Nyheter

Vi gjorde det igen!

Skriven av Vansbrosimningen

Tillsammans gjorde VI det i år igen, vilket team vi är! Tack alla deltagare, publik, samarbetspartners och inte allra minst våra fantastiska funktionärer för allt ni bidragit med till årets Vansbro Triathlon, som trots att det såg mörkt ut i början på veckan slutade i värme och solsken! Vad annars!

Våra två år som arrangör av medeldistans SM är slut, men Vansbro Triathlon består!

Trots att vi inte har SM status nästa år så kommer vi att behålla åldersindelade tävlingsklasser så de som triggas av att tävla mot andra får utlopp för det men som vanligt fokuserar vi stort på alla motionärer som vill köra vår tävling som sin första triathlontävling eller ”bara” tävla mot sig själv och distansen.

Vi tittar även på möjligheten att erbjuda en olympisk distans-tävling för de som tycker att medeldistans, dvs halv Ironman, är lite för tufft eller som vill ha en kortare genomkörare.

Men mer info om detta och mera kommer under hösten när vi kör igång planeringen på allvar inför 2018 års tävling som preliminärt kommer att gå av stapeln den 30 juni. Anmälan till vår tävling och Vansbrosimningens övriga arrangemang öppnar den i oktober så håll utkik!

Nu vill jag bara avsluta med att önska er som har någon tävling kvar denna sommar ett stort lycka till och önska alla en skön sommar!

Ta vara på sommaren så ses vi i ett lagom soligt Vansbro 2018!

Hälsningar

Vansbro Triathlons tävlingsledning genom Clas Björling (Stolt tävlingsledare)

Åsa Lundström och Sebastian Norberg är SM-segrare

Skriven av Vansbrosimningen Vansbro Triathlon

Sebastian Norberg och Åsa Lundström, segrare Vansbro Triathlon SM 2017

Under lördagen avgjordes Vansbro Triathlon och SM i medeldistans i Vansbro. Segrare blev Sebastian Norberg från Varberg på tiden 04.02.18 och Åsa Lundström från Grangärde, numera boende i Jönköping, på 04.22.21.

Det var en händelserik batalj på damsidan som började, precis som 2016, med att Annie Thorén, Motala, och Mikaela Persson, Stockholm, tog täten efter det inledande simmomentet. De hade en lucka på nästan fyra minuter till Åsa Lundström vid växlingen till cykel men vid första mellantiden hade försprånget krympt ordentligt och vid växlingen till löpning var det Lundström som låg först. Vid andra mellantiden på cykel tappade Mikaela Persson och släppte fram Sara Svensk som jobbade sig upp till en andra placering med tiden 04.24.41.

Till synes lyckligast i mål var dock tredjepristagaren Eva Nyström, Mölndal, som passerade Annie Thorén efter drygt 12km löpning och tog sig i mål på tiden 04.30.13. Nyström som bland annat varit mammaledig hade inte tävlat på två år och var mycket nöjd med sin dag.

På herrsidan var det Jesper Svensson, Motala, som tidigt tog täten och höll i ända fram till löpningen. Men efter tredje mellantiden klev fjolårssegraren Fredrik Bäckson, Göteborg, fram och strax därefter var det Sebastian Norberg som tog ledningen. Norberg höll fast i täten och kunde till sist titulera sig SM-segrare. Norberg som planerat att delta i Iron Man i Kalmar får nu istället, liksom Lundström, börja förbereda sig för VM i Penticton som går av stapeln i mitten av augusti.

– Jag ser verkligen framemot att representera Sverige i Canada, sa Sebastian Norberg vid segerintervjun.

Fjolårssegraren Fredrik Bäckson sprang in knappt två minuter efter Norberg och tredje platsen tog Jesper Svensson fyra minuter och fem sekunder efter segraren.

Vinnarna av Vansbro Triathlon erhåller 50 000 kr vardera, tvåorna 25 000 kr och treorna 10 000 kr.

