fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Vikten av att få vattenvana och hitta lugnet

Gästbloggare: Håkan Jörgensen

Crawl, eller frisim, är ett snabbare och mer skonsamt (för nacke och knä) simsätt jämfört med bröstsim och något de flesta som simmar Vansbrosimningen har som målsättning att klara av. Att lära sig crawla i vuxen ålder är inte helt enkelt. Med åren blir man ofta stelare och i och med ett mindre aktivt och leverne med mindre variation i rörelsemönstret blir det svårare att lära sig nya saker motoriskt. Är man dessutom lite orolig och inte känner sig helt bekväm i vattnet gör det inte saken lättare.

Blogg

Hitta lugnet i simningen.

Det är beundransvärt och underbart roligt att se människor ge sig på utmaningen med Vansbrosimningen med denna bakgrund, en del gör det för att utmana sig själv och bli av med vattenrädsla, andra gör det för att hitta en ny och rolig träningsform och andra gör det som en del i En Svensk Klassiker, oavsett motiv så är det en stor bedrift. Therese Carlsson är en av mina kunder som ska genomföra Klassikern 2016. Grunden för att kunna ta till sig information och genomföra övningarna i vattnet är att man känner sig trygg. Tryggheten kommer när man känner att man utan problem kan hålla sig flytande och kan kontrollera sin andning. En stressad andning, på grund av att man spänner sig och känner sig osäker, leder till snabba rörelser och en spänd kropp, vilket ger andfåddhet och en ond cirkel som påverkar individen negativt både fysiskt och psykiskt. Grundläggande vattenvana i form av att flyta, blåsa bubblor, hoppa ifrån kanten och liknande övningar, som används när barn ska ta baddaren och andra simmärken kan tyckas enkla och löjliga men för många vuxna är det faktiskt bra att börja på denna nivå om man inte är van vid att vara i vattnet – även om man kan simma! Innan Therese påbörjade de grundläggande övningarna i crawltekniken, som benspark och andningsteknik för att hitta rätt kroppsposition i vattnet spenderade vi därför ett par gånger med att mer eller mindre bara vara i vattnet. Att försöka ta till sig information om armtagsvinklar, huvudvridningar och höga armbågar går helt enkelt inte om man inte känner lugn och har kontroll över kroppen. Efter ett par gånger började Therese känna sig bekväm i vattnet och då började vi träna på andningen och bensparkarna.

Vi gjorde bland annat de här övningarna:

[wp-svg-icons icon=”youtube” wrap=”i”] Benspark och andning

[wp-svg-icons icon=”youtube” wrap=”i”] Andning


vansbrosimningenTips

Om du är ovan vid att simma bör du spendera ett par tillfällen i simhallen och simma och leka utan att försöka dig på teknikövningar. Träna på att flyta, hålla andan, dyka, helt enkelt bli van vid att vara i vattnet. Efter ett par gånger är det dags att börja träna på de grundläggande övningarna, ta god tid på dig och stressa inte, simma hellre långsamt och kontrollerat än snabbt och med dålig teknik. Träna gärna med en kompis och studera varandras teknik, ofta är den egna känslan av tekniken helt annan än vad du egentligen gör, detta ser kompisen tydligt.


Vansbrosimningen 2016 i sikte

Therese Carlsson

Jag har aldrig tyckt om vatten, både kallt och otäckt, speciellt om huvudet skulle komma under vattnet.

Blogg

Therese Carlsson med tränaren Håkan Jörgensen.

Efter att ha fått våra barn och att träningen fått stå tillbaka för familjelivet bestämde jag mig för att det var dags att börja träna igen. Beslutet kom, när jag flåsandes stod på perrongen efter att ha sprungit ca 200 meter för att försöka hinna med ett tåg. Jag hade länge tänkt att det vore roligt att genomföra En Svensk Klassiker, men Vansbrosimningen var det moment som ständigt stoppat mig. Jag har aldrig tyckt om vatten, både kallt och otäckt, speciellt om huvudet skulle komma under vattnet. Men där på perrongen bestämde jag mig, jag skulle genomföra Klassikern och därmed även Vansbrosimningen. Hittade som tur var en fantastiskt duktig PT i Håkan (insåg att det var ett måste för mig, speciellt för att lära mig crawla). Han har fått mig att flytta många, främst mentala gränser och därmed våga och lita på min egen förmåga. Jag minns fortfarande mitt första ”crawlpass”. Jag hade varit nervös innan jag kom till simhallen, väl där kändes bastun mer lockande och när jag kom i vattnet var känslan att jag bara ville upp. Nu efter ytterligare ett antal pass i bassängen har jag i alla fall kommit så långt att obehagskänslan av att vara i och under vatten har försvunnit. När det gäller mitt delmål att lära mig att crawla får det dock stå tillbaka för tillfället, då mitt fokus ligger på mitt första delmoment i Klassikern, Öppet spår. Men inom kort kommer allt fler crawlpass att planeras och genomföras och även om det så klart fortfarande finns oändligt mycket att förbättra, har jag kommit en bra bit på väg!


Om Håkan

Håkan Jörgensen är idrottslärarutbildad vid GIH och brinner för att lära ut och skapa träningsprogram för alla nivåer. Han har arbetat med hälsa, träning och upplevelser sedan 1991. Han har arbetat som instruktör och ledare inom sportdykning, klättring och träning i bland annat Australien och Sydafrika. Som personlig tränare har han jobbat sedan 2001. Håkan är specialiserad på uthållighetsidrotter som löpning, skidåkning och cykling och han tävlar själv på motionsnivå i triathlon, marathonlöpning, swimrun och loppen i En Svensk Klassiker. Håkan har skrivit 10 böcker om träning och hälsa och hundratals artiklar för olika media. Han har även arbetat som ortopedtekniker under ett antal år.

[wp-svg-icons icon=”info” wrap=”i”] Run2Swim [wp-svg-icons icon=”instagram” wrap=”i”] @pthakan [wp-svg-icons icon=”bullhorn” wrap=”i”] Nyhet: certifierad crawlkurs