fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Vansbrosimningen Ebbas stora utmaning

Hon blev förlamad i underkroppen bokstavligen över en natt. Nu simmar 18-åriga roddlöftet Ebba Einarsson Vansbrosimningen för första gången – med simmaren och flerfaldige guldmedaljören i Paralympics, Anders Olsson.

Ebba Einarsson gick från att vara extremt aktiv, bland annat lovande roddare med SM-guld under SM-veckan i Borås förra året och med siktet inställt på OS, till att bli förlamad i underkroppen. Det skedde på ett par dygn. Orsaken var en ovanlig blödning i ryggmärgen. Ebba sitter sedan dess i rullstol.

Foto: Ebba Einarsson

Hennes historia och hennes kamp berörde en hel nation när programmet Sofias Änglar sändes i Kanal 5 i vintras, med programledaren Sofia Wistam. En av deltagarna i programmet var simmaren Anders Olsson, som tagit tre guld, ett silver och tre brons i Paralympics – och simmat Vansbrosimningen tolv gånger.

– Jag såg direkt i hennes glödande blick att hon behövde en riktig utmaning, så jag utmanade henne att simma Vansbrosimningen med mig, och hon tackade ”ja”, berättar Anders Olsson för En Svensk Klassikers hemsida och fortsätter:

– Jag kommer att simma bredvid henne och ange riktningen. Utmaningen för Ebba blir att frisimma motströms, och när det eventuellt blåser. Det är lätt att få en kallsup och då gäller det att inte få panik. En annan utmaning är att orka crawla hela vägen och komma in på en bra tid för frisim i öppet vatten.

Anders Olsson besökte Ebba Einarsson i hennes hem i Falkenberg januari, då de tränade tillsammans.

– Det gick bra. Att delta i Vansbrosimningen kan vara ett sätt komma tillbaka och vända situationen hon försatts i, som inte är rolig, till något positivt. Jag har också förstått att hon börjar träna rodd igen tack vare en specialgjord båt. Det är bra.

Ebba Einarsson själv säger om utmaningen att simma Vansbrosimningen lördagen den 7 juli tillsammans med Anders Olsson – och tusentals andra:

– Det ska verkligen bli en utmaning men samtidigt roligt – en chans att testa på något nytt och förhoppningsvis se att det är möjligt. Mitt mål är att ta mig igenom och genomföra det, särskilt eftersom jag inte är någon simmare i grund och botten. Största motgången kommer nog att vara mängden människor, kylan och strömmen, men förhoppningsvis kan Anders och min tävlingsskalle ta mig igenom även det.

Foto: Ebba Einarsson

Vad deltagandet kan komma att betyda för hennes framtida utveckling, både fysiskt och mentalt, säger Ebba Einarsson:

– Jag tror inte att jag kommer att bli nästa svenska olympiska atlet inom simning. Däremot så är detta en chans för mig att vända det negativa till det positiva, samtidigt som jag kan bevisa och förhoppningsvis inspirera både mig själv och andra att saker och ting är möjliga. Historien går inte att påverka, men det gör framtiden.

Thomas Björn