Topp 10 Damer

1. Åsa Lundström, Terrible Tuesdays Triathlon Club

2. Sara Svensk, Terrible Tuesdays Triathlon Club

3. Eva Nyström, FK Herkules Triathlon

4. Annie Thorén, Motala Triathlon Club

5. Jenny Nilsson, Dalregementets IF

6. Kerry McGawley, Östersund Triathlon

7. Mirella Carlsson, Team Kungälv IS

8. Emma Graaf, CykelCity Triathlon Klubb

9. Gunilla Cedergren, AXA Sports Club

10. Susanna Milikic, Triathlon Väst

Topp 10 Herrar

1. Sebastian Norberg, Rooster Club Varberg IF

2. Fredrik Bäckson, Umara Sports Club

3. Jesper Svensson, Motala Triathlon Club

4. K-J Danielsson, Terrible Tuesdays Triathlon Club

5. Marcus Hultgren, CykelCity Triathlon Klubb

6. Sebastian Björklund, Heleneholms IF Tri Team

7. Jonas Örarbäck, Triathlon Väst

8. Carl Brümmer, Kungsbacka Simsällskap

9. Martin Fredriksson, I 2 IF Karlstad

10. Gabriel Björlin, Kalmar RC Triathlon

Pre-race film

Skriven av Vansbrosimningen

Vansbro Triathlon

Nu är årets pre-race film med matnyttig information redo, klicka på länken nedan för att se den.

Pre-race film 2017

Ny gelé och sportdryck från Mighty Sport

Skriven av Vansbrosimningen

Nu är nya gelén och sportdrycken från Mighty Sport redo för Vansbro Triathlon! Alla deltagare kommer att få två geléer att provsmaka när de hämtar nummerlappen och även sportdrycken finns att provsmaka.

Vid nummerlappsutdelningen finns också en flyer med rabattkod som ger alla deltagare möjlighet att köpa produkter från Mighty Sports webbshop till 30% rabatt under hela juli.

 

Nutritionstips inför Vansbro Triathlon

Skriven av Vansbrosimningen Träning,Vansbro Triathlon

För att lyckas på långdistans triathlon så krävs det förutom att du tränat på att simma, cykla och springa också en plan för hur du ska disponera dina krafter under loppet. Väldigt viktigt är att du får i dig kalorier så att du orkar hela vägen från start till mål i högsta möjliga fart.

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av några starttips till dig som ska köra Vansbro Triathlon. Se detta som generella tips och gör sedan en egen plan för hur du ska äta och dricka under tävlingsdagen. Det handlar inte om att precisera varje kalori utan att du ska ha kunskap med dig hur du ska tänka så att du har energi för hela tävlingen – men inte så mycket så du måste tillbringa mer tid på bajamajorna än ute på banan!

Träna på samma produkter som du ska tävla på

Först vill jag säga att det finns inget rätt eller fel när det handlar om vad man får i sig för energi utan det viktiga är att man tränar på att använda det man tänkt att använda på sin tävlingsdag också under några träningspass så att man ser hur kroppen tar upp det man stoppar i sig. Det finns produkter som är mer anpassade för kroppen att ta upp under hög fysisk aktivitet, men det viktigaste är att man tränat med det man ska tävla på.

Jag vet flera personer som presterar bra bara genom att köra sportdryck och energi gels under tävlingen, men också de som tycker om att äta någon energibar för att få något att tugga på och få lite tyngre energi. Sen finns det även de som vill bryta av med någon banan eller till och med en liten smörgås. Återigen, inget är direkt rätt eller fel utan det gäller att hitta det som funkar för en själv, det är det viktigaste.

I Vansbro serverar vi bland annat energi från Mighty Sport, för komplett info över deras sortiment se deras hemsida mightysport.se Det vi kommer att servera i Vansbro är deras nya sportdryck som kommer bli klar lagom till tävlingen och enligt säkra källor ska den smaka riktigt bra, liksom deras gel. Förutom det kommer vi också att servera bananer, cola och vatten.

200-400 kalorier per timme

När du tävlar förbrukar du betydligt fler kalorier per timme än vad du kan få kroppen att ta upp, försöker du ersätta allt så kommer du med all säkerhet att få problem med magen. Du kan dock träna på att få magen att fungera och ta upp mer energi under hårdare aktivitet genom att se till att äta och dricka även under träningspass innan en tävling. Har du inte gjort detta så får du vara lite mer återhållsam med ditt ätande och drickande under tävlingen, men oavsett så ska du se till att få i dig mellan 200-400 kalorier per timme beroende på kön, vikt och hur länge du håller på.

Viktig att komma ihåg är att inte bara fokuserar på att få i dig kalorierna utan också vätska. Äter du bara energi utan att tillföra vätska så har kroppen mycket svårare att bryta ner produkterna och få ut det i blodet som energi vilket ofta slutar med att man får problem med magen.

