Nyheter

Nutritionstips inför Vansbro Triathlon

Skriven av Vansbrosimningen Träning,Vansbro Triathlon

För att lyckas på långdistans triathlon så krävs det förutom att du tränat på att simma, cykla och springa också en plan för hur du ska disponera dina krafter under loppet. Väldigt viktigt är att du får i dig kalorier så att du orkar hela vägen från start till mål i högsta möjliga fart.

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av några starttips till dig som ska köra Vansbro Triathlon. Se detta som generella tips och gör sedan en egen plan för hur du ska äta och dricka under tävlingsdagen. Det handlar inte om att precisera varje kalori utan att du ska ha kunskap med dig hur du ska tänka så att du har energi för hela tävlingen – men inte så mycket så du måste tillbringa mer tid på bajamajorna än ute på banan!

Träna på samma produkter som du ska tävla på

Först vill jag säga att det finns inget rätt eller fel när det handlar om vad man får i sig för energi utan det viktiga är att man tränar på att använda det man tänkt att använda på sin tävlingsdag också under några träningspass så att man ser hur kroppen tar upp det man stoppar i sig. Det finns produkter som är mer anpassade för kroppen att ta upp under hög fysisk aktivitet, men det viktigaste är att man tränat med det man ska tävla på.

Jag vet flera personer som presterar bra bara genom att köra sportdryck och energi gels under tävlingen, men också de som tycker om att äta någon energibar för att få något att tugga på och få lite tyngre energi. Sen finns det även de som vill bryta av med någon banan eller till och med en liten smörgås. Återigen, inget är direkt rätt eller fel utan det gäller att hitta det som funkar för en själv, det är det viktigaste.

I Vansbro serverar vi bland annat energi från Mighty Sport, för komplett info över deras sortiment se deras hemsida mightysport.se Det vi kommer att servera i Vansbro är deras nya sportdryck som kommer bli klar lagom till tävlingen och enligt säkra källor ska den smaka riktigt bra, liksom deras gel. Förutom det kommer vi också att servera bananer, cola och vatten.

200-400 kalorier per timme

När du tävlar förbrukar du betydligt fler kalorier per timme än vad du kan få kroppen att ta upp, försöker du ersätta allt så kommer du med all säkerhet att få problem med magen. Du kan dock träna på att få magen att fungera och ta upp mer energi under hårdare aktivitet genom att se till att äta och dricka även under träningspass innan en tävling. Har du inte gjort detta så får du vara lite mer återhållsam med ditt ätande och drickande under tävlingen, men oavsett så ska du se till att få i dig mellan 200-400 kalorier per timme beroende på kön, vikt och hur länge du håller på.

Viktig att komma ihåg är att inte bara fokuserar på att få i dig kalorierna utan också vätska. Äter du bara energi utan att tillföra vätska så har kroppen mycket svårare att bryta ner produkterna och få ut det i blodet som energi vilket ofta slutar med att man får problem med magen.

En portion av den nya Mighty Sport ELITE sportdryck som blandas med 700ml (en normalstor cykelflaska) vatten innehåller 140 kalorier, till en sådan flaska kan du addera ytterligare ca. 110 kalorier (t.ex. en Mighty Sport gel som innehåller 112 kalorier) innan koncentrationen i magen blir för stark.

Väger man mer och kör lika hårt som någon som väger mindre så behöver man mer energi per timme. Så behöver du få i dig 300-400 kalorier per timme så är det viktigt att du tillför mer vatten till det du äter eftersom endast sportdryck blir för koncentrerat i magen. Av den här anledningen serverar vi även rent vatten vid våra vätskestationer att skölja ner geléer, barer och bananer med.

Några nutritionsförslag

För att summera och göra ovanstående lite klarare så kommer här några förslag på hur man får ihop sina kalorier per timme och samtidigt ger kroppen bästa möjliga chanser att ta upp det.

200 kalorier i timmen

1 flaska Mighty Sport ELITE sportdryck

+ en halv banan eller halv gel som man sköljer ner med 1-2 dl vatten

250 kalorier i timmen

1 flaska Mighty Sport ELITE sportdryck och 1 gel

300 kalorier i timmen

1 flaska Mighty Sport ELITE sportdryck och 1 gel

+ en halv banan eller halv gel som man sköljer ner med 1-2 dl vatten

Eller helt enkelt 2 flaskor Mighty Sport som ger 280 kalorier för er som bara gillar flytande.

400 kalorier i timmen

2 flaskor Mighty Sport ELITE sportdryck och 1 gel

Övrigt:

Vill du mixa ihop din egna kaloriplan så erbjuder vi detta:

 • Mighty Sport ELITE sportdryck 140 kalorier per 700ml
 • Mighty Sport gel 112 kalorier
 • Vi kommer även att servera bananer och generellt kan man säga att en banan innehåller ca. 100 kalorier, så när vi serverar halva bananer blir det alltså ca. 50 kalorier.
 • På löpningen serverar vi förutom sportdryck och vatten även coca-cola, den innehåller 42 kalorier per deciliter.

