fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Vansbrosimningen och Umeå Triathlon

Sommaren rullar på och det är ingen semester i sikte. Sommarsimskolorna är i full gång på Lugnet i Falun och ibland har vi sol… men oftast har vi regn och blåst. Knepet är badmössan! På med den och genast klarar barnen några minuter längre i bassängen.

Det blir inte mycket träning, men på helgerna passar jag på att tävla. Vansbrosimningen bjöd på fantastiskt väder och det gick riktigt bra för mig med tanke på att jag i princip lagt av med träningen, jag får in ca 5 h/v just nu, så nog är man en glad motionär nu. Direkt efter Vansbrosimningen, där jag slutade 5:a på 35.37, begav jag mig- med min far Claes – upp mot Umeå.

Det var en lång bilresa då Vansbro tyvärr inte ligger på vägen till Umeå. Men väl där, runt 19-tiden, blev det lite jogg runt banan och fick en uppfattning om växlingsområdet. Verkligen fin bana och skönt väder då det var en aning svalare uppe i norr.

På söndagen blev det cykling på morgonen, kollade cykelbanan, och sedan var det en del väntan då  dam-elit startade 13.45. Jag hann se min klubbkompis Johan Kärner tävla på den Olympiska distansen (1500 m sim- 40 km cykel- 10 km löp) och vinna den överlägset! Grattis Johan!

Det var extremt medströmt i vattnet, så på denna sprint (750 m sim- 20 km cykel- 5 km löp) hade man inte direkt någon fördel att vara simmare. Killarna startade 15 min innan oss tjejer och jag insåg ganska snart att de var i vattnet ca 5-6 minuter…

Så var det 10 min kvar till vår start, bara 5 damer som körde, varav 3 seniorer och 2 juniorer. Då upptäcker två av tjejerna att de inte har chippet på sig och det är en bit bort till växlingsområdet… så iväg springer dom, och vi andra undrar hur vi skall göra med starten. Ganska snart kommer alla överens om att vi väntar på tjejerna… ganska tråkigt att köra 3 st.

vansbrosimningen

Så går starten och mycket riktigt forsar vi fram i det medströmma vattnet, men jag lyckas få en liten lucka till de andra tjejerna och när jag kommer upp ur vattnet är det en ganska bra löpsträcka till växlingsområdet så jag springer för allt vad jag är värd. Tyvärr krånglar jag lite väl mycket med våtdräkten, men jag är först ut på cykeln och sedan är det inte så mycket att göra än att trycka.

Jag har ju ingen löpning att tala om, så för min del handlar allt om att hålla luckan till Elisabet Hökerberg som alltid varit en stark cyklist i triathlonsammanhang och numer är en grym löpare, en av Sveriges duktigaste marathonlöpare, så jag vill inte gå ut med henne på löpningen. Denna gång slapp jag det, jag tappade ca 5 sekunder under cyklingen och sedan var det bara att se hur mycket hon skulle plocka på löpningen.

vansbrosimningen

Men efter första varvet hör jag speakern säga att Elisabet tappar, kan det vara sant?! När jag sedan går ut på tredje varvet som är det sista har jag över 50 sekunder till Elisabet och då lugnar jag mig lite. Inser att jag kommer ta hem detta och njuter av den sista km!

vansbrosimningen

Det var ett bra tag sedan jag fick vinna, så det kändes ovanligt och kul. Elisabet kom in som ohotad 2:a och Malin Cederberg var 3:a

På måndagen körde jag och min far hem och det var tillbaka till vardagen och simskolorna på Lugnet…men tyvärr hade solen gått på semester.

 
Åsa Annerstedt