fbpx
 • 5.6° Lufttemperatur
 • 13.6° Västerdalälven
 • 19.5° Vanån

Visste du det här om Vansbrosimningen?

Välkommen till folkfesten hos oss i Vansbro. Vi brukar säga att Vansbrosimningen har ett lopp för alla. Okej, vi är partiska, men vi verkar inte vara ensamma om att tycka att det är en härlig tillställning för hela familjen! Närmare 16 000 deltagare var anmälda till förra årets lopp. Med så låg startålder som 10 år kan unga familjemedlemmar vara med och tävla i öppet vatten liksom de yngsta som kan roa sig kungligt i den uppvärmda bassängen inne på målområdet! Mixen av lopp för de som är tävlingsinriktade, friluftsälskande eller bara gillar att umgås med likasinnade.

10 roliga fakta om Vansbrosimningen

 • Totalt har 184 134 deltagare har fullföljt loppen sedan 1950.
 • Totalt har det simmats 450 290 kilometer i Västerdalälven och Vanån under tävlingens historia.
 • Snabbaste segrartiden i Vansbrosimningen 3000 m innehas av Fredrik Olsson, Hudiksvalls SS, med tiden 29.45 minuter (2003). Snabbaste dam är Mia Brodén på 30.27 min (2003).
 • Margareta Rylander är den enda kvinnan som stått som totalsegrare i Vansbrosimningen. Hon vann tolv sekunder före snabbaste herrdeltagare på den utmärkta tiden 40.28 år 1964.
 • Förste utländske segraren var Erkki Hänninen från Finland år 1968.
 • Vansbrosimningen är en del av En Svensk Klassiker sedan 1971, tillsammans med Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Lidingöloppet och Vätternrundan.
 • ”Lassar” Stig Eriksson, från Lima har simmat flest Vansbrosimningen, hela 50 gånger. Anette Carlsson, Finspång, är meste kvinnliga simmaren med 44 sim.
 • Ett svårslaget rekord sattes 1975 när en simmare tog ett rejält långbad och noterade tiden 2.48.13. Genomsnittstiden för motionären i Vansbrosimningen är 1.09.54 timme.
 • Vattentemperaturen är normalt +16-22 i Vanån och Västerdalälven i juli.
 • Ca 1300 funktionärer från 40 föreningar och ideella organisationer hjälper till med arbetet inför, under och efter genomförande av Vansbrosimningen.

 

Så började det

Vansbrosimningen

Det hela började 1950 en vacker dag då vansbroborna Einar Anselius och Mats Qvarfot satt vid badplatsen och funderade över hur de skulle kunna få folk att simma längre sträckor i älven? Qvarfot föreslog att man skulle tävla från Folkets Hus fram till ”Plasket”.

– Nej, för tusan, sa Anselius. Vi simmar under alla sex broarna!

En sträcka över tre kilometer skulle det visa sig. Så blev det också, med enda skillnaden att idag simmas sträckan under sju broar.

Simtävlingen Vansbrosimningen har därefter vuxit till en folkfest och är en av fem motionslopp som ingår i En Svensk Klassiker. Idag finns tre distanser i öppet vatten att välja mellan, 3 km, 1,5 km och 1 km.

Öppet vatten 3 km

Banan för Vansbrosimningen är speciell. De inledande två kilometerna simmas medströms i Vanån. Sedan viker banan av och avslutas med simning i Västerdalälvens motström. Vansbrosimningen är indelad i en elit- och motionsklass. I elittävlingen finns en herrklass, damklass och parasimsklass. Sedan 2014 finns också Vansbro Öppen Älv, som kom med på programmet efter att deltagarantalet i huvudloppet närmade sig maxtaket med 9000 deltagare. Vansbro Öppen Älv är vad man skulle kunna kalla ett lugnare och mer flexibelt alternativ till huvudloppet. Starten är öppen under en timme och man väljer själv när man önskar starta.

Öppet vatten 1,5 km

Om man känner att 3 km är för långt att starta med, finns halva distansen i Vansbro Halvsim, som simmas både med- och motströms. Det gäller att inte gå ut för hårt, så att du orkar med sista kilometern i Västerdalälvens motström. Vansbro Halvsim ingår även i Halvklassikern.

Öppet vatten 1 km

Banan för kilometerloppen är riktigt utmanande trots att distansen är kortast. Det beror mycket på att sträckan simmas helt och hållet motströms. Kraftprovet Vansbro Tjejsim är Sveriges största simtävling enbart för kvinnor och lockar ca 3000 deltagare årligen. Det är samma bansträckning för Vansbro Kortsim och Vansbro Ungdomssim. Den senare är för ungdomar i klasserna 10-12 år, 13-14 år och 15-17 år. Både Vansbro Tjejsim och Vansbro Kortsim ingår i Tjejklassikern.

Kuriosa Vansbrosimningen 3 km

 • Medaljen ”Älvarnas blå band” får de simmare som klarat 3-km loppet under en sjuårsperiod (symboliskt simmat under sju broar under sammanlagt sju års tid).

[wp-svg-icons icon=”arrow-right-2″ wrap=”i”] Öppet vatten-loppen 

[wp-svg-icons icon=”arrow-right-2″ wrap=”i”] Deltagarstatistik