2023/02/09

Rekordmånga anmälda till Vansbro Vintersim

250 personer är anmälda och väntas simma 25 eller 50 meter i det nollgradiga vattnet.

Lördag den 18:e februari är det dags för den andra upplagan av Vansbro Vintersim. Redan nu är det rekordmånga anmälda, då minst 250 personer väntas testa sina gränser i Västerdalälvens iskalla vatten. Vilket betyder att det i dagsläget enbart är 50 startplatser kvar. 

Isen i Västerdalälven är ca. 30cm tjock och arbetet med att få fram bassängen startar redan i morgon torsdag 9/2 kl. 13.00. Manuell handsågning kommer varvas med modern teknik. Ferry Svan, känd Timmersportare, representerar sin förening Räddningstjänstens kamratförening, är på plats för att bistå med expertkunskap och sågar för att få fram bassängen. Förra året var det ca. 73 ton is som behövde sågas upp och fraktas bort innan tävlingarna kunde anordnas. Det var då som Vansbrosimningen för första gången arrangerade ett vintersim genom att bjuda in till en rekordtidig badpremiär. Det blev en publik- och deltagarsuccé som vi hoppas kunna upprepa i år.

– Vi ser fram emot att åter få samla 100-tals entusiastiska vinterbadare och simmare i Vansbro. Det var en helt otrolig stämning som vi bjöds på av publik och simmare förra året, det kändes som att hela Vansbro slöt upp för att heja och stötta de modiga deltagarna, säger Britta Granberg, sportchef Vansbrosimningen.

Klassiska målet är målet

Nytt för i år är att bassängen placerats vid Vansbrosimningens klassiska målgång vid Plasket, något högre upp i älven jämfört med förra året. Därmed går deltagarna i mål på samma ställa oavsett om de simmar på vintern, sommaren eller natten.

Under tävlingsdagen erbjuds alltifrån dopp i isvak till regelrätta simlopp. Efter utfört dopp väntar värmande badtunnor och bastu för deltagarna, som i år även erbjuds varmt ombyte vid Vansbro Camping. Max antal deltagare är 300 personer och anmälan stänger på onsdag den 15/2. Efteranmälan är möjlig på tävlingsdagen för dopp i isvak fram till kl. 12.00. Publik är välkommen och det kommer finnas servering att tillgå.

– Eftersom vi kommer hålla till vid vår ordinarie arena har vi större möjlighet att erbjuda publiken en bekvämare tillställning i år. Gratis parkering kommer finnas vid grusplanen vid målområdet och vi bygger en publikläktare vid flaggstängerna för att fler ska kunna se bättre. Det är minst lika roligt att titta på vintersim som det är att delta, säger Britta Granberg.

Snabbfakta om Vansbro Vintersim 

Datum: 18 februari 2023 
Tävlingsplats:
 Västerdalälven vid Vansbrosimningens klassiska målområde. 
Bassäng: 
En 25 m bassäng med 4 banor sågas upp i isen. Simlinor läggs i och badstegar sätts upp i bägge ändar av bassängen. 
Tid:
 Första start kl 11.00 
Distanser:
 25m bröstsim, 25m frisim, 50m bröstsim, 50m frisim, 4x25m lagkapp, dopp i isvak. Start sker alltid nere i vattnet. 
Antal deltagare:
 250 (max 300) 
Tidtagning:
 Kommer finnas. 
Utrustning:
 Badkläder och ev. badmössa eller en kreativ huvudbonad. Inget neoprenmaterial får användas. 
Klass:
 Gemensam klass för damer och herrar. 
Priser:
 Medaljer delas ut till alla. Pris delas även ut till mest kreativa huvudbonad. 
Säkerhet:
 Tävlingsläkare, dykare och livräddare finns på plats. 
Belöning:
 Specialdesignad medalj, varma badtunnor & bastu på Vansbro Camping. 
Publik:
 För åskådare är det fri entré till tävlingsplatsen. 
Partners:
 Vansbro Camping och Hotell Flottaren 

Allt deltagande sker på egen risk.

Tips för dig som är nybörjare på Vintersim 

  • Kom ihåg att njuta och ha roligt under dagen! 
  • Prova gärna att vinterbada innan du kommer till Vansbro. 
  • Gå ner i vattnet lugnt och bestämt direkt efter att du har tagit av dig överdragskläderna. 
  • När du har kommit ner i vattnet: försök att andas djupt och lugnt. Sänk axlarna och låt kylan omfamna dig. Streta inte emot. De första andetagen är värst! 
  • Väl uppe igen: Ta några andetag och känn hur känslan i kroppen ändras. På med badrock/överdrag samt skor och gå till vårt omklädningsområde. Där det finns både värmetält, varma duschar och badtunnor. Drick gärna lite varm dryck.
  • Ta av de blöta badkläderna så fort som möjligt.