Nyheter

Annan bansträckning 2017

Skriven av Vansbrosimningen

2017 års Vansbro Bianchi 120 har en annan bansträckning på grund av
vägarbete runt ordinarie rutt. Årets bana utgår som vanligt från Vansbro men fortsätter sedan runt Äppelbo, Malung, Öje, Johannisholm och tillbaka till Vansbro.

Banprofil

Karta i Google Maps

Årets Vansbro Bianchi 120 i mål

Skriven av Vansbrosimningen Bianchi,Vansbro Bianchi 120

Vansbro Bianchi

Den fjärde upplagan av Vansbro Bianchi 120 hade 195 anmälda deltagare som gav sig iväg från Vansbrosimningens arena i 10-tiden på söndagen. Loppet är ett rent motionslopp utan någon egentlig vinnare men först med att korsa mållinjen vid Lokstallet i Vansbro var bröderna Erik och Hannes Bergström Frisk på 2:54:13. Bröderna ryckte ifrån klungan som bestod av bland annat den gamle hockeybacken Christer Olsson. Första dam i mål var Magdalena Enges från Brudpiga RK i Leksand på tiden 3:26:28.

Det bjöds på blandat väder efter banan och tyvärr även en rejäl regnskur i samband med att de första cyklisterna kom i mål.

Christoffer Hansson från Borlänge som sammanlagt ställer upp i sju av Vansbrosimningens lopp under veckan följde upp gårdagens Vansbro Triathlon med att cykla de 12 milen på 3:54:14.

Resultat

Inför Vansbro Bianchi 120

Skriven av Vansbrosimningen Bianchi,Cykel,Vansbro Bianchi 120

Vansbrosimningen

Idag cyklas den fjärde upplagan av Vansbro Bianchi 120- motionsloppet i din egen takt!

Runt 170 deltagare är anmälda och den individuella starten går mellan kl 10:00-10:15 från Vansbrosimningens arena. I skrivande stund så ser det ut att bli mest uppehåll men det finns en risk för någon eventuell regnskur under dagen och en temperatur runt 15 grader.

Vansbro Bianchi 120 cyklas på landsväg i omväxlande terräng varvat med bländande vyer. Banan är 12 mil och går via Vansbro och Ludvika kommuns byar Grånäs, Nås, Lindesnäs, Fredriksberg, Laxtjärn och Eldforsen innan cyklisterna vänder tillbaka mot målet i centrala Vansbro.

Banan

Anmälan kan fortfarande göras på plats hos Tävlingsinformationen på arenan som öppnar kl 8:00.

Alla deltagare bjuds på mat på arenan efter loppet och kl 21:00 visas EM-kvartsfinalen mellan Frankrike-Island i restaurangtältet.


Program

1 vecka kvar till Vansbro Bianchi!

Skriven av Vansbrosimningen Bianchi,Boende,Vansbro Bianchi 120

Vansbro Bianchi 120

En vecka kvar till starten för Vansbro Bianchi 120. Den individuella starten är mellan klockan 10.00–10.15 från Vansbrosimningens arena och målet är utanför Lokstallet i Vansbro.

Checka av att du är redo inför 2016 års cykelprov!

Välj rätt cykel!

Se till att du har en cykel som du sitter bekvämt på! Får du ont eller känner obehag på dina träningar, vänd dig till en bra butik där personalen kan hjälpa dig att prova ut en bra sittställning! Självklart ska du i god tid också ha servat din cykel, så att du inte råkar ut för tråkiga missöden med cykeln. Gärna ett par nya, lättrullande däck. Kedjan och växelsystemen ska vara rengjorda och välsmorda. Det får du enkelt hjälp med hos din cykelhandlare, om du inte vill serva din cykel själv.

Klä dig smart!

