Vansbro Nattsim

Magisk simning i sommarnatten med marschaller och eldar längs banan. Alla simmar med belyst safety bouy. Ingen tidtagning utan fokus helt och hållet på upplevelsen. 

OBS! Har du anmält dig till Vansbro Nattsim kommer du att få meddelande via mejl om du behöver skaffa en säkerhetsboj själv. Tack för din anmälan!

Mer om loppet

Vansbro Nattsim arrangeras 2024 för första gången integrerat i Vansbrosimningens sommarvecka. Det blir en magisk upplevelse i sommarnatten, första start beräknas till cirka klockan 22.45. I Vansbro Nattsim är upplevelsen helt i fokus, ingen tävling och ingen tidtagning sker.

Loppet är 1000 meter långt i valfritt simsätt och starten är vid den traditionella Tjej- och Kortsimstarten. Fullmåne, tända marschaller och flera eldar kommer lysa upp sträckan för simmarna. För de 300 först anmälda ingår en  safety bouy med lyse i anmälningsavgiften som är obligatoriskt att använda. Övriga anmälda anskaffar boj och lampa själva. 

Det är en unik upplevelse att simma i älven ackompanjerat av sommarnatten och fullmånen. Alla simmare går till starten i ett gemensamt fackeltåg lett av spelmän. Måltid serveras i restaurangtältet efter målgång. 

Blå kurbits
Blå kurbits

Information

Datum: 5 juli 2024 
Distans: 1000 meter
Starttid: cirka 22.45
Max antal deltagare: 400 st
Åldersgräns: 16 år, undantag i målsmans sällskap kan ges.
Anmälan öppnar: 26 mars
Säkerhet: Säkerhetspersonal finns på bryggorna och i följebåt. Tävlingsläkare är på plats. 
Loppet ingår inte i En Svensk Klassiker

Detta ingår:

 • Badmössa
 • Saftey Bouy med lampa för de första 300 anmälda, för övriga måste säkerhetsboj anskaffas på egen hand eftersom det är obligatoriskt för att få delta. Lampa ingår dock för alla. **
 • Medalj
 • Chipregistrering (ej tidtagning)
 • Fackeltåg till start
 • Måltid efter loppet i restaurangtältet

*Saftey Bouy med lampa är obligatorisk att använda under loppet. 

**Har du anmält dig till Vansbro Nattsim kommer du att få mejl om du är bland de 300 första som fått en säkerhetsboj eller om du behöver skaffa en själv. Vi börjar skicka ut meddelanden under vecka 15. 

Pris: 1095 kr per person

PM Vansbro Nattsim 2024 

Information: 

Allmän information inför loppet: info@vansbrosimningen.se och www.vansbrosimningen.se  

Loppet ingår inte i en Svensk Klassiker. 

Tävlingskansliet är öppet på arenaområdet mellan kl 10:00-21:30 den 5 juli.

 

Parkering 

Följ parkeringsanvisningarna från E16 genom Vansbro.

 

Registrering 

Tävlingskansliet på arenan är öppet kl 10:00-21:30. Alla deltagare ska vid ankomst till arenan registrera sig samt hämta ut sitt deltagarkit. Glöm inte att ta med ditt startbevis! 

 

Sista anmälningsdag & anmälningsavgift:  

Efteranmälan är möjlig i mån av plats fram till fredagen den 5 juli kl 21:30. Anmälningsavgiften är 1095 kr till och med 31 maj. Därefter tillkommer en efteranmälningsavgift på 300 kr (total kostar anmälan då 1395 kr).  

Hålltider  

Kl 10:00 Registrering öppnar 

Kl 21:30 Registrering stänger 

Kl 22:00 Samling vid storbildskärmen på arenan för gemensam gång till startplats 

Kl 22:40 Startceremoni vid startplatsen 

Kl 22:45 Start Vansbro Nattsim 

Kl 23:00 Restaurangtältets servering för deltagare i nattsimmet öppnar 

Kl 00:30 Restaurangtältet stänger 

 

Vad ingår i anmälningsavgiften? 

 • Specialdesignad badmössa ”Vansbro Nattsim”
 • Säkerhetsboj ingår till de 300 först anmälda
 • Chip för registrering
 • Slingbag
 • Etikett för överdragskläder.
 • Specialdesignad Vansbro Nattsim-medalj till alla som fullföljer loppet
 • Ljusstark LED lampa att stoppa i simbojen 
 • Transportservice av överdragskläder från start till mål.
 • Måltid i vårt restaurangtält efter loppet mellan kl 23:00 och 00:30.

