2024/02/17

Folkfest när Vansbro Vintersim arrangerades

Strålande sol, glada simmare och mycket publik gjorde även årets upplaga av Vansbro Vintersim till en folkfest. Cirka 260 deltagare totalt var anmälda till de olika simloppen i isbassäng och vak i Västerdalälven. Deltagarna kunde välja på 25 eller 50 meter bröstsim alternativt frisim, lagkapp eller dopp i isvak. 

Dopp i isvak var en av grenarna som Vansbro Vintersim erbjöd.

– En fantastisk dag med glada människor och underbart väder, summerar Britta Granberg, sportchef på Vansbrosimningen. 

Dagen inleddes med att bygga klar arenan då gårdagens regnväder gjorde det omöjligt att färdigställa. Det var stora mängder vatten på isen intill bassängen och bland annat heattält som tidigare år placerats på isen fick nu ställas på land intill bassängen.  

– Med våra duktiga och rutinerade funktionärer fixade vi detta på ett smidigt sätt under morgontimmarna, berättar Tomas Viker, generalsekreterare på Vansbrosimningen. 

Bassängen sågades i onsdags av Ferry Svan och med hjälp av en grävare med ett specialaggregat kunde de stora isblocken skjutas ner under isen och en del plockades också upp. Bassängen var 25 x 6,5 meter i storlek. Vattentemperaturen var runt 0 grader och så även lufttemperaturen denna dag. 

Efter simloppet fanns det möjlighet att värma sig.

På Vansbro Camping i anslutning till arenan fanns varmbad och bastu för deltagarna att värma sig i efter simloppet. 

Det var tredje gången Vansbro Vintersim arrangerades. Deltagarna kom från hela landet och även från bland annat Norge, Danmark och Irland. Vansbro Vintersim är ingen tävling men tidtagning sker och resultaten kommer att publiceras på Vansbrosimningens hemsida i början på kommande vecka. 

Lars Avellan vann utmärkelsen ”Bästa huvudbonad”.

Det deltagarna kan välja att tävla i är ”bästa huvudbonad”. Det var många fina och en del lite originella huvudbonader som syntes bland simmarna. Diskokula, satansfigur, hjorthorn, isdroppar, fåglar, avloppsrensare och diverse mjukisdjur fanns bland kreationerna. Juryn fastnade dock för Lars Avellans välarbetade bidrag med belysning och sjötema. Han simmade både 25 och 50 meter under dagen och tog sedan hem vinsten för bästa huvudbonad, en symbolisk vinst i form av en väska med badmössa, handduk och andra simrelaterade produkter.