2023/02/20

Deltagarrekord och publiksuccé när Vansbro Vintersim arrangerades för andra gången

Under lördagen var det äntligen dags för den andra upplagan av Vansbro Vintersim. Det var lapp på luckan med maximala 300 personer som var anmälda till dagens lopp. Publiken slöt upp och det var fullt på den läktare som tillfälligt byggts upp för att fler skulle kunna få se de tappra simmarna.

Först ut för dagen var grenen 25 meter frisim till följt av 25 meter bröstsim, 50 meter bröstsim, 25 meter bröstsim samt en avslutande lagkapp. Även dopp i isvak erbjöds vilket ett 20-tal badare valde att testa på. Vansbro bjöd på ett strålande väder med solsken och några plusgrader, vilket gjorde att såväl deltagare som publik njöt under hela dagen.

 Vi är otroligt stolta och glada över att ha lyckats genomföra årets Vintersim med rekordmånga deltagare och lapp på luckan. Vi har sett så många glada miner och lyckliga deltagare. Dessutom hade vi vädret på vår sida och en fantastik publik som slöt upp. Det har varit en riktigt härlig dag, säger Britta Granberg, Sportchef Vansbrosimningen.

Medaljer delades ut till alla deltagare. Pris delades även ut till mest kreativa huvudbonad och årets vinnare blev Ida Fredhage med hatten ”Den Flygande Grisen”. Den deltagare som utbrast det största jublet när hon klev upp på bryggan efter sina 25 meter var Line Synnöve Bengtsson, tidigare ”Min Klassiker”-deltagare som övervunnit sin vattenrädsla och nu simmat Vansbrosimningen 2 gånger och dagens Vintersim.

 Det här är så häftigt, när du får kontroll över din känsla som först säger åt dig att fly, och istället får kontroll på andning, då är du oslagbar, utbrast Line Synnöve Bengtsson vid målgången.

Arbetet med att såga upp bassängen gjordes redan förra veckan, eftersom mildare väder var på ingång. Isen vid bassängen mätte i år 36,5 cm. Nytt för i år är att bassängen placerats vid Vansbrosimningens klassiska målgång vid Plasket, något högre upp i älven jämfört med förra året. Därmed går deltagarna i mål på samma ställa oavsett om de simmar på vintern, sommaren eller natten.

Under Vansbro Vintersim fanns två dykare redo att hoppa i vattnet från sidan av bassängen, något som lyckligtvis inte behövdes utan alla deltagare som började simma klarade av sina distanser.

Snabbfakta om Vansbro Vintersim

Datum: 18 februari 2023
Tävlingsplats:
 Västerdalälven vid Vansbrosimningens klassiska målområde.
Bassäng: 
En 25 m bassäng med 4 banor sågas upp i isen. Simlinor läggs i och badstegar sätts upp i bägge ändar av bassängen.
Tid:
 Första start kl 11.00
Distanser:
 25m bröstsim, 25m frisim, 50m bröstsim, 50m frisim, 4x25m lagkapp, dopp i isvak. Start sker alltid nere i vattnet.
Antal deltagare:
 Fulltecknat 300 (max 300)
Utrustning:
 Badkläder och ev. badmössa eller en kreativ huvudbonad. Inget neoprenmaterial får användas.
Klass:
 Gemensam klass för damer och herrar.
Priser:
 Medaljer delas ut till alla. Pris delas även ut till mest kreativa huvudbonad, vinnare blev Ida med den Flygande Grisen.
Säkerhet:
 Tävlingsläkare, dykare och livräddare finns på plats.
Belöning:
 Specialdesignad medalj, varma badtunnor & bastu på Vansbro Camping.
Publik:
 För åskådare är det fri entré till tävlingsplatsen.
Partners:
 Vansbro Camping och Hotell Flottaren