2023/05/10

Anna Holmlund laddar för Vansbro Tjejsim och Vansbrosimningen

– När jag simmar är jag som ett med vattnet, jag är den gamla Anna och kroppen fungerar på ett helt annat sätt än på land.

Nu utmanar Anna Holmlund sig själv genom att simma Vansbrosimningen i sommar. Två distanser är planerade, Vansbro Tjejsim och Vansbrosimningen 3 km.

Anna Holmlund, född 3 oktober 1987 i Sundsvall, är en svensk före detta OS- och VM-medaljör i skicross. Anna var på toppen av sin karriär när hon under en träning i italienska Innichen kraschade svårt och fick en allvarlig huvudskada. Med stor beslutsamhet, en vilja av stål och disciplinerad träning har hon gjort det ingen trodde var möjligt. Anna är en fighter av sällan skådat slag och den resa hon gjort de senaste fem åren har imponerat på alla i hennes omgivning. Anna är tillbaka.

Anna har hittat hem i bassängen

Vi träffade Anna på Folkhögskolan i Fornby strax utanför Borlänge, där hon sedan 2,5 år tillbaka studerar tillsammans med andra som också råkat ut för svåra hjärnskador. Hon trivs bra i Dalarna och till jul har hon gått klart sina tre år på skolan, då vänder hon hem till Sundsvall med nästa stora mål i livet; att få ett jobb.

Annas väg tillbaka till ett självständigt liv pågår ständigt och tack vare träningen har hon redan övervunnit många hinder och tagit sig till nivåer som knappt något trodde var möjligt. I bassängen har hon verkligen hittat hem och där njuter hon av att få vara sig själv. Till sin hjälp har hon en snorkel och simfötter som gör det möjligt.

– Jag crawlar med en arm och har gått från att simma i cirklar till att nu försöka få till 100 vändor ett par gånger i veckan, det är det bästa som finns, säger Anna.

I sommar väntar det som av många skulle ses som en stor utmaning, nämligen att simma Vansbrosimningen. Men för Anna är det ingen större grej, hon ser mest fram emot att slippa vända så många gånger.

Jag brukar säga; vad är det värsta som kan hända? Att jag fryser? Det går över och dessutom är jag van att vinterbada, säger Anna.

Simmar två lopp i sommar

Det märks att hennes synsätt speglar hela hennes liv och det som andra ser som svårigheter ser hon som möjligheter. Tillsammans med sin mamma ska hon simma Vansbro Tjejsim på fredagen den 7:e juli och om allt går som det ska kommer Anna även simma Vansbrosimningen 3 km på lördagen den 8:e juli.

– Det ska bli roligt att simma och jag ska simma själv, det är klart jag måste prova. För vad är det värsta som kan hända, att jag bryter? Det är väl inte hela världen det heller, säger Anna med ett stort leende.

Anna har fått dispens för de hjälpmedel som hon behöver för att kunna simma.
Varmt välkommen till oss i Vansbro i sommar!