Inställt loppUnder 12˚C

Om simmare inte önskar delta vid full distans under 14˚C, kan simmaren omplaceras i första startgrupp i motionstävlingen som genomförs med avkortad distans.

Resultat

Resultat anslås i målområdet. Liveresultat publiceras kontinuerligt under pågående lopp och slutgiltig resultatlista publiceras på Vansbrosimningens hemsida efter avslutade tävlingar.

Protest

Protest mot resultat ska vara tävlingsinformationen tillhanda senast en halvtimme efter sista målgång i elittävlingen. Kostnad för inlämnande av protest är 400 kr. Om protesten godkänns återbetalas summan. Tävlingsledare meddelar beslut.

Senast uppdaterad: 2023-10-04