En portion av den nya Mighty Sport ELITE sportdryck som blandas med 700ml (en normalstor cykelflaska) vatten innehåller 140 kalorier, till en sådan flaska kan du addera ytterligare ca. 110 kalorier (t.ex. en Mighty Sport gel som innehåller 112 kalorier) innan koncentrationen i magen blir för stark.

Väger man mer och kör lika hårt som någon som väger mindre så behöver man mer energi per timme. Så behöver du få i dig 300-400 kalorier per timme så är det viktigt att du tillför mer vatten till det du äter eftersom endast sportdryck blir för koncentrerat i magen. Av den här anledningen serverar vi även rent vatten vid våra vätskestationer att skölja ner geléer, barer och bananer med.

Några nutritionsförslag

För att summera och göra ovanstående lite klarare så kommer här några förslag på hur man får ihop sina kalorier per timme och samtidigt ger kroppen bästa möjliga chanser att ta upp det.

200 kalorier i timmen

1 flaska Mighty Sport ELITE sportdryck

+ en halv banan eller halv gel som man sköljer ner med 1-2 dl vatten

250 kalorier i timmen

1 flaska Mighty Sport ELITE sportdryck och 1 gel

300 kalorier i timmen

1 flaska Mighty Sport ELITE sportdryck och 1 gel

+ en halv banan eller halv gel som man sköljer ner med 1-2 dl vatten

Eller helt enkelt 2 flaskor Mighty Sport som ger 280 kalorier för er som bara gillar flytande.

400 kalorier i timmen

2 flaskor Mighty Sport ELITE sportdryck och 1 gel

Övrigt:

Vill du mixa ihop din egna kaloriplan så erbjuder vi detta:

  • Mighty Sport ELITE sportdryck 140 kalorier per 700ml
  • Mighty Sport gel 112 kalorier
  • Vi kommer även att servera bananer och generellt kan man säga att en banan innehåller ca. 100 kalorier, så när vi serverar halva bananer blir det alltså ca. 50 kalorier.
  • På löpningen serverar vi förutom sportdryck och vatten även coca-cola, den innehåller 42 kalorier per deciliter.

Det var det jag ville säga om detta med kalorier under tävlingsdagen, hoppas jag inte krånglade till det för er nu. Få inte panik utan kör på det ni har tänkt med inslag av detta ovan så kommer det gå kanon på tävlingsdagen! Det viktigaste är att man inte bara tränar på vatten utan även vänjer magen med att ta upp energi under ansträngning.

Vi hörs och ses snart i Vansbro!

HälsningarClas Björling

Clas Björling, Tävlingsledare

 

Lisa Nordén kommer till Vansbro Triathlon

Skriven av Vansbrosimningen

Vi kan nu stolt meddela att Lisa Nordén kommer till Vansbro Triathlon i sommar! Lisa Nordén är idag Sveriges bästa triathlet och har ett antal världsmästerskap i ryggen. 2012 tog hon OS-silver och samma år fick Lisa Svenska Dagbladets guldmedalj följt av 2013 års Jerringpris.

– Lisa, som ju är både världsmästare och OS-medaljör, är en fantastisk förebild för många både inom triathlon och andra idrotter. Att hon väljer att komma till vår tävling i Vansbro, framför andra internationella tävlingar, betyder naturligtvis jättemycket, säger tävlingsledare Clas Björling.

Lisa själv ser framemot sommarens tävling, att tävla på medeldistans är något som ingår i hennes framtida planer.

– Jag ser verkligen framemot att köra Vansbro i år. Att tävla på hemmaplan är fantastiskt roligt, och sker för sällan, och att det dessutom är ett SM smäller högt. Distansen är också en utmaning och något lite nytt för mig, det är en långsiktig plan att tävla mer på just medeldistansen så Vansbro blir ett spännande ”smakprov” för mig, säger Lisa Nordén.

 

 

Vansbro Triathlon inför stafettklass 2017

Skriven av Vansbrosimningen

Till sommarens Triathlon införs en stafettklass på SM-banan i medeldistans. Stafettlaget består av max tre deltagare där sträckorna delas upp mellan deltagarna: en cyklar, en simmar och en springer. Växling sker genom överlämnande av chip i växlingsområdet.

-Vi har fått en del förfrågningar om att kunna köra i lag och tycker det är roligt att vi nu kan erbjuda denna möjlighet, säger tävlingsledare Clas Björling.

