2021/10/01

OutdoorExperten tipsar om våtdräkter

Vilken våtdräkt ska jag ha?

Orsaken till varför du vill ha en våtdräkt är enkel – den håller dig varm och gör det lättare för vattnet att passera kroppen utan att hindra din fart. Det finns en hel uppsjö av våtdräktsmodeller med olika längd på ärmar och ben och det kan vara svårt att veta vilken du ska välja. För att göra valet lite enklare går det att dela upp våtdräkterna i två generella kategorier; de heltäckande och de med kortare ärmar och ben.

Heltäckande våtdräkterna ger dig en tight passform som passar bra när du ska vara i vattnet en längre tid. Ofta sitter dragkedjan på ryggen och det tar tid att sätta på sig och ta av den. Våtdräkten ska som sagt sitta tight, men det är viktigt att den inte trycker ner dina axlar. Den är ofta i ett tjockare material som ger lite extra flytkraft för att kroppen ska ligga rätt i vattnet när du simmar.

Våtdräkter med kortare ärmar och ben är oftast designade för att fungera i multisportsammanhang, som swimrun. De har en liten annan utformning än traditionella, heltäckande våtdräkter eftersom att målet är att de ska vara sköna både när du simmar och när du springer. Våtdräkterna, som ofta har en dragkedja fram på bröstet, är enkla att cabba ner när du springer och har en mindre tight passform med tunnare material på benen för extra rörlighet. Det finns också heltäckande modeller som är uppbyggda på det här sättet, men på dem går det att klippa av ärmar och ben för att göra dem kortare.

Klicka här för att komma till hemsidan: outdoorexperten.se