Säkerhet

Hos Vansbrosimningen går deltagarna och således säkerheten alltid först. Vi vill att du ska känna dig trygg hela vägen från start till mål och strävar efter detta genom att ha:

  • Totalt 1900 meter brygga längs banan
  • Ett hundratal funktionärer som håller uppsikt över deltagarna från bryggorna
  • Åtta upptagningsplatser längs banan med sjuksköterskor och utbildad första hjälpen-personal
  • Inhyrda ambulanser på stand by
  • En mobil vårdcentral vid målet med fyra läkare
  • Värmetält efter målgång
  • Livräddningsbåtar och SUP:ar (stand up paddleboards) där vi inte har bryggor

Tips från vår säkerhetsorganisation

  • Om du har problem med hjärta, blodtryck eller astma – rådgör med din läkare om det är okej för dig att delta
  • Om du har fått andningsbesvär i samband med simning tidigare – rådgör med din läkare om det är okej för dig att delta
  • Om du drabbats av SIPE tidigare är risken betydligt högre att du drabbas igen, rådgör därför med din läkare innan du deltar
  • Testa din våtdräkt i god tid innan starten, ju bättre förberedd du är, desto bättre
  • Prova även att simma i öppet vatten om du är ovan med detta, det skiljer sig en hel del från att simma i bassäng

Vilka typer av andningsbesvär kan uppstå under simning i öppet vatten och hur kan man förebygga och behandla dessa?

Det finns olika typer av andningsbesvär som kan uppstå under simning i kallt vatten, utomhus. Ett tillstånd som är speciellt för den här typen av simning kallas SIPE (Simningsinducerat lungödem). Den drabbade får hosta, andnöd och nedsatt ork vilket beror på att vätska har trängt ut i lungorna. Det kan drabba tidigare friska personer.

Vid besvär räcker ofta att vila, ta av våtdräkten och avbryta simningen för att symtomen ska gå tillbaka. Om symtomen då inte upphör ska man uppsöka sjukvård. Genom att lyssna på lungorna, mäta syremättnad samt eventuellt göra ett ultraljud av lungorna kan man avgöra om det rör sig om SIPE. Behandling ges då till exempel med övertrycksandning i en ansiktsmask (CPAP)

För att utveckla diagnostiken och för att kunna ge effektiv vård och väl underbyggda råd pågår ett forskningsprojekt i samarbete mellan Vansbrosimningen och Region Dalarna, Centrum för klinisk forskning.

Studien gäller personer som fyllt 18 år och du kan bli tillfrågad om att medverka. Vi frågar också simmare utan besvär om att delta som kontrollpersoner. Tillståndet är i sina lindrigare former troligen ofarligt men kan återkomma vid liknande ansträngning.

Andra andningsbesvär som kan uppstå är köldastma och ansträngningsastma. Om man sedan tidigare har kända besvär av astma är det viktigt att vara välmedicinerad före start.

Alla kan få kallsupar under simningen. Det hjälper då oftast att ta det lite lugnare och att återta kontroll över andningen. En stunds vila på bryggan kan behövas ibland och är helt okej, du kommer inte att behöva bryta loppet bara för att du vilar.

Kom ihåg att i god tid före loppet prova din våtdräkt genom att simma i öppet vatten och att värma upp ordentligt före start. En för trång våtdräkt ökar risken för andningsbesvär.