Det var det jag ville säga om detta med kalorier under tävlingsdagen, hoppas jag inte krånglade till det för er nu. Få inte panik utan kör på det ni har tänkt med inslag av detta ovan så kommer det gå kanon på tävlingsdagen! Det viktigaste är att man inte bara tränar på vatten utan även vänjer magen med att ta upp energi under ansträngning.

Vi hörs och ses snart i Vansbro!

HälsningarClas Björling

Clas Björling, Tävlingsledare

 

Lisa Nordén kommer till Vansbro Triathlon

Skriven av Vansbrosimningen

Vi kan nu stolt meddela att Lisa Nordén kommer till Vansbro Triathlon i sommar! Lisa Nordén är idag Sveriges bästa triathlet och har ett antal världsmästerskap i ryggen. 2012 tog hon OS-silver och samma år fick Lisa Svenska Dagbladets guldmedalj följt av 2013 års Jerringpris.

– Lisa, som ju är både världsmästare och OS-medaljör, är en fantastisk förebild för många både inom triathlon och andra idrotter. Att hon väljer att komma till vår tävling i Vansbro, framför andra internationella tävlingar, betyder naturligtvis jättemycket, säger tävlingsledare Clas Björling.

Lisa själv ser framemot sommarens tävling, att tävla på medeldistans är något som ingår i hennes framtida planer.

– Jag ser verkligen framemot att köra Vansbro i år. Att tävla på hemmaplan är fantastiskt roligt, och sker för sällan, och att det dessutom är ett SM smäller högt. Distansen är också en utmaning och något lite nytt för mig, det är en långsiktig plan att tävla mer på just medeldistansen så Vansbro blir ett spännande ”smakprov” för mig, säger Lisa Nordén.

 

 

Vansbro Triathlon inför stafettklass 2017

Skriven av Vansbrosimningen

Till sommarens Triathlon införs en stafettklass på SM-banan i medeldistans. Stafettlaget består av max tre deltagare där sträckorna delas upp mellan deltagarna: en cyklar, en simmar och en springer. Växling sker genom överlämnande av chip i växlingsområdet.

-Vi har fått en del förfrågningar om att kunna köra i lag och tycker det är roligt att vi nu kan erbjuda denna möjlighet, säger tävlingsledare Clas Björling.

Anmäl dig och ditt lag redan idag genom att klicka här.

Sportdrycken under Vansbro Triathlon

Skriven av Vansbrosimningen Information,Vansbro Triathlon

Vansbro Triahlon

Tävlingsledaren för Vansbro Triathlon, Clas Björling, berättar om valet av sportdrycken under tävlingen:

”Jag vet att det är några av er där ute som har synpunkter på smaken på sportdrycken som vi använde på Vansbro Triathlon detta år, det var Mighty Sports Nitro Ndure. Då vi ska använda samma sportdryck nästa år så bad jag mannen bakom produkten Peter Wilhelmsson att förklara varför den smakar som den gör, så att ni förstår varför ni ska lära er dricka den, läs hans svar nedan:

Trots att vi har haft 3-4 versioner under senaste fem åren av utvecklingen av drycken och att det allra flesta vid smakprovning på mässor tycker om den och att den är fräsch och naturlig, så finns det naturligtvis vissa personer som inte gilla smaken p.g.a. många skäl, främst troligtvis  att de är ovana och att den inte smakar likt många andra sportdrycker, som kanske innehåller artificiella färger och smakämnen.

Det viktigaste argumentet är att vi på Mighty Sport prioriterar alltid innehållet och gör så gott vi kan att få en god, naturlig fräsch smak med ett verksam och potent innehåll.

Det komplexa innehållet av större mängder magnesium, enzymer, körsbärskoncentrat, rödbetskoncentrat, m.m. i drycken gör att den inte smakar som andra drycker. Det är en rödbetsbaserad sportdryck men mycket komplex p.g.a. vår eftersträvan att stödja kroppen på ett optimalt sätt.”

Vad vore flisplanen utan Anna?

Skriven av Vansbrosimningen Vansbro Triathlon

Anna Bernanker

Känner ni till Anna Bernanker? Kanske bättre som flis-Anna? Hur många Vansbro Triathlon-deltagare har inte fått höra hejaropen som ”bort och vänd, snart här igen?”

Vilken funktionär som helst skulle kunna tycka att det är ett straff att stå på asfaltsplan bland sågspån och flishögar. Det verkar inte vara ett bekymmer för Anna, som kommer från Kolbäck, utanför Västerås för att hjälpa till under Vansbro Triathlon.

