2023/07/09

Solig final på Vansbrosimningens simmarvecka

Vansbrosimningens simmarvecka är nu över för i år. På lördagen den 8 juli deltog 4 200 simmare i Vansbrosimningen 3 kilometer. Även Vansbro Vattenprovet arrangerades vid två tillfällen under dagen och Lilla Vansbrosimningen i bassängen genomfördes med 70 deltagare.

Generalsekreterare Tomas Viker är väldigt nöjd med veckan:

– Den skillnad vi märker från ifjol är att i år har simmarna och triathleterna haft familjerna med sig vilket bidrar mycket till folkfesten, säger han.

Vansbrosimningen har medvetet satsat på att simarrangemanget ska vara en upplevelse för både besökare och deltagare med mässa, aktiviteter från samarbetspartners, restaurang, After Swim med livemusik och en recovery zone med bland annat bubbelbad och bastu för deltagarna efter loppet.

Avslutningsdagen bjöd på strålande sol och cirka 18 grader i vattnet. Det har varit genomgripande väldigt lågt antal som brutit sitt simlopp under veckan. I exempelvis Vansbro 10K var det två personer som bröt, under Vansbrosimningen var det 15 deltagare som bröt.

– Jag har mött så många glada och nöjda simmare och det har varit väldigt väldigt fin stämning på arenan, sammanfattar Britta Granberg, sportchef på Vansbrosimningen dagen.

Bland de simmare som skapat störst intresse hos publiken fanns skicrossstjärnan Anna Holmlund som genomförde Vansbrosimningen under lördagen. Även hon var mycket nöjd med loppet:

– Det har gått jättebra, det gick helt enligt min planering, sade hon.

Anna simmade på tiden 1:23.

Cirka 900 funktionärer från föreningslivet har jobbat inför och under simmarveckan för att få allt att fungera med bland annat byggnationer, klädtransporter, sopsortering, tidtagning och säkerhet. Totalt kan Vansbrosimningen räkna in cirka 9 300 anmälda deltagare till de olika loppen under veckan.

Anmälan inför nästa års lopp öppnar i slutet av september.

Nu förbereder Vansbrosimningen för nästa lopp, Vansbro Nattsim den 19 augusti. Loppet är 1000 meter i Västerdalälven och simmas i den sena augustikvällen då simbanan är upplyst av förhoppningsvis fullmånen, eldar och marschaller samt den belysning som alla simmare har i sina säkerhetsbojar.

Det var en härlig stämning på arenan under Vansbrosimningens sista dag då 4200 simmade i älvarna.
Britta Granberg, sportchef och Tomas Viker, generalsekreterare, är nöjda med simmarveckan som fick en strålande final.
Skicrossåkaren Anna Holmlund (trea från vänster på bilden) var helnöjd med sitt lopp i Vansbrosimningen.