Är det normal sommartemperatur räcker det oftast med cykelbyxor och cykeltröja, men eftersom loppet pågår i 4‑8 timmar kan vädret variera ganska mycket. En tunn vind- eller regnjacka som enkelt kan rullas ihop och stoppas ner i ryggfickan är nödvändig, liksom arm- och benvärmare. Ett par tunna byxor kan också komma till pass. På fötterna är det bäst att ha ett par cykelskor, gärna med skoskydd ifall kylan eller vätan tränger sig på.

Kom ihåg att du inte ska använda underkläder! Ett par cykelhandskar kan också vara skönt att ha för att slippa skavsår i händerna.

Packa lätt!

Efter banan finns det servicestationer som kan hjälpa till med mindre justeringar. En extra slang, däckverktyg och pump är en bra investering och förvaras enklast i en liten ramväska. Ta inte med dig för mycket, bara det nödvändigaste!


Onlineanmälan är öppen till söndagen den 3 juli 2016 (i det fall loppet inte blir fullt tidigare). Anmälan kostar 350 kronor och kan även göras på plats t.o.m söndagen den 3 juli i mån av plats.

Anmäl online

Start-PM för loppet!

Skriven av Vansbrosimningen Vansbro Bianchi 120

Vansbro Bianchi 120

Nu har vi samlat det du behöver veta inför din start i Vansbro Bianchi 120. Läs start-PM och varmt välkommen den 3 juli.

Läs Start-PM


Ditt startbevis finns tillgängligt på Mina Sidor. Skriv ut startbeviset och ta med det till Vansbro för en snabb hantering när du hämtar ditt deltagarkuvert. Deltagarkuvertet innehåller din nummerlapp, tidtagningschip och matbiljett.

Öppettider för kuvertutlämning:

Fredag 1 juli kl 15.00-20.00

Lördag 2 juli 07.30-20.00

Söndag 3 juli från kl 08.00

Starten är 10.00-10.15 och målet vid Lokstallet stänger kl 19.00.

På arenan hittar du restaurangen för deltagarmat.

Onlineanmälan är öppen till söndagen den 3 juli 2016 (i det fall loppet inte blir fullt tidigare) och kan även göras på plats i Vansbro söndagen den 3 juli i mån av plats.


Anmälan

 

20 dagar kvar!

Skriven av Vansbrosimningen Bianchi,Cykel,Vansbro Bianchi 120

Vansbro Bianchi 120

Tjugo dagar kvar idag! Vansbro Bianchi 120:s bana kantas av bländande vyer. De tolv milen körs på landsväg genom växlande terräng och på rundan passeras byar, åkermark och skogsmiljö om vartannat.

 

10-15 km

På väg mot banans första kontroll i Nås, passeras Grånäs. Här finns flera vackra historiska byggnader. Först passeras skolmuséet och lite längre fram Dala-Järna Hembygdsgård, en populär anläggning året runt för marknader, utställningar, bröllop och andra högtidligheter. Närmare Nås finns Lisskvarnsgården med sina anrika timmerbyggnader från 1700-talet.

Vansbro Bianchi 120 banan
Västerdalälven.

20-30 km

Efter energipåfyllning i Nås, är det dags att cykla vidare mot Lindesnäs. Sträckan består mest av skog. Inte långt från banan finns fina avstickare, visserligen något cyklisterna inte har tid med, men en tur till sandstranden vid Närsjö badplats är värt ett besök en varm sommardag.

Vansbro Bianchi 120 banan

 

40 km

En tredjedel av banan har avverkats när Lindesnäs. Ruinerna minner om gamla brukstider. Under 1800-talet var det ett av landets största järnbruk och området är idag fornminnesmärkt Lindesnäs Herrgård är ett populärt utflyktsmål med flera evenemang året om. Kanske finns det tid över för ett stopp i herrgårdens glassbar med 24 sorter att välja mellan.

50 km

Mellan Lindesnäs och Fredriksberg slingrar sig vägen fram och efter några kilometers åkning, i höjd med Frösaråsen, förändras landskapet. Frösaråsen ligger i Ludvika kommun och var från början en så kallad Finnby, efter att finländare kom till platsen under 1600-talet och började bruka marken. Området är särskilt intressant för florafantaster, kulturväxter växer fritt efter att betesmarkerna inte har använts på flera år.

