Vansbro Nattsim

Magisk simning i augustikvällen med marschaller och eldar längs hela banan. Alla simmar med belyst safety bouy. Ingen tidtagning utan fokus på upplevelsen. 

Mer om loppet

I den mörka augustinatten kommer Vansbro Nattsim gå av stapeln efter att solen gått ner och mörkret fallit, första start beräknas till cirka klockan 21.45. Det är ingen tävling och ingen tidtagning utan upplevelsen står i fokus.

Loppet är 1000 meter långt i valfritt simsätt och starten är vid den traditionella Tjej- och Kortsimstarten. Fullmånen,  tända marschaller och flera eldar kommer lysa upp sträckan för simmarna. I anmälningsavgiften ingår en saftey bouy med lyse i som är obligatoriskt att använda.

Det kommer bli en unik upplevelse att simma i älven ackompanjerat av augustimörkret och fullmånen. Alla simmare kommer gå till starten i ett gemensamt fackeltåg ledda av spelmän.

Vid mål möts ni av av sprakande eldkorgar. Måltid efter loppet och du som deltagare kommer kunna njuta av afterswim fram till midnatt.

Blå kurbits
Blå kurbits

Information

Datum: Information kommer!
Distans: 1000 meter
Starttid: cirka 21.45
Max antal deltagare: 300 st
Åldersgräns: 16 år, undantag i målsmans sällskap kan ges.
Anmälan öppnar: 
Säkerhet: Säkerhetspersonal finns på bryggorna och i följebåt. Tävlingsläkare finns på plats. 
Loppet ingår inte i En Svensk Klassiker

Detta ingår:

 • Badmössa
 • Saftey Bouy med lampa
 • Medalj
 • Chipregistrering (ej tid)
 • Fackeltåg till start
 • Måltid efter loppet

*Lampan som lyser upp din Saftey Bouy är obligatoriskt att använda under loppet. 

Pris: 1295 kr per person

OBS! Uppdatering inför 2024 kommer!

PM Vansbro Nattsim 2023 

Information 

Tävlingskansli/registrering: info@vansbrosimningen.se & www.vansbrosimningen.se  

Under veckorna 28-31 har vi semester och frågor bevaras i begränsad omfattning. 

Registrering och parkering 

Registreringen och parkering sker vid Plasket, Lerbäcksvägen 13 i Vansbro. Öppettider för registrering är lördag den 19 augusti från kl 19:00 fram till 20:30  

Sista anmälningsdag och anmälningsavgift: 

Onsdag den 16 augusti kl 22:00 är sista anmälningsdag, men eftersom det är begränsat antal anmälningar kan det bli fullt tidigare. Max antal deltagare är 300. Anmälningsavgiften är 1295 kronor. 

Efteranmälan 

I mån av plats tillåter vi efteranmälan på plats på tävlingsdagen från kl 18:30 fram till kl 20:30 mot en förhöjd avgift (+25%).   

Vad ingår i anmälningsavgiften? 

 • Badmössa 
 • Säkerhetsboj med lampa
 • Chip för registrering. 
 • Slingbag 
 • Etikett för överdragskläder. 
 • Specialdesignad Vansbro Nattsim medalj.  
 • Ombytesmöjlighet vid Vansbro Camping och Plaskets utebad. 
 • Transportservice av överdragskläder från start till mål. 
 • Middagsbuffé mellan kl 22:00-24:00. 

Simbanan 

1 km i Västerdalälven (samma bana som Vansbro Kortsim/Tjejsim). Längs med hela älvkanten (cirka 800m) finns bryggor utlagda. Bryggorna lyses upp med marschaller och eldkorgar. Målbryggan är en upplyst portal.  

Hålltider (prel) 

 • Kl 18:30 Registrering öppnar 
 • Kl 20:30 Registrering stänger 
 • Kl 21:00 Samling för gemensam gång till startplats 
 • Kl 21:40 Startceremoni 
 • Kl 22:00 Middagsbuffé öppnar 
 • Kl 24:00 Middagsbuffé stänger 

Åldersgräns 

16 år, underårig kan få dispens med målsmans intygande. Intyget måste vara skriftligt och uppvisas vid registreringen.  

