2023/08/30

Pierre fjärilsimmade Vansbrosimningen

– Jag ville inspirera fler att röra på sig och synka ihop det med att samla in pengar till bland annat Cancerfonden.

Det säger Pierre Mörck i Leksand som utmanat sig själv med tre olika projekt under de senaste åren och samtidigt samlat in 1 000 000 kronor till forskning för fysisk och psykisk hälsa. Den tredje utmaningen är precis genomförd när Vansbrosimningen når Pierre på telefonen. Han har alltså simmat de tre kilometrarna i Vansbrosimningen Home Edition i Siljan, en prestation i sig, men Pierre simmade dessutom fjärilsim hela sträckan.

– Det kändes lite i axlarna efteråt men annars gick det snabbare än jag trodde, berättar Pierre.

Vattentemperaturen var cirka 16 grader, gissar han, och det höga vattenflödet var inget problem.

– Det var lite oroligt för att jag skulle kunna simma in i något bråte som strömmarna tagit med sig ut i sjön, men allt har gått bra, säger han.

Han simmade på under timmen, någon exakt tid har han inte, men hade räknat med att det skulle ta längre tid.

Bakgrunden till hans engagemang för rörelse och träning är att Pierres pappa avled i hjärt-kärlsjukdom, en sjukdom som kan vara ärftlig. Pierre bestämde sig då att göra vad han kan för att slippa framtida medicinering och hålla sig i så god form som möjligt.

De tre utmaningarna som han nu avslutat var ett sätt för honom att både uppmärksamma vikten av rörelse och göra en god gärning i och med insamlingen av medel till forskning. Nu kommer han att fortsätta sitt engagemang genom bland annat föreläsningar inom ämnet.

Det tidigare utmaningarna bestod av att simma 2.5 mil mellan Rättvik och Leksand. Under utmaning nummer två spenderade Pierre mycket tid på cykel då han cyklade genom Sverige.

Har du fler liknande projekt planerade?

– Nu ska jag låta familjen andas ut lite, sedan får vi se. Idéer finns ju alltid, skrattar Pierre.