När triathlonföreningen som hon var medlem i behövde hjälp inför Vansbro Triathlon för tre år sedan, var det första gången som Anna var med som funktionär. Hon hjälpte till med stort och smått där hon behövdes. Av en händelse blev hon senare placerad på asfaltsplanen efter löpbanan. Hon fick berättat för sig att hon skulle bli avlöst. Det blev hon inte. Istället hejade Anna på alla deltagarna med outtröttlig entusiasm.

Vansbro Triathlon

– Jag är mest imponerad av motionärerna. De är fantastiska! Att få ihop den träningsmängden i vardagen och kunna genomföra en Halvironman, det är stort, säger hon.

Hennes engagemang gick inte obemärkt förbi. Efter tävlingen 2014 startades en tråd på Facebook, där deltagare undrade vem tjejen på flisplanen var. Nu är flisplanen given för Anna. Likaså namnet, flis-Anna. Det är många som är henne tacksamma på ”ödeplanen”.

”Tack för i år, nåde dig om du inte är här nästa år!”, säger en förbispringande deltagare under året tävling.

Bort och vänd, snart här igen? Eller vad säger ni, ses vi 2017?

Triathlonfest för sjätte gången!

Skriven av Vansbrosimningen Vansbro Triathlon

Vansbro Triathlon

Sjätte upplagan av Vansbro Triathlon är genomförd. Totalt var 562 triathleter anmälda till tävlingsklassen och 339 i motionsklassen. Av 900 anmälda kom 683 deltagare till start och bjöds på en riktig triathlon-fest! Mycket publik har varit på plats för att heja fram SM-eliten och nära och kära.

Det som på morgonen såg dystert ut vädermässigt med kraftigt regn, förbyttes till goda förhållanden med uppehåll lagom till första start kl. 11.00. Temperaturen höll sig kring +16 i luften. Vattentemperaturen var +17,5 grader under simmomentet.

Tack för i år, välkommen tillbaka 2017!

 Resultat 

 Åsa Lundström och Fredrik Bäckson SM-vinnare 

 

SM på medeldistans i Vansbro avgjort

Skriven av Vansbrosimningen SM i triathlon,Triathlon,Vansbro Triathlon

Vansbro Triathlon

Storfavoriten Åsa Lundström vann damklassen av Vansbro Triathlon på 4:21:45 timmar. Även Fredrik Bäckson kan titulera sig SM-guld vinnare efter att han tog hem herrklassen på 3:57:26.

Årets Vansbro Triathlon såg ut att bli en regnig historia men lagom till första start kl 11:00 så slutade det. Damernas tävlingsklass startade 30 minuter före herrarna och Annie Thorén ledde länge loppet ända fram till växlingen mellan cykling och löpning där Åsa Lundström tog över kommandot och utökade sedan sin ledning vid varje tidspassering. I mål var hon 5.14 minuter före Thorén. Trea i loppet blev Mikaela Persson, 11.55 minuter efter vinnaren.

– Jag fick ett fantastiskt stöd efter banan, sa Åsa strax efter målgång.

Åsa Lundström började med triathlon 2009 och innehar det svenska Ironman rekordet. Hon berättade tidigare att målet med Vansbro Triathlon var just att vinna damklassen och Åsa passade även på att sätta banrekord.

Fredrik Bäcksons segermarginal var däremot inte lika stor, George Bjälkemo var 51 sekunder efter segraren och tredje platsen togs av Oskar Djärv, 7.19 minuter efter Bäckson.

Herrklassen leddes länge av Joel Vikner men 3.2 km in på löpningen passerades han utav Bäckson. Patrik Nilsson var på förhand segertippad av många och låg länge på en andra plats men tvingades bryta efter 65 km cykling på grund av kramp.

Bäckson är den tidigare seglaren på proffsnivå som började med triathlon 2012 för att han tyckte det verkade intressant och berättade tidigare i en intervju med Vansbro Triathlon att målet med loppet var just att vinna.

Vinnarna av Vansbro Triathlon erhåller 50 000 kr vardera, tvåorna 25 000 kr, treorna 10 000 kr. Plats fyra ger 5000 kr och en femte plats ger 2000 kr.

