2024/01/17

Vinterbadartipset: Se dig omkring och njut!

Afaf Radhison från Söderhamn är en av alla anmälda till Vansbro Vintersim 17 februari 2024. Hon har vinterbadat i tre år och här ger hon sina bästa tips för en njutbar upplevelse.

– Det första man behöver tänka på är att andas rätt, säger Afaf.

– När man andas djupt och långsamt värmer också luften kroppen, fortsätter hon.

Afaf har också vantar och strumpor på sig, något som dock inte är tillåtet under vintersimmet.

– Jag tycker om att vara i ganska länge så att kroppen börjar kännas, förklarar Afaf och knepet är att se sig runt om kring och njuta av naturen och miljön i närområdet.

– Glädjen efteråt är oslagbar, säger Afaf.

– När endorfinerna rusar längtar jag redan till nästa gång, skrattar hon.

Afaf bor 50 meter från sjön där hon vinterbadar regelbundet. Hon är en hängiven motionär och har gjort flera av klassikerloppen, är ambassadör för Vasaloppet och kommer i år att satsa på både En Svensk Klassiker och Tjejklassikern. I sitt arbete som integrationssamordnare för RF-SISU i Gävleborgs län försöker hon inspirera flera att komma igång med träning och gärna genom att gå med i en förening.

– Det är ett jättebra och enkelt sätt att komma in i samhället, konstaterar hon.

Afaf kom själv till Sverige från kriget i Irak för femton år sedan. Om flykten därifrån berättar hon i boken Ur askan i Eden. Träningen hjälpte henne under första tiden i det nya hemlandet både hälsomässigt men också socialt. I sommar cyklar hon Tjejvättern tillsammans med en grupp utrikesfödda tjejer i projektet Kvinnofrihet. En skadad axel gör att hon inte vet om hon klarar Vasaloppets nio mil i år eller om hon får satsa på något av de kortare skidloppen.

Men först blir det Vansbro Vintersim. Afaf har inspirerat fler att hänga med till Vansbro. I dagsläget är det fyra som ska åka tillsammans till vintersimmet. Afaf hoppas dock på några till och hänvisar till sitt motto lånat av Margit Nordin, första kvinnan som åkte Vasaloppet 1923:

– Vi måste bli fler, sade hon och det gäller också idag och generellt inom träning och hälsa, avslutar Afaf.