Tidtagning 

Ingen tidtagning, vi ska bara njuta i sommarnatten. Enbart incheck innan nedgång i vattnet och utcheck vid uppgång ur vattnet.  

Ombyte och WC 

I anslutning till Vansbro Camping finns WC, dusch och ombyte. Vid Plaskets utebad finns omklädningsmöjligheter samt tillgång till uppvärmd utomhuspool. Begränsad tillgång till dusch finns.  

Boende 

Hotell Flottaren: http://www.flottaren.se/hotell
Vansbro Camping:
http://vansbrocamping.com/

Privatuthyrning av rum kan bokas här:
Resa, bo & göra | Vansbrosimningen 

Bra att ha med sig 

Se till att ha med dig kläder efter väder så du klarar att hålla dig varm och torr utomhus innan start och efter målgång.  

Servering 

Föreningsförsäljning av varma drycker, fikabröd, hamburgare och korv 

Medaljer 

Alla deltagare som simmar i mål får vår fina Vansbro Nattsim-medalj.    

Säkerhet 

Det finns tävlingsläkare, sjuksköterska och livräddare på bryggor och i båtar längs med hela sträckan fram till målgång. Allt deltagande sker på den tävlandes egen risk. På målområdet finns första förband för egen omplåstring. 

Viktigt att veta: Vansbrosimningen tillhandahåller inga läkemedel och bedriver inte sjukvård. Om du har kronisk sjukdom, äter mediciner och undrar om du kan simma rekommenderar vi att du diskuterar med din läkare. Träna aldrig om du inte är fullt frisk och starta inte om du har några som helst sjukdomssymtom. 

Vid vattentemperatur under 12 grader ställs loppen in. Vid inställt arrangemang återbetalas halva startavgiften enligt Vansbrosimningens bokningsvillkor. Bokningsvillkoren finns att läsa i sin helhet i samband med att anmälan görs.  

Vattentemperatur 

Förväntad vattentemperatur är cirka 15-17 grader 

Startprocedur  

Kl 21:00 samlas alla deltagare vid Plaskets utebad för gemensam gång till startplatsen (cirka 1,3 kilometer). Vid ankomst till startplatsen är det dags att förbereda sig för start genom att ta av sig överdragskläder och ta på sig våtdräkt/badkläder.  

Överdragskläder läggs i egen medförd väska och lämnas vid transportservicen som ligger i anslutning till startplatsen. Skriv ditt nummer på etiketten och fäst på din väska/påse innan du lämnar den till transportservicen.  

På speakerns uppmaning (cirka kl 21:30) ska du bege dig till stranden vid startplatsen för incheckning i startfållen. Var noga med att se till att du passerar incheckning innan du går i vattnet, för din egen säkerhets skull.   

Regler  

 • Våtdräkt får användas och är obligatorisk under 16 graders vattentemperatur. 
 • Vansbrosimningens badmössa ska bäras under hela loppet. 
 • Säkerhetsboj med lampa i är obligatorisk för alla deltagare. 
 • Om den tävlande använder egen badmössa ska Vansbrosimningens badmössa bäras utanpå den egna. 
 • Handskar, strumpor och huva i neoprenmaterial är tillåtet.  

Mellan 12˚C och 22˚C rekommenderas våtdräkt, över 23˚C rekommenderas inte våtdräkt av hälsoskäl. Under 12˚C ställs loppet in. Simmare ska följa av arrangören markerad bana. Håll till höger nära bryggan i Västerdalälven. Simmare som simmar utanför banmarkering kommer uppmanas att simma till markerad bana. Vansbrosimningen reserverar sig för eventuella ändringar av bansträckningen på grund av för låg vattentemperatur eller för hög vattenföring. Banan kan komma att ändras i både sträckning och längd. Ingen återbetalning sker i dessa fall. 

Simmare har möjlighet att vila sig vid säkerhetsbrygga/båt. Simmare får dock inte röra sig i banans längdriktning på annat sätt än via simning. 

Arenaskiss 

Karta Vansbro Nattsim