fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Vansbrosimningen 2016 är i mål

Simmarhelgen ska sammanfattas och det är svårt när det har hänt så mycket. Vi kan konstatera att evenemanget har besökts av omkring 35 000 besökare, en mäktig siffra för en ort med bara 2300 invånare.

– Jag vill påstå att det är den bästa upplagan av Vansbrosimningen. Vi har fantastiska funktionärer som ställer upp och har lagt grunden för det, menar Jan Palander, Vansbrosimningen generalsekreterare.

Det var många rekord som slogs under årets simmarhelg. Totalt slogs ett nytt anmälningsrekord för Vansbroveckans tävlingar i öppet vatten-simning, triathlon, swimrun och cykel med 16 380 anmälningar. Sett till endast simmarhelgen med öppet vatten-loppen sattes ett nytt rekord vad gäller anmälningar med 15 032. Slutligen sattes också nytt rekord över antal startande, som blev bättre än förra årets toppnotering. Iår valde 13 878 att starta vilket är 517 fler jämfört med 2015. Loppen som har ökat mest i antal anmälningar är Vansbro Öppen Älv, Vansbro Halvsim, Vansbro Tjejsim och Vansbro Ungdomssim. Totalt var 22 nationer representerade under årets tävlingar.

Vansbro Vattenprovet

Premiär för Vansbro Vattenprovet. Foto: Mickan Palmqvist

Fredagen inleddes med det nya loppet Vansbro Vattenprovet för unga mellan 7-13 år, ett initiativ taget tillsammans med Svenska Simförbundets märkestagning för öppet vatten för att belysa vikten av simkunskap för unga. Dagen fortsatte med Vansbro Halvsim som simmades för 10:e gången, två bekanta namn i Vansbrosammanhang tog hem segern, Anton Björck-Teuscher och Åsa Annerstedt. Björck-Teuscher var närmare två minuter före tvåan i loppet Svante Linnér medan Annerstedt gick en hård kamp mot Annie Thorén som skulle visa sig inte vara den enda under helgen.

Vansbro Halvsim simmades i år alltså för 10:e gången och tio deltagare har simmat alla de övriga upplagorna. Anita Björkenlid, Fredrik Guldstrand, Sven Mildenberger, Kristina Torlamb, Ernst Aberger, Birgitta Hellgren, Kristina Sikström, Eva Slott, Lena Haga och Carina Aberger Hammarstrand fick komma upp på scenen och ta emot en för dagen specialdesignad t-shirt.

Vansbro Halvsim

10 har simmat Vansbro Halvsim 10 gånger! Foto: Andreas Hansson

Fredagens sista lopp Vansbro Öppen Älv stoltserade också med ett nytt anmälningsrekord med 1388 personer, Öppen Älv som är ett lugnare alternativ till huvudloppet på lördagen växer för varje år och det har visat sig vara mycket uppskattat.

Vädret blandade och gav. Både fredagen och söndagen bjöd på relativit mycket sol och varmt väder. Vattentemperaturen i både Vanån och Västerdalälven höll sig runt +17 grader och som både elitsimmare och erfarna Vansbro motionärer kommenterade så var det inte så strömt i vattnet som tidigare år, med andra ord väldigt gynnsamma förhållanden för öppet vatten simning. Vädret på lördagen började bra fram till strax efter 13:00 då ett rejält oväder drog in över Vansbro med hagel, regn och åska. Tävlingsledningen och säkerhetsansvarige beslutade då att skjuta på starten för två grupper som på grund av det blev stående i startområdet.

– Vi transporterade filtar till frusna deltagare som blev stående i starten, berättar Jan Palander.

Strax efter klockan 14.00 kunde loppet återupptas.

Som simmare eller besökare har du förmodligen mött många av dessa funktionärer. Under tävlingarna arbetar 1300 funktionärer från Vansbro och närliggande kommuner ideellt för att evenemanget ska gå runt. Utan alla dessa eldsjälar vore det inte möjligt att genomföra Vansbrosimningen. Man kan verkligen säga att de är med i VÅTT och TORRT.

– Vi såg till att funktionärerna som stod i regnet på bryggorna fick dryck, eftersom ingen hade en tanke på att gå därifrån under startuppehållet, berättar Jan Palander.

