2023/06/12

Elsa Andersson och Noah Viklund årets kranskulla och kransmas i Vansbrosimningen

– Jag behövde inte fundera utan tackade ja direkt när jag fick frågan.

Det säger Elsa Andersson som är årets kranskulla i Vansbrosimningen. Hon är 20 år och bosatt i Falun, men härstammar från Vansbro. Elsa har varit aktiv inom föreningslivet i bygden och haft många olika uppdrag som funktionär i Vansbrosimningen genom åren. Hon har spelar ishockey och fotboll i VAIK och Dala-Järna IK, och har fortsatt med båda idrotterna efter att hon flyttat till Falun.

– Jag flyttade till Falun för att gå fotbollsgymnasiet och numera jobbar jag med kundservice på Din bil där, berättar hon.

Elsa har simmat Vansbro Kortsim och hade tänkt simma Vansbrosimningen i år. Nu får hon ta emot segraren i loppet istället, och kanske satsa på att simma funktionärssimningen.

Noah Viklund är också 20 år och bosatt i Falun. Han har det senaste halvåret bott hemma i Vansbro och jobbat på Smedbergsskolan. Noah är aktiv inom tyngdlyftning på SM-nivå och har även han varit funktionär i Vansbrosimningen.

– Det känns jättespännande och ärofyllt att få vara kransmas, säger han.

1989 var hans mamma Sara Viklund kranskulla i Vansbrosimningen.

Noah gick estetiska programmet på gymnasiet med inriktning mot bild och form, och har också fortsatt med konsten på fritiden.

Vansbrosimningens kranskulla och kransmas ska vara goda ambassadörer för evenemanget och gärna ha ett engagemang i det lokala föreningslivet. De kriterierna uppfyller Elsa och Noah med råge.

Nu ska de för uppdraget specialsydda dräkterna provas. Den ursprungliga dräkten specialdesignades av Gertie Qvarfot.

Första kranskullan någonsin i Vansbrosimningen var Anita Willman (f Ström) 1956. Journalisten och författaren Per Eric Nordquist var första kransmasen 1992 när Vansbro Tjejsim hade premiär.