Vansbro Triathlon

Topp 10 damer

 1. Åsa Lundström, Jönköping, Terrible Tuesdays Triathlon Club
 2. Annie Thorén, Motala, Motala Triathlon Club
 3. Mikaela Persson, Stockholm, Terrible Tuesdays Triathlon Club
 4. Lena Holmgren, Karlstad, I 2 IF Karlstad
 5. Diane-Perle Sadik, Stockholm, Stockholm City Triathlon
 6. Kristina Engstrand, Göteborg, Triathlon Väst
 7. Hanna Johansson, Stockholm, Terrible Tuesdays Triathlon Club
 8. Sara Marklund, Allerum, IS Göta Friidrott & Triathlon
 9. Emilia Möller, Göteborg, Triathlon Väst
 10. Magdalena Fors, Stockholm, AXA Sports Club

Topp 10 herrar

 1. Fredrik Bäckson, Torslanda, Umara Sports Club
 2. George Bjälkemo, Stockholm, Terrible Tuesdays Triathlon Club
 3. Oskar Djärv, Falun, IF 30k.se
 4. Sebastian Björklund, Malmö, Heleneholms IF Tri Team
 5. Erik Holmberg, Huskvarna, IK Hakarpspojkarna
 6. Jonas Örarbäck,
 7. Marcus Hultgren, Stockholm, CykelCity Triathlon Klubb
 8. Johan Kärner, Umeå, Dalregementets IF
 9. Joel Evertsson, Göteborg, IS Göta Friidrott & Triathlon
 10. Thomas Emilsson, Spånga, Bromma Simsällskap

Resultat finns på vansbrosimningen.se/vansbrotriathlon

Åsa Lundström och Fredrik Bäckson SM-guld vinnare i Vansbro

Skriven av Vansbrosimningen SM i triathlon,Vansbro Triathlon

Vansbro Triathlon

Storfavoriten Åsa Lundström vann damklassen av Vansbro Triathlon på 4:21:45 h, 5.14 minuter före tvåan Annie Thorén.

– Jag fick ett fantastiskt stöd efter banan, sa Åsa strax efter målgång.

Annie Thorén ledde fram till växlingen mellan cykling och löp men där drog Lundström ifrån och avståndet ökade vid varje passering. Mikaela Persson kom trea 11:55 minuter efter vinnaren.

Fredrik Bäckson vann Vansbro Triathlon och kan där med titulera sig SM-guldvinnare i medeldistans. Segertiden skrivs till 3:57:26 vilket var 51 sekunder före tvåan George Bjälkemo. Oskar Djärv tog hem tredje platsen, 7.19 minuter efter Bäckson.

Vinnarna av Vansbro Triathlon erhåller 50 000 kr vardera, tvåorna 25 000 kr, treorna 10 000 kr.

 

Inför Vansbro Triathlon

Skriven av Vansbrosimningen SM i triathlon,Triathlon,Vansbro Triathlon

Vansbro Triathlon

Nu är det äntligen dags för Vansbro Triathlon. 900 triathleter i motions- och tävlingsklass är anmälda.

I skrivande stund så ser väderprognosen lite dyster ut med regn men vi känner alla till det gamla ordspråket om väder och dåliga kläder så därför råder vi alla anhöriga, vänner och publik att ta med regntåliga kläder och paraply till Vansbro så ser vi till att de tävlande får den publikfest som de förtjänar! Temperaturen ser ut att hamna runt 14-17 grader och vattentemperaturen i Västerdalälven är just nu 17,5 grader.

Det inledande simmomentet i Vansbro Triathlon är 1,9 kilometer. 1 000 meter simmas i Västerdalälven nedströms med vändpunkt och avslutande 900 meter simmas uppströms. Cykelbanan är 90 kilometer, platt och snabb och cyklas på en tvåvarvsbana, från Vansbrosimningens målområde (också växlingsområde) över Västerdalälven med vändpunkt i Heden/Nås. Banan för löpningen är lättlöpt, rolig och motiverande. 21 kilometerna löps i centrala Vansbro två varv och passerar därmed arenan två gånger innan målgång.

 Banan

Många starka namn inom triathlon finns på plats i Vansbro så som Patrik Nilsson, Oskar Djärv, Fredrik Bäckson, Åsa Lundström och Annie Thorén.

Starttider:

11.00 Start Vansbro Triathlon elit damer/junior
11.30 Start Vansbro Triathlon elit herrar/junior
11.40 Start Vansbro Triathlon tävlingsklass övriga
11.55 Start Vansbro Triathlon motionsklass

Segrartiden i Vansbro Triathlon brukar ligga på runt fyra timmar så om du som publik befinner dig ute längs banan se till att vara tillbaka i god tid vid målet på Vansbrosimningens arena för att heja fram alla triathleter de sista metrarna fram till mål!


Live Resultat 

Program

Program 1 juli

Skriven av Vansbrosimningen Information,SM i triathlon,Vansbro Triathlon

Vansbro Triathlon simning

Dagens program på Vansbrosimningens arena.

11.00 Restaurangen öppnar

15.00 Arenan: Tävlingsinformation, Team Sportia-butik och mässa öppnar

18.00 Pastabuffé i restaurangen

20.00 Arenan: Tävlingsinformation, Team Sportia-butik och mässa stänger

20.00–21.00 Vansbro Triathlon Pre-race möte 1, restaurangen

21.00–24.00 Fotbolls-pub i restaurangen, kvartsfinal 2

Med reservation för ändringar

Mer information