Om oss

 

En klassisk utmaningEn Svensk Klassiker

Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten-tävling och en del av En Svensk Klassiker. Varje år deltar ca 16 000 människor i de olika tävlingarna som pågår under en vecka i juli i ett somrigt Vansbro i det vackra Dalarna. Vansbrosimningen är en folkfest både för deltagare och för åskådare. Utöver lopp i öppet vatten-simning finns utmaningar i triathlon och swimrun. Vansbrosimningen ägs av Vansbro AIK Simklubb som är en ideell verksamhet. Närmare 1300 funktionärer från det lokala föreningslivet och ideella organisationer ser till att tävlingarna genomförs. Funktionärernas arbete är ideellt, däremot får föreningarna som de arbetar för ersättning. Något som årligen resulterar i ett föreningsstöd uppemot 1,5 miljoner kronor. Mats Qvarfot (1926-2014) är för många Vansbrosimningen personifierad. Mats var en av dem som var med och skapade tävlingen. Han simmade i det första loppet och var även initiativtagare till att En Svensk Klassiker blev verklighet på 1970-talet. Sedan 1971 är Vansbrosimningen tillsammans med Vasaloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Engelbrektsloppet en del av En Svensk Klassiker.

Vansbrosimningen

Vansbrosimningen genom tiderna

Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten-evenemang. I första simningen deltog tio personer, idag är evenemanget en folkfest med närmare 15 000 deltagare. Totalt har det simmats 415 272 kilometer i Västerdalälven och Vanån under tävlingens historia. Andra betydelsefulla årtal och intressant fakta kan du läsa om nedan!

1950

Vansbroborna Einar Anselius och Mats Qvarfot satt vid badplatsen vid älven och funderade på hur de skulle göra propaganda för simning genom att simma en längre sträcka. Mats föreslog att de skulle starta vid Folkets park och simma till Plasket. - Nej, för tusan, sa Einar, vi simmar under alla sex broarna. Och så blev det. I första simningen deltog tio personer, varav nio fullföljde: Ragnhild Almlöf, Barbro Bergqvist, Margareta Dahlman, Gunhild Enander, Einar Anselius, Sven-Erik Ferneborg, Sven Granberg, Einar Hedin och Mats Qvarfot.

Tidningsnotis 19561956

1956 blev Vansbrosimningen en tävling. För första gången kom simmare från hela Sverige. Fram till och med 1955 korades inga segrare. Första segrarna i Vansbrosimningen var Göran Åberg, Örebro SS, på tiden 42.34 och Elsa By, Falu SS 56.32.

1960

Vansbrosimningens meste simmare, Lassar Stig Eriksson, med 50 sim från Lima fick smeknamnet "Grytan" efter den speciella målgången 1960, när han frös så mycket och kröp ner i en gryta med varmt vatten över brinnande eld. Detta år instiftades även ett vandringspris bestående av en brudkrona. Loppet lockade internationellt simmare med deltagare från Norge, Danmark och Finland.

1964

För första och hittills enda gången, stod en kvinna som totalsegrare. Margareta Rylander vann tolv sekunder före snabbaste herrdeltagare på den utmärkta tiden 40.28.

1968

Erkki Hänninen från Finland var den första utländske segraren i Vansbrosimningen.

En Svensk Klassiker1971

En Svensk Klassiker infördes det här året. Vansbrosimningen ingår i klassikern tillsammans med Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Lidingöloppet och Vätternrundan.

1975

Ett svårslaget rekord sattes när en simmare tog ett rejält långbad och noterade tiden 2.48.13 timmar. Numera är genomsnittstiden för motionären i Vansbrosimningen är 1.09.54 timme. Elitklassens herrar har i snitt 38.12 minuter och damerna 41.18 minuter.

1970, 1980 och 1990-talet

En lavinartad utveckling av deltagarantalet skedde under de här tre årtionden:
  • 400 anmälda 1972
  • 1120 anmälda 1982
  • 2672 anmälda 1992
  • Över 4000 anmälda 2002
  • 7 000 anmälda passerades 2006

1982

Fett

Förr var det vanligt att smörja in oskyddade kroppsdelar med fett för att hålla värmen bättre i vattnet.