Simbanan 

1 km i Västerdalälven (samma bana som Vansbro Kortsim/Tjejsim). Längs med hela älvkanten (cirka 800 meter) finns bryggor utlagda. Bryggorna lyses upp med marschaller och eldkorgar. Målbryggan är en upplyst portal. 

Åldersgräns 

16 år, underårig kan få dispens med målsmans intygande. Intyget måste vara skriftligt och mailas till info@vansbrosimningen.se .  

Tidtagning 

Ingen tidtagning, vi ska njuta i sommarnatten. Enbart incheck innan nedgång i vattnet vid start och utcheck vid uppgång ur vattnet vid mål.  

Ombyte och WC 

I anslutning till målområdet finns WC, dusch (utomhus) och ombyte.   

Boende 

Privatuthyrning av rum, hus och lägenheter samt camping kan bokas här: Resa, bo & göra | Vansbrosimningen  

Bra att ha med sig 

Se till att ha med dig kläder efter väder så du klarar att hålla dig varm och torr utomhus innan start och efter målgång.   

Servering 

Vårt restaurangtält håller öppet hela kvällen fram till kl 00:30. Servering av mat som ingår i anmälningsavgifter mellan 23.00 och 00.30. 

Medaljer 

Alla deltagare som simmar i mål får vår fina Vansbro Nattsim medalj.     

Säkerhet 

Det finns tävlingsläkare, sjuksköterska och livräddare på bryggor längs med hela sträckan fram till målgång. Allt deltagande sker på den tävlandes egen risk. I målområdet finns första förband för egen omplåstring. 

Viktigt att veta: Vansbrosimningen tillhandahåller inga läkemedel och bedriver inte sjukvård. Om du har kronisk sjukdom, äter mediciner och är tveksam om du kan delta rekommenderar vi att du diskuterar med din läkare. 

Vid vattentemperatur under 12 grader ställs loppen in. Vid inställt arrangemang återbetalas halva startavgiften enligt Vansbrosimningens bokningsvillkor som finns att läsa i sin helhet i samband med att anmälan görs.  

Vattentemperatur 

Förväntad vattentemperatur är ca 17-20 grader.  

Startprocedur  

Kl 22:00 samlas alla deltagare framför storbildsskärmen på arenan för gemensam gång till startplatsen (cirka 1,3 km). Vid ankomst till startplatsen är det dags att förbereda sig för start genom att ta av sig överdragskläder och ta på sig våtdräkt/badkläder.  

Överdragskläder läggs i egen medförd väska och lämnas vid transportservicen som ligger i anslutning till startplatsen. Fäst etiketten på din väska/påse innan du lämnar den till transportservicen.   

På speakerns uppmaning, cirka 10 minuter före start, ska du bege dig till stranden vid startplatsen för incheckning i startfållan. Var noga med att se till att du passerar incheckning innan du går i vattnet, för din egen säkerhets skull. Efter en kort startceremoni går starten ca kl 22:45. 

Regler  

 • Våtdräkt får användas och är obligatorisk under 16 graders vattentemperatur.
 • Vansbrosimningens badmössa ska bäras under hela loppet.
 • Säkerhetsboj med lampa i är obligatorisk för alla deltagare. För de 300 först anmälda deltagare ingår en säkerhetsboj i anmälningsavgiften. Säkerhetsboj finns att köpa på arenan. 
 • Om den tävlande använder egen badmössa ska Vansbrosimningens badmössa bäras utanpå den egna.
 • Handskar, strumpor och huva i neoprenmaterial är tillåtet. 
 • Deltagare får inte delta om alkohol intagits tidigare under kvällen.
 • Simmare som bryter loppet måste meddela detta till närmsta funktionär för att få sitt chipnummer registrerat. Bryggansvarig rapporterar brutna simmare till tävlingskansliet.

Mellan 12 ˚C och 22 ˚C rekommenderas våtdräkt, över 23 ˚C rekommenderas inte våtdräkt av hälsoskäl. Under 12 ˚C ställs loppet in. Simmare ska följa av arrangören markerad bana. Håll till höger nära bryggan i Västerdalsälven. Simmare som simmar utanför banmarkering kommer uppmanas att simma till markerad bana. Vansbrosimningen reserverar sig för eventuella ändringar av bansträckningen på grund av för låg vattentemperatur eller för hög vattenföring. Banan kan komma att ändras i både sträckning och längd. Ingen återbetalning sker i dessa fall. 

Simmare har möjlighet att vila sig vid säkerhetsbrygga/båt. Simmare får dock inte röra sig i banans längdriktning på annat sätt än via simning. 

Välkommen till en magnifik upplevelse i sommarnatten!                   

Skärmavbild 2024-03-13 kl. 08.26.36