fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Var inte en åsna!

Oh Boy! Ett nytt år med nyårslöften som fortfarande är varma. Ett styvt halvår kvar till Vansbroveckan. I den bästa av världar så har du förvandlat bröstsim till frisim, 60 minuter till 50, 50 till 40 eller placering 50 till placering 20. Dina sportsliga drömmar har aldrig så lyckliga slut som i januari, men jag ska kasta lite bassängvattengrön starr i din lins. Det finns två möjliga anledningar att din sommar 2016 kan bli lika trist som för en holländsk fotbollssupporter.

BloggÅSNEHANDLING #1:

Du sätter ett mål som du inte kan uppfylla

Det är väldigt vanligt att sätta målsättningar. Även i motionsklasser. De flesta målen landar inom gränserna för universums lagar men en hel del visar sig vara för högt satta. Det finns allt för många variabler som inte går att kontrollera i Vansbrosimningen för att ett placeringsmål eller ett tidsmål ska vara mer tillförlitligt än att försöka hitta svaret i kaffesump. De största avvikelserna kommer från följande variabler.

1. ELDFORSEN

Det är namnet på den sista kraftstationen innan Vansbrosimningens alla tävlingsvatten. Den ligger söder om Vansbro och hur mycket vatten den släpper ur sig avgör hur mycket motström det blir i Västerdalälven. En mild skattning är att strömmarna i trekilometersloppet kan betyda plus/minus tre-fyra procent för sluttiden. I täten betyder det att sluttiden kan varieras med tre minuter mellan relativt stilla vatten och extremt höga flöden.

2. NAVIGATIONEN

Även om du tror att du simmar väldigt rakt kan din sträcka variera från gång till gång. Även om du försöker hålla dig till linorna vid banans kant så kan det betyda tio extra metrar bara om du behöver simma om en långsammare grupp simmare.

3. TEMPERATUREN

Ett riktigt kallt år med mellan 13 och 15 grader i vattnet blir det svårare att hålla farten från starten och ännu mer kan det påverka din förmåga att växla tempo om det behövs. Den stora skillnaden i tid uppkommer såklart om det blir så kallt i vattnet att tävlingsledningen beslutar att korta av loppet för att kunna garantera alla deltagares säkerhet.

4. TAKTIKEN

Att gå ut får hårt eller att slösa energi på närkontakt med andra simmare slösar ovärderlig energi på ett ovärdigt sätt.

5. FÄRDIGHETERNA

Det kan vara komplext med framsteg i simning. Att simma 3000 meter i bassäng är inte samma sak som att simma ett Vansbrosim.

ÅSNEHANDLING #2:

Du vill inte att din träning gör att du går sönder

Finns det något värre än träning man vill göra som inte blir av. Speciellt om man blir förkyld. Eller ännu värre: Skadad! Det här händer de bästa. Under OS i London 2012 fick Therese Alshammar diskbråck och Sarah Sjöström blev krasslig. Therese struntade inte i sin styrketräning och Sarah slickade inte precis på Apotekets dörrhandtag. De gjorde absolut sitt bästa för att undvika det som sänkte deras prestationer ett pinnhål eller två. Vetenskapen och historien bjuder på en lathund för vad man kan göra för att inte hamna i den här fysiologiska situationen som lätt blir till en mental tortyrkammare.

Blogg1. UNDVIK SKADOR!

Tre delar av kroppen är speciellt utsatta för den ambitiöse simmaren. Kunskap och träning kan hålla dig frisk.

2. HÅLL DIG FRISK!

Att minska antalet sjukdagar är för vissa lättare än vad vi tror, men kanske inte så som vi tror.

Efter det här resonemanget återstår två frågor som är intressanta för alla som vill känna sig nöjda när de gått i mål på Vansbrosimningen.

FRÅGA A: Hur sätter jag ett rimligt mål?
FRÅGA B: Hur håller jag mig frisk och hel?

I mina inlägg framöver kommer jag att svara på fråga A och fråga B och resonera om hur du gör det bästa möjliga av det du har för handen!

Mikael Rosén

[wp-svg-icons icon=”instagram” wrap=”i”] @human_ambition