I början på 1980-talet började simmarna att använda våtdräkt, även om det fortfarande var mest vanligt att smörja in sig med fett för att hålla värmen i vattnet. Efter 30 år som ordförande avgick Mats Qvarfot, men fortsatte i organisationen som huvudansvarig för Vansbrosimningens gedigna prissamling. Olle Myrberg tog över ordförandeskapet. Han ersattes senare under 2000-talet av Arne Almgren som innehade posten till 2008 då Marie Svan tog över. Torsten Danielsson, en annan eldsjäl, var tävlingssekreterare och PR-man i närmare 30 år. 2010 avgick Marie Svan och efterträddes av Jan Andersson.

1992

Det första Tjejsimmet, idag Vansbro Tjejsim, genomfördes. Loppet är enbart för kvinnor med distansen 1000 meter i Västerdalälven och ingår i Tjejklassikern. Deltagarantalet har ökat avsevärt från premiärårets 150 anmälda till numera cirka 3000.

1998

Lilla Vansbrosimningen startade det här året och blev snabbt ett populärt inslag bland små som stora. Simningen är för barn 6-9 år och 25-50 meter simmas i den tempererade bassängen på målområdet.

2000

Ännu ett lopp tillkom på programmet, det så kallade Millenniumsimmet, som senare döptes om till Kortsimmet och numera heter Vansbro Kortsim. Distansen är 1000 meter och simmas motströms i Västerdalälven. Vansbro Kortsim ingår tillsammans med Vansbro Tjejsim i Tjejklassikern.

2005 och 2006

Långlopps-SM i öppet vatten genomfördes för första gången i Vansbrosimningen. Till 2007 blev det en egen tävling om 5000 meter i ett samarbete med Svenska Simförbundet. Tävlingsbanan i Västerdalälven var 3 x 1 337 meter.

2007

Premiäråret för Halvsimmet, numera Vansbro Halvsim. Detta år beslutade organisationen att kalla loppen just Vansbro Halvsim, Vansbro Kortsim, Vansbro Tjejsim samt liksom tidigare Vansbrosimningen och Lilla Vansbrosimningen. Det beslutades också att enas kring en logotype, den klassiska blå-gula som redan representerade Vansbrosimningen.

2008

Långlopps-SM fick internationell status och döptes om till SM/JSM Open Water 5 km. Bansträckningen var 5 x 1000 meter. För första gången var Open Water 10 km en OS-gren. Bland deltagarna i sommar-OS i Kina återfanns Eva Berglund, tävlande för Jönköpings SS, som segrat i damklassens öppet vatten-tävlingar i Vansbro både 2007 och 2008.

2010

Målområdet utvecklades till ett tävlingscentrum med restaurangtält, tävlingsinformation och mässtält. Under året genomfördes ett omfattande markarbete på området för att förbättra för transporter och dränering. Närmare 12 000 simmare deltog detta år i loppen och 30 000 besökare beräknades vara på plats.

2012

Vansbrosimningen blev för första gången ett "Miljömärkt Event" enligt Håll Sverige Rents miljömärkning. Miljömärkt Event består av ett antal kriterier inom åtta olika områden som planering, inköp, mat, avfallshantering, klimat, transporter, vatten och särskilda insatser.

2013

Simmarhelgen genomfördes med strålande väder och storpublik. För första gången genomfördes motionsloppet på cykel, Vansbro Bianchi 120. Premiärloppet lockade närmare 300 deltagare.

2014

Vansbrosimningens noterades för nytt anmälningsrekord med 15 976 anmälda deltagare till loppen 28 juni – 6 juli, varav 14 950 deltog i simloppen. Vansbro Triathlon som tidigare varit ett kringarrangemang tog klivet in i Vansbrosimningen. Låga luft- och vattentemperaturer fick tävlingsledningen att fatta beslutet om att halvera distansen för Vansbrosimningen och Vansbro Öppen Älv, från 3000 m till 1500 m, med hänsyn till den totala simtiden. När simningarna inleddes var det 13,2 grader i vattnet och steg till 16 grader under evenemangets avslutande dag. Det var sjätte gången som Vansbrosimningen genomfördes i avkortat format. 590 deltagare deltog i första upplagan av Vansbro Öppen Älv. Loppet är ett alternativ till huvudloppet Vansbrosimningen och distansen är densamma.

