fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Varför vill alla crawla?

Aldrig för har det väl varit så stor efterfrågan på crawlkurser som det är nu. Plötsligt vill alla lära sig crawla och simklubbarna är inte sena att haka på trenden. Fler och fler klubbar inser att det finns mycket pengar att hämta och kurserna ligger ofta sent på kvällen och stör då inte den vanliga verksamheten. Många klubbar erbjuder både fortsättningskurser och Medleykurser och folk står i kö, även till de lite mer avancerade utbildningarna. Så här långt gör klubbarna ett bra jobb. De flesta lär sig crawla och upptäcker det roliga i att kunna simma.

Men vad händer efter kursen? Oftast är det bara tack och hejdå. Men vad är då anledningen till att så många står i kö för att just lära sig crawla, varför fylls våra simhallar sena söndagskvällar av entusiastiska människor i nyinköpta badkläder, glasögon och förväntan i blicken.

Jag tror att svaret på den frågan heter open water, triathlon och swimrun. Tre relativt nya sporter, (triathlon är i alla fall relativt nytt i Sverige). Tre sporter som har ordentlig växtvärk och det trots att vi har en av världens kortaste säsonger och ofta kalla och mörka vatten.  Det var inte många år sedan som triatleter ansågs som övermänniskor och det skrevs tio rader om sporten per år. Sen kom Lisa Nordén, Stockholm Triathlon och Kalmar IronMan. Nu fylldes tidningsställen av trithlontidningar, Lisa fick ta emot folkets hyllningar och IronMan platserna tar snart lika fort slut som Vätternrundans. Övermänniskorna förvandlades till feta grannen, jobbarkompisen eller du själv, som aldrig ens vågat drömma om triathlon.

Open water loppen med Vansbrosimningen i spetsen plöjer stora framgångar och inför varje ny säsong ser nya lopp dagens ljus. Aldrig tidigare har det sålts så många våt- och simdräkter som det görs nu. För de som ville ta nästa steg kom swimrun. Fenomenet swimrun sprids som gräshoppor över världen och allt började i ett litet kallt land uppe i norr. Tuffare och mer krävande tävlingar får man leta efter och även här vallfärder man till tävlingarna och det trots dyra startavgifter, ibland svindyra.

Men var är då simklubbarna i allt det här. Hur många simklubbar erbjuder open water träning, de är lätträknade. Dom som erbjuder swimrun träning går nog knappt att räkna (men det är på uppgång). När ska simklubbarna börja erbjuda openwater träning, eller varför inte swimrun? Nu finns det vissa klubbar som ligger i framkant och redan har tagit steget från bassängen, men de är inte många, tyvärr.

Peter_bloggbyline