Vansbro Bianchi 120

60 km

Ungefär halvvägs in i loppet passeras naturreservatet Hån, vilket inte ska uppfattas som ett hån. Området består av karg mark, men är omgivet av grönskande lövskog med utsikt ned mot sjön Hån. Här finns det också spår av tidig bebyggelse från 1600-talet.

Vansbro Bianchi 120 banan

70-80 km

Framme i Fredriksberg är det dags att fylla på med energi vid den andra kontrollen. Den tidigare bruksorten är idag mest känd för åretruntanläggningen Säfsen med bland annat utförs- och längdskidåkning på vintern och cykel och vandring på sommaren. Innan banan viker av mot Tyfors passeras Säfssjön. Tyfors är känt för krutfabriken som fanns här under andra världskriget låg och till viss del var byggd inne i berget. Det har bland annat omnämnts i TV-serien Hemliga Svenska RumTyfors är sista byn utefter riksväg 245, efter det svänger banan ut på riksväg 26 som ska ta cyklisterna tillbaka till Vansbro. Det är efter den här vägen som två långa motlut väntar, den första backen väntar vid Kvarnberget. Efter rastplatsen i Kottjärn väntar nästa backe i Laxtjärn. Belöningen väntar på toppen vid den tredje och sista kontrollen.

 

90-110 km

Färden fortsätter genom finnmarksbyarna Kroktorp och Örskogen längs 26:an eller Inlandsvägen som den också kallas. Västerdalälven blir åter synlig strax före byn Eldforsen. Västerut tornar bergen upp sig. Efter den stora rastplatsen vid Härjån är det endast sex kilometer kvar till mål!

Vansbro Bianchi 120 banan

 

120 km

Mål! 120 kilometer är avklarade när cyklisterna når målet utanför Lokstallet i Vansbro.

Medaljer

Team Sportia tipsar: inför ditt första långlopp

Skriven av Vansbrosimningen Bianchi,Cykel,Samarbetspartner,Vansbro Bianchi 120

Vansbro Bianchi 120

Ska du cykla ditt första långlopp på cykel? Kan du ”cykeltecken”? Mikael Stjernqvist från Team Sportia bjuder på några små, men värdefulla tips som kommer ge dig värdefull rutin redan innan du cyklat ditt första lopp!

Cykeldag på Torsångs café 28/5!

Skriven av Vansbrosimningen Bianchi,Cykel,Samarbetspartner,Vansbro Bianchi 120

Vansbro Bianchi 120

Cykel är i fokus när vi gästar Torsångs café, lördagen 28 maj! Under dagen kommer du som besökare kunna prova nya cykelmodeller, prova testcykel och ta del av olika erbjudande från Vansbrosimningen, Bianchi och Torsångs café. Vi har till exempel med oss fina erbjudande på startplatser till motionsloppet Vansbro Bianchi 120. Loppet som är ett landsvägslopp om 12 mil, körs för fjärde året i följd, och är en lagom utmaning i Vansbro omgivningar. Passa också på att vara med i vår tävling, tre presentkort till valfritt lopp i Vansbrosimningen 2016 står på spel!

Monark Exercise/Bianchi

Monark har funnits i över ett sekel. År 1954 producerades den första pendelvågsergometern med Monarks unika mät – och kalibreringsmetod. Genom åren har Monark Exercise etablerat sig som en världsledande tillverkare av ergometercyklar för test och träning. Såväl olympiska medaljörer som rehabiliteringspatienter använder cyklarna. Monark Exercise är sedan 2009 distributör av varumärket Bianchi på den svenska marknaden. Sedan 2013 är Bianchi huvudsponsor till motionsloppet Vansbro Bianchi 120.

Torsångs café

I idyllen Torsång finns Dalarnas äldsta café och en självklar träffpunkt för fikasugna!