Källor

Eldsjälar och svart vatten Klassikerboken av Per Eric Nordquist Några anteckningar om Vansbrosimningen av Mats Qvarfot Dokument om Vansbrosimningen Eldsjälar & svart vatten av Åsa Larsson - köp boken här!

Vansbrosimningen

Miljömärkt Event

Vi delar stiftelsen Håll Sverige Rents vision om att vårt land ska vara ”ett skräpfritt Sverige”. Tillsammans med deltagare och besökare eftersträvar vi att förverkliga och bibehålla denna vision i vårt arrangemang. Vansbrosimningen är sedan 2012 ett Miljömärkt Event enligt stiftelsen Håll Sverige Rents miljö-bedömning. Miljömärkt Event består av ett antal kriterier inom åtta olika områden som planering, inköp, mat, avfallshantering, klimat, transporter, vatten och särskilda insatser.

Vansbrosimningens miljöpolicy

Vår målsättning är att deltagare, övriga besökare samt våra egna funktionärer ska känna delaktighet i att hålla vår natur och bygd så ren som möjligt genom ett aktivt hänsynstagande till naturen i vardagen. Tävlingsbanan, Vanån och Västerdalälven, ska vara den rena källa som alla simmare förväntar sig.

Vi vill uppnå dessa mål genom

  • Utbildning och information om ett aktivt miljöarbete.
  • Samarbete och utbyte med andra miljöaktörer.
  • Minimera avfall i så stor grad som möjligt.
  • Upprätta samarbete med transportföretag för att reducera persontrafiken med egna bilar till evenemanget.
  • Följa upp och förbättra vårt miljömål genom ett fortsatt strukturerat och planerat arbete.

Res grönare!

Vi uppmanar deltagare och besökare att i största möjliga mån resa kollektivt eller samåka till vårt evenemang. Expressbussar trafikerar Vansbro från Stockholm, Enköping, Västerås och Örebro under simmarhelgen. Swebus expressbussar klassas som "Bra Miljöval" sedan 2009.

Läs mer (extern länk)

Vansbrosimningen

Vansbrosimningens ambassadörer

Vansbrosimningens ambassadörer har koppling till Vansbro på ett eller annat sätt, antingen som idrottsprofiler från Vansbro kommun eller aktiv inom simning/triathlon. Ambassadörsskapet innebär en stor portion engagemang, positivism och viljan att dela med sig av sina egna erfarenheter och inspirera till ett aktivare liv!

Anders OlssonAnders Olsson

Det är inte för inte Anders Olsson kallas ”Järnmannen”. Han har exempelvis genomfört Iron Man, är flerfaldig VM- och Paralympics medaljör och så sent som ifjol simmade han Wild Water Challenge utmaningen, det vill säga hela Klarälven på 12 dagar. Anders har gång efter annan visat järnvilja och bevisat för sig och andra att det går att klara av mer än man tror. Efter en rad misslyckade operationer och slutligen en ödesdiger operation 1997, blev Anders förlamad i båda benen. Det skulle ta sju år innan livet började återvända. Han slutade ta medicin och började träna istället. Vändningen kom på Vansbrosimningen 2002. Då förstod han att simning gjorde honom gott.

  


VansbrosimningenAnnie Thorén

Annie Thorén är första triathleten som blir ambassadör för Vansbrosimningen. Rötterna har hon dock i simningen och trots unga år deltagit i flera "Vansbrosimningar" och en rad framskjutna placeringar. Sedan en tid tillbaka är hon triathlet på heltid och med sikte på att nå världseliten. Bland meriterna finns vinster i Vansbro Tjejsim, Stockholm Vattenfall Triathlon, Stockholm Aquathlon (5000 m sim – 21 km löp) och en 9:e plats i  ITU Långdistans VM. Kuriosa är att Annie är nuvarande rekordhållare för Tjejklassikern.