fbpx
  • 13.7° Lufttemperatur
  • 16.3° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Gröna alternativ på julbordet

Som jag skrev sist så äts det generellt väldigt mycket mat under jul. Jag har knåpat ihop två olika recept på vegetariska, lite lättare, alternativ som kanske kan ersätta något på julbordet. Den traditionella julmaten är rätt fet så det kan kännas skönt att byta ut något mot sallad. Beroende på hur mycket mat som redan finns på julbordet recepten räknade på 5-10 personer.

Grönkålssallad med apelsin, valnötter och granatäpple

Du behöver:

250 g färsk grönkål

1 ekologisk apelsin

150 g granatäpplekärnor

1 dl valnötter eller sötmandel

1 dl ekologiska russin

Dressing

1 msk flytande honung

saften från ½ ekologisk citron

2 msk vatten

Flingsalt

Gör så här:

Skala och dela apelsinen i bitar. Skölj och hacka grönkålen. Hacka nötterna grovt (brukar ha valnötter i men fick ta sötmandel denna gång, dock är det godast med valnötter). Blanda alla ingredienser till salladen i en skål. Rör ihop dressingen och blanda ihop den med salladen. Servera i skålen du blandade i eller häll upp på ett fint fat.

 

Ljummen brysselkålssallad med apelsin och ingefära

Du behöver:

1 ekologisk apelsin

1 gul lök

1 msk färsk ingefära

500 g brysselkål

1 ask körsbärstomater

flingsalt & peppar

Smör till stekning

 

Gör så här:

Pressa ur saften ur apelsinen och hacka löken. Skölj brysselkålen och dela den på mitten. Skala och riv ingefäran. Bryn brysselkål och lök i en stekpanna. Tillsätt sedan apelsinsaft och ingefära och låt koka tills saften kokat in. Smaka av med salt och peppar. Skölj och dela tomaterna på mitten. Häll över brysselkålen i en skål och blanda med tomaterna.

Hoppas ni tycker dessa recept är lika goda som jag tycker. Jag vill också passa på att önska er en god jul & ett gott nytt år. Jag ser fram emot nästa år och allt det har att erbjuda!

 

Kram Anna