fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Om oss

En klassisk utmaning

Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten-tävling och en del av En Svensk Klassiker. Varje år deltar ca 16 000 människor i de olika tävlingarna som pågår under en vecka i juli i ett somrigt Vansbro i det vackra Dalarna. Vansbrosimningen är en folkfest både för deltagare och för åskådare. Utöver lopp i öppet vatten-simning finns utmaningar i triathlon och swimrun.

Vansbrosimningen ägs av Vansbro AIK Simklubb som är en ideell verksamhet. Närmare 1200 funktionärer från det lokala föreningslivet och ideella organisationer ser till att tävlingarna genomförs. Funktionärernas arbete är ideellt, däremot får föreningarna som de arbetar för ersättning. Något som årligen resulterar i ett föreningsstöd uppemot 1,5 miljoner kronor.

Mats Qvarfot (1926-2014) är för många Vansbrosimningen personifierad. Mats var en av dem som var med och skapade tävlingen. Han simmade i det första loppet och var även initiativtagare till att En Svensk Klassiker blev verklighet på 1970-talet. Sedan 1971 är Vansbrosimningen tillsammans med Vasaloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Engelbrektsloppet en del av En Svensk Klassiker.

Ett hållbart evenemang

Sedan 2019 samarbetar Vansbrosimningen aktivt tillsmmans med En Svensk Klassiker och de andra klassikerloppen (Engelbrektsloppet, Vasaloppet, Vätternrundan och Lidingöloppet) enligt FNs Globala Klimatmål för att vara ett hållbart evenemang i tiden.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

Vansbrosimningen genom tiderna

Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten-evenemang. I första simningen deltog tio personer, idag är evenemanget en folkfest med närmare 15 000 deltagare. Totalt har det simmats 415 272 kilometer i Västerdalälven och Vanån under tävlingens historia. Klicka på knappen nedan för att läsa mer.

Läs mer