Torsångs café bullar upp med både fika och tävling, där fem presentkort finns i potten.
Kaffe och cykelkaka med glass 39 kr (ord. Pris 59 kr). Cykelkaka=blåbärspaj!

Hitta hit

Torsångs Café ligger en mil från Borlänge. Följ älven österut. Från RV 70 0ch 80 är det skyltat mot Torsång.
Caféet är beläget vid älvens kant, mitt i byn vid kyrkan. Du kan ta dig till oss med bil, båt, buss, cykel, mc eller varför inte ta en promenad?

Team Sportia tipsar: Så lagar du en punktering

Skriven av Vansbrosimningen Cykel,Samarbetspartner,Utrustning,Vansbro Bianchi 120

Vansbro Bianchi 120

Punktering – det är alltid lika tråkigt och man får dem alltid lika olägligt. Men har du koll på hur du ska hantera dem kan du spara många värdefulla sekunder eller till och med minuter. Här bjuder SM-vinnaren Mikael Stjernquist på sina bästa tips och trix för hur du snabbt och effektivt byter slang!

Team Sportia Online

Gör dig redo för ett cykeläventyr!

Skriven av Vansbrosimningen Bianchi,Cykel,Samarbetspartner,Utrustning,Vansbro Bianchi 120

Vansbro Bianchi 120

Har du antagit utmaningen att cykla Vansbro Bianchi 120? En sträcka på 120 km kanske inte skrämmer motionsloppsveteranen, men på just den här sträckan finns det sektioner som är riktigt kuperade. Det finns också några rejäla klättringar, som får det att bränna till i låren på de flesta. Som alltid blir det roligare om man förbereder sig väl.

Vansbro Bianchi 120lj rätt cykel!

Se till att du har en cykel som du sitter bekvämt på! Får du ont eller känner obehag på dina träningar, vänd dig till en bra butik där personalen kan hjälpa dig att prova ut en bra sittställning! Självklart ska du i god tid också ha servat din cykel, så att du inte råkar ut för tråkiga missöden med cykeln. Gärna ett par nya, lättrullande däck. Kedjan och växelsystemen ska vara rengjorda och välsmorda. Det får du enkelt hjälp med hos din cykelhandlare, om du inte vill serva din cykel själv. 


Vansbro Bianchi 120Träna med utrustningen!

Försök om möjligt att träna på den cykel som du ska använda i loppet! Speciellt viktigt är det att vänja rumpan vid sadeln. Grunden i den personliga utrustningen är ett par bekväma cykelbyxor med stoppning (pad) och en modern cykeltröja i funktionsmaterial med rejäla fickor på ryggen. Kom ihåg att du inte ska använda underkläder! Ett par cykelhandskar kan också vara skönt att ha för att slippa skavsår i händerna.


Vansbro Bianchi 120Klä dig smart!

Är det normal sommartemperatur räcker det oftast med cykelbyxor och cykeltröja, men eftersom loppet pågår i 4‑8 timmar kan vädret variera ganska mycket. En tunn vind- eller regnjacka som enkelt kan rullas ihop och stoppas ner i ryggfickan är nödvändig, liksom arm- och benvärmare. Ett par tunna byxor kan också komma till pass. På fötterna är det bäst att ha ett par cykelskor, gärna med skoskydd ifall kylan eller vätan tränger sig på.


Vansbro Bianchi 120Packa lätt!

Efter banan finns det servicestationer som kan hjälpa till med mindre justeringar. En extra slang, däckverktyg och pump är en bra investering och förvaras enklast i en liten ramväska. Ta inte med dig för mycket, bara det nödvändigaste!


Se till att få åtminstone minst 50‑75 träningsmil i benen, lägg till några pass där du tränar på att köra både uppför och nedför, cykla gärna tillsammans med några vänner så att du också får vana att cykla i grupp! Klungcykling är ett begrepp i cykelvärlden, när man behärskar den tekniken spar man mycket krafter.