2023/02/16

Line gick från att vara vattenrädd till att anmäla sig till Vansbro Vintersim

Line Synnöve Bengtsson var 2019 med i satsningen ”Min klassiker”, där hon tillsammans med tre andra personer blev utvald att genomföra En Svensk Klassiker vägledda av inspiratören och programledaren Stephan Wilson. Programmet sändes på Tv3 och Kanal 6, och du hittar avsnitten på Viaplay.  I avsnitten så berättade Line om sin stora rädsla för att simma utomhus.

Stor rädsla för att simma i öppet vatten

I programmet fick vi se hur Line tog steg för steg för att besegra sin rädsla. Tillsammans med sin man Johnny tog de sig ut i sjön hemma i Höljes, han i kanot med ett rep, medans Line sakta tog sig ut och började simma lugnt bredvid. När dagen kom och Vansbrosimningen skulle gå av stapeln stod hon på startlinjen tillsammans med övriga gänget och glädjen när hon slog handen i plattan vid målgången visste inga gränser. Idag finns Line med på startlistan till andra upplagan Vansbro Vintersim.

Line håller i kameran för att föreviga målgången i Vansbrosimningen

Hur var det att göra En Svensk Klassiker? 

  • Det var väldigt omvälvande att göra klassikerresan, en väldigt stor grej som fortfarande är närvarande för mig varje dag. Jag är glad över att det är dokumenterat, för annars skulle jag inte våga tro på att det har hänt. Många kommer fram nu efteråt och berättar om sina upplevelser, man märker att klassikerupplevelsen stannar kvar och betyder mycket för människor även långt efteråt.

Vilket lopp var du mest nervös inför? 

  • Innan alla loppen så var det Vansbrosimningen som jag var mest orolig för, jag visste att jag kunde simma i bassäng men jag hade aldrig vågat att simma utomhus. Jag var helt säker på att det går inte att simma ute, det är inte möjligt. Så det första jag gjorde efter att jag blivit antagen var att gå till badhuset och simmade 1000 meter, jag tänkte att ju mer jag simmade inomhus desto tuffare skulle jag vara utomhus. Fysiskt var Vansbrosimningen sen enklast, men rädslan innan var absolut störst. 

Har det blivit några fler lopp i Vansbro sedan dess? 

  • Ja, jag har simmat Vansbrosimningen 2 gånger, varav en eller egentligen två gånger hemma under Corona. Min familj ville var med och min ena dotter ville verkligen att vi skulle simma i Vansbro, även om det var inställt p.g.a covid. Så vi åkte dit och simmade, men min andra dotter hon ville prompt simma hemma, så då fick vi simma här också. Det blev riktigt roligt och trevligt både i Vansbro och hemma.

Hur kom det sig att du fastnade för kallbad?

  • En kollega på kontoret i Torsby introducerade mig för kallbad i vintras. Vi är ett gäng som badar här i Klarälven och det är en otroligt fin stämningen och gemenskap när vi badar. Jag gillar det här med kallbad, det har blivit en ventil där du måste ha fullt fokus på dig själv och fokusera på andningen så att du inte börjar hyperventilera. När du orkar ta kontroll över din känsla, som först säger åt dig att fly, och istället får kontroll på andning, då är du oslagbar. 

Hur kom du på idéen att simma Vansbro Vintersim? 

  • Jag är ju nyfiken och gillar att testa mina gränser och utmana mig själv. Någon av tjejerna jag kallbadat med frågade om jag inte ville följa med och simma Vansbro Vintersim, och det kändes tryggt att säga ja till något som låg så längt fram i tiden och jag vet ju att stämningen i Vansbro brukar vara väldigt fin. Men nu börjar det bli lite nervöst.

Hur känns det inför loppet på lördag? 

  • Jag vet hur jag reagerar i kallt vatten och känslan när jag klarar att kontrollera andning och kan fokusera på mig själv. Jag har visualiserat stegen framför mig. Det känns tryggt att veta att det finns läkare, dykare och funktionärer på plats. Det stärker mig och gör att jag kan fokusera helt och hållet på mig själv. Sen ser jag fram emot en otroligt fin dag. 

Har du något råd till någon som är nyfiken på att utmana sig själv? 

  • Jag skulle säga, börjar våga utmana dig själv för det är så utvecklande. Det gäller att hitta din grej, och du vet ju inte förens du har testa. Det värsta som kan hända är att du inser att det är inte din grej. Innan ”Min klassiker”-projektet vågade jag inte hoppa på utmaningar på samma sätt. Det tar lång tid att göra en klassiker, och sakta men säkert insåg jag att jag utvecklats, blivit modigare och kanske lite klokare. 

Stort lycka till under Vansbro Vintersim! 

Lines målgång i Vansbrosimningen 2019. Klipp från tv-serien ”Min Klassiker”. Foto: Idéstrom