Vansbrosimningen

Ett oväder drog in över Vansbro. Foto: Andreas Hansson

De senaste årens gigant i Vansbro, Anton Björck-Teuscher fick hårt motstånd av Simon Wanna och kroaten Ivan Sitic i herrklassen av Vansbrosimningen. Simon Wanna såg riktigt stark ut och drog klungan i ett hiskeligt tempo under större delen av loppet. Björck-Teuscher tvingades släppa strax innan Grönalidsbron. Sista metrarna innan mål var det omöjligt att avgöra vem som skulle vinna men Sitic hade den bästa målgången och vann Vansbrosimningen 2016 på 30:02:05. Simon Wanna blev tvåa på 30:02.6 och Björck-Teuscher trea på 30:16.7. En protest lämnades in efter målgång men den avslogs.

Åsa Annerstedt, Falu SS och Annie Thorén, Motala Simsällskap bjöd precis som under fredagen på ett rafflande lopp i damklassen. Tillslut blev det en spurtstrid och Annerstedt var starkast även under lördagen och vann på 34:50:02 före Thorén på 34:54:07.

Av de 8304 personer som var anmälda kom 7643 till start. Flera svenska medieprofiler genomför under året En Svensk Klassiker och Vansbro gästades under dagen av Måns Zelmerlöw, fotografen Bingo Rimén samt Rix-FM profilerna Marko ”Markoolio” Lethosalo och Fredrik Birgning.

Måns Zelmerlöw

Första Vansbrosimningen för Måns Zelmerlöw. Foto: Mickan Palmqvist

Som vanligt avslutades simmarhelgen med tre 1000 meters lopp. Anton Björck-Teuscher, Simklubben S02 tog sin tredje raka seger i dagens första lopp, Vansbro Kortsim. Han passade även på att putsa till rekordtiden från förra året och simmade i mål på 10.23.

Ungdomsloppet Vansbro Ungdomssim satte även det ett nytt anmälningsrekord med 185 personer.

Helgens sista lopp var det populära Vansbro Tjejsim som är Vansbrosimningens andra största lopp. 3203 tjejer och kvinnor var anmälda till det. Annie Thorén tog andra raka segern i Vansbro Tjejsim och förbättrade sin vinnartid till 12:06. En skön avslutning för Motalatjejen som förutom andra platser i Vansbro Halvsim och Vansbrosimningen även tog SM-silver i damklassen av Vansbro Triathlon helgen innan.

Vansbro Tjejsim

Start i Vansbro Tjejsim. Foto: Mickan Palmqvist

Det har som sagt inte bara arrangerats simning i Vansbro. Redan helgen innan genomfördes Vansbro Triathlon som 2016 och 2017 har SM-status. Under söndagen cyklades motionsloppet Vansbro Bianchi 120, det 12 mil långa loppet bjuder på en riktig naturupplevelse i Vansbro med omnejd. På onsdagen genomfördes den andra upplagan av Vansbro Swimrun där 30 parlag och 18 stafettlag gjorde upp om segern i de olika klasserna.

Sammanfattningsvis så har det varit en händelserik och spännande vecka. Tack till alla som har deltagit i något av våra lopp, funktionärer som hjälpt till och samarbetspartners som stöttat oss – vi hoppas att vi ses nästa år igen!

Loppen 2017

Anmälan öppnar den 1 oktober 2016.

1 juli Vansbro Triathlon, medeldistans
2 juli Vansbro Bianchi 120, cykel 12 mil
5 juli Vansbro Swimrun, partävling och stafett
7 juli Vansbro Vattenprovet, 200 m
7 juli Vansbro Halvsim, 1500 m
7 juli Vansbro Öppen Älv, 3000 m
8 juli Vansbrossimningen, 3000 m
8 juli Lilla Vansbrosmningen, 25‑50 m (barn 6‑9 år)
9 juli Vansbro Ungdomssim, 1000 m
9 juli Vansbro Kortsim, 1000 m
9 juli Vansbro Tjejsim, 1000 m

Med reservation för ändringar


[wp-svg-icons icon=”arrow-right-2″ wrap=”i”] Resultat