fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Vår bästa tid är nu

Det är mycket så här års, för många av oss som tränar blir det en hektiskt men underbar tid. Svettiga och trista spinningsalar byts mot racer och landsväg, bassängen blir öppet vatten och våtdräkten kommer äntligen fram igen. Man behöver inte längre springa på upplysta gångvägar utan man kan ge sig ut i skog och mark. Men en timme spinning blir lätt en halv dag på landsväg och en timme i bassäng blir 3 timmar öppet vatten. Det blir svårt att hinna med och det blir lätt knorr från familjens övriga medlemmar när allt mer av tiden läggs på redan oändliga timmar av träning.

Att man måste få ihop de där milen innan Vättern eller att det krävs minst en mil simning i veckan för att klara målet till Vansbro biter inte riktigt på en fru som får allt mer att ta hand om medan man pumpar däcken på cykeln för 10:e gången på en vecka. Då cyklingen kräver långa pass, som av någon anledning tycks bli längre för varje år som går och att man inte har möjlighet att vara ute i timtal på vardagar så måste dessa halvdagars pass läggas på helgerna, föga populärt. Sommarställe och övriga familjeaktiviteter får komma i andra hand när subgruppen ska ut och öva växlingar.

Så, hur ska man då få det hela att gå ihop? Om man kunde få med frugan ut på långpassen hade ju så klart varit det bästa, men jag slutade tjata för sju år sedan. En lösning är att gå upp med tuppen och redan när klockan är 07:00 har man kört fem mil och är hemma en bra bit innan lunch. Problemet är bara att överleva kvällen. Oftast somnar man i soffan strax efter middagen och hela grejen med att gå upp tidigt fallerar totalt. Inte blir det bättre av när man vaknar skrikandes mitt i natten av en krampattack i baksidan av höger lår. Då blir det lätt mördande blickar från sängen bredvid.

Samlat gäng

Det är också så här års som frågan kommer – vilka lopp ska du köra i sommar då?
Nu gäller det att passa sig, att tänka sig noga för innan man svarar. Man skulle ju vilja köra alla de lopp som man har hittat på nätet under kalla och mörka vintermånader. Men det räcker med en snabb överblick på väggalmanackan för att konstatera att det är mer eller mindre omöjligt, det är inte läge att boka in alla vårens och sommarens helger, att dessutom tömma hela hushållskassan för startavgifter vore oklokt.

Men det är klart, Vättern, Vansbro och Lidingöloppet måste man ju köra. Det skulle också vara kul att försöka slå förra årets tid på Amfibiemannen och på Vidöstern, så klart. Riddarfjärdsimningen är ju så nära och den kommer både dottern och sonen att simma så där vill man ju vara med. Har faktiskt anmält mig till Stockholmssimmet, alltid kul när det är nya lopp. Är också rätt sugen på Idre Swimrun och så ska jag ju självklart cykla till Trollhättan och se när dottern simmar Sum-Sim och därifrån blir det raka vägen (med bil) till Sundsvall och SM. Ska försöka hinna med att simma Master SM öppet vatten. Hade planerat att köra Silvermannen i Sala men såg till min stora besvikelse att det var fullt, men hoppas få tag på en startplats på nätet när det närmar sig. Göteborg Simmet borde gå att klämma in och så självklart Siljanrunt som alltid blir sista passet med Subgruppen innan Vättern, och så var almanackan fulltecknad i år igen och jag som lovade i höstas att det skulle bli färre tävlingar i år.

Jag har funderat på att bara köra simning, det är det jag är bäst på och tycker är roligast. Att plocka bort cyklingen skulle spara en massa tid och en hel del pengar. Man skulle inte behöva lägga timtal på långa träningspass och slippa känna pressen över att få ihop så många mil på så kort tid som möjligt. Man kanske rentav skulle hinna med ett besök till sommarstället. Men det som tar emot är ju det att man har en svindyr cykel i förrådet och det skulle ju vara kul att köra 20 st Vätternrundor, jag kör min 18:e i sommar. Vad skulle träningskompisarna tycka, för det sociala är ju en stor del av det hela. Det får nog bli att kliva upp i ottan, dricka koffein på kvällen och hoppas på triss.

Träning
 
Peter Rotstam