fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Vi ska simma till Afrika

Jag har länge varit sugen på att göra en kanalsimning, en riktig utmaning och nu är det bokat och klart. Eller klart och klart, det var nog att ta i, men det är i alla fall bokat. Första eller andra veckan i augusti 2015 smäller det.

Jag är van att ha flera hundra simmare runt mig innan start, det kan kännas både jobbigt och nervöst men samtidigt ger det en viss trygghet, man är inte ensam. Det kommer jag att vara den här gången, inte helt, min son ska simma med. Två följebåtar kommer att se till att allt går rätt till. En lite större båt kommer att köra en bit framför, där kommer vår pilot vara. Det är han som navigerar och ser till att inte strömmarna tar oss ur kurs. Bredvid oss kommer det att finnas en mindre båt med sjukvårdare och anhöriga (om någon vill följa med).

delfiner kopia

Vi kommer att simma från Punta Oliveros i Spanien till Punta Cires i Afrika, Marocko. Sträckan är inte allt för lång, 1,4mil. Jag har simmat betydligt längre på träning och Vidöstern var ju över 2 mil. Strömmar gör att det brukar bli mellan 16 – 22 km. Det är alltså över Gibraltar sund vi ska simma. Det är inte sträckan jag är nervös för, men jag gissar att det finns ganska stora fiskar där, att vi kommer att se delfiner är ganska troligt och kanske en och annan val, men jag hoppas att det räcker med det. Cirka 300 fartyg passerar över sundet varje dygn, då känns det skönt att ha en pilot som håller kontakt med de fartyg som kommer för nära. De riktiga tuffingarna simmar utan våtdräkt, vi kommer att simma med dräkt, känns bättre så, i alla fall med tanke på alla brännmaneter.

satellit kopia

Den första som simmade över sundet var Mercedes Gleitze och året var 1928. För henne tog det 12 timmar och 50 min, vi hoppas på en tid strax under 5 timmar. Det var inte helt lätt att få en plats och jag har väntat på svar över ett år. Inte är det billigt heller, bara själva simningen kostar som en bättre månadslön och då tillkommer flyg och hotell. Men jag både tror och hoppas att det kommer att bli en upplevelse som man bär med sig resten av livet. Att få dela den med sina barn gör inte saken sämre. Så nästa vår och sommar blir det många och långa träningspass i Mälaren.

Peter_bloggbyline