fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Vansbrosimningens meste simmare har gått ur tiden

En god ambassadör för Vansbrosimningen och simning i stort har lämnat oss. Lassar Stig Eriksson från Lima, somnade in 23 april, 92 år gammal.

Simintresset började i den stora dammen inte långt ifrån hemmet i Lima, där lärde han sig att simma i simskolan. Stig fortsatte sedan att simträna i sin ungdom. I en intervju med Vansbrosimningen 2014, berättade han om hur han brukade simmade bland bävrarna. Till en början var det misstänksamhet från båda parter, men till slut vande de sig med varandra och höll sig på var sin sida i dammen. Han utbildade sig senare till simlärare och har prisats av Svenska Livräddningssällskapet för att ha tagit Simborgarmärket i minst 60 år.

Vansbrosimningen

Lassar Stig Eriksson, Vansbrosimningen 2015. Foto: Åsa Larsson

Stig, eller ”Grytan”, som många minns honom som, har varit en god ambassadör för Vansbrosimningen och hållit i flera högtidstal i samband med simmarhelgens idrottsgudtjänst. När han inte längre kunde vara med som deltagare, fanns han troget på plats i publiken.

Stig var med i sin första Vansbrosimning 1954. Det var efter att han och en kompis blivit utmanade av några simmare på Simmarfesten i hans hemby Lima, som de tog en taxi till Vansbro för att delta. Det var kallt i vattnet och på hemvägen frös Stig och hans kamrat så mycket att de fick be chauffören att sätta på värmen på högsta temperatur i bilen!

Några år senare, 1960, var vattnet också riktigt kallt. Det var då Stig fick smeknamnet ”Grytan”, efter att han direkt efter målgång kröp ner i en gryta med varmt vatten stående över en brinnande eld.

Stig har haft ett långt liv som elitmotionär med deltagande i ofantligt många lopp. Han har bland annat gjort En Svensk Klassiker 26 gånger, genomfört Ironman på Hawaii och sprungit över 80 marathon-lopp.

År 2004 simmade Stig, då 81 år gammal, i mål för 50:e gången. Det blev sista loppet för Vansbrosimningens meste simmare. Ett stort simmarhjärta har slutat slå, men minnet av ”Grytan” är för evigt ljust bevarat.