Anmäl dig och ditt lag redan idag genom att klicka här.

Sportdrycken under Vansbro Triathlon

Skriven av Vansbrosimningen Information,Vansbro Triathlon

Vansbro Triahlon

Tävlingsledaren för Vansbro Triathlon, Clas Björling, berättar om valet av sportdrycken under tävlingen:

”Jag vet att det är några av er där ute som har synpunkter på smaken på sportdrycken som vi använde på Vansbro Triathlon detta år, det var Mighty Sports Nitro Ndure. Då vi ska använda samma sportdryck nästa år så bad jag mannen bakom produkten Peter Wilhelmsson att förklara varför den smakar som den gör, så att ni förstår varför ni ska lära er dricka den, läs hans svar nedan:

Trots att vi har haft 3-4 versioner under senaste fem åren av utvecklingen av drycken och att det allra flesta vid smakprovning på mässor tycker om den och att den är fräsch och naturlig, så finns det naturligtvis vissa personer som inte gilla smaken p.g.a. många skäl, främst troligtvis  att de är ovana och att den inte smakar likt många andra sportdrycker, som kanske innehåller artificiella färger och smakämnen.

Det viktigaste argumentet är att vi på Mighty Sport prioriterar alltid innehållet och gör så gott vi kan att få en god, naturlig fräsch smak med ett verksam och potent innehåll.

Det komplexa innehållet av större mängder magnesium, enzymer, körsbärskoncentrat, rödbetskoncentrat, m.m. i drycken gör att den inte smakar som andra drycker. Det är en rödbetsbaserad sportdryck men mycket komplex p.g.a. vår eftersträvan att stödja kroppen på ett optimalt sätt.”

Vad vore flisplanen utan Anna?

Skriven av Vansbrosimningen Vansbro Triathlon

Anna Bernanker

Känner ni till Anna Bernanker? Kanske bättre som flis-Anna? Hur många Vansbro Triathlon-deltagare har inte fått höra hejaropen som ”bort och vänd, snart här igen?”

Vilken funktionär som helst skulle kunna tycka att det är ett straff att stå på asfaltsplan bland sågspån och flishögar. Det verkar inte vara ett bekymmer för Anna, som kommer från Kolbäck, utanför Västerås för att hjälpa till under Vansbro Triathlon.

När triathlonföreningen som hon var medlem i behövde hjälp inför Vansbro Triathlon för tre år sedan, var det första gången som Anna var med som funktionär. Hon hjälpte till med stort och smått där hon behövdes. Av en händelse blev hon senare placerad på asfaltsplanen efter löpbanan. Hon fick berättat för sig att hon skulle bli avlöst. Det blev hon inte. Istället hejade Anna på alla deltagarna med outtröttlig entusiasm.

Vansbro Triathlon

– Jag är mest imponerad av motionärerna. De är fantastiska! Att få ihop den träningsmängden i vardagen och kunna genomföra en Halvironman, det är stort, säger hon.

Hennes engagemang gick inte obemärkt förbi. Efter tävlingen 2014 startades en tråd på Facebook, där deltagare undrade vem tjejen på flisplanen var. Nu är flisplanen given för Anna. Likaså namnet, flis-Anna. Det är många som är henne tacksamma på ”ödeplanen”.

”Tack för i år, nåde dig om du inte är här nästa år!”, säger en förbispringande deltagare under året tävling.

Bort och vänd, snart här igen? Eller vad säger ni, ses vi 2017?

Triathlonfest för sjätte gången!

Skriven av Vansbrosimningen Vansbro Triathlon

Vansbro Triathlon

Sjätte upplagan av Vansbro Triathlon är genomförd. Totalt var 562 triathleter anmälda till tävlingsklassen och 339 i motionsklassen. Av 900 anmälda kom 683 deltagare till start och bjöds på en riktig triathlon-fest! Mycket publik har varit på plats för att heja fram SM-eliten och nära och kära.

Det som på morgonen såg dystert ut vädermässigt med kraftigt regn, förbyttes till goda förhållanden med uppehåll lagom till första start kl. 11.00. Temperaturen höll sig kring +16 i luften. Vattentemperaturen var +17,5 grader under simmomentet.

Tack för i år, välkommen tillbaka 2017!

 Resultat 

 Åsa Lundström och Fredrik Bäckson SM-vinnare