fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Välj rätt utrustning!

Numera väljer nästan samtliga deltagare att simma med våtdräkt, dels för att det håller värmen bättre, dels för att dräkten ger extra flytkraft, vilket gör att du får en bättre position i vattnet.

Det viktigaste i valet av våtdräkt är att dräkten passar dig. Välj en våtdräkt utifrån vilket simsätt du simmar (mest) med. En våtdräkt ska sitta tajt på kroppen. En för stor dräkt släpper in vatten och du blir både tung och kall fortare. För att undvika att dräkten skaver kan du smörja in dig med vaselin, till exempel nacke/hals, arm- och knäveck.

VåtdräktVåtdräkter

En våtdräkt håller dig både varm, ger dig flytkraft och skyddar mot solens UV-strålar. Det finns olika fabrikat, funktion och kvalitet att välja mellan. Utgå från dig själv, din egen ambition och förmåga och rådfråga alltid sakkunnig personal.

BrVårdräkt "Shorty" bröstsimöstsim

Våtdräktsmodellen Shorty är speciellt framtagen till Vansbrosimningen av HEAD swimming. En enkel, snygg och funktionell våtdräkt med mjuk halslinning och dragkedja i ryggen. Passar bra till dig som tänker simma bröstsim eller växla simsätt under Vansbrosimningen. Våtdräkten är i materialet neopren och har en tjocklek på cirka 2,5 millimeter. Tänk på att det även finns också bröstsimsdräkter med långa ärmar och ben.

Frisim/crawl

En frisimsdräkt är hellre att föredra om du tänker crawla hela eller större delen av distansen. Materialet neopren eller kombinationen neopren och lycra ger dig ett högre vattenläge och
ökad rörlighet i vattnet. Tjockleken på dräkten varierar från 2-5 millimeter beroende på var den extra flytkraften är placerad.

 

SimglasögonUtrustning1

Det finns speciella glasögon för simning i öppet vatten. De är något större än vanliga simglasögon. Remmarna på glasögonen är oftast placerade närmare huvudet, vilket minskar vattenmotståndet.

Badmössa

En badmössa håller huvudet varmt, samtidigt som du syns bra i vattnet. I Vansbrosimningens simlopp är det obligatoriskt att använda den medföljande badmössan som finns i deltagarkuvertet. Mössan är din nummerlapp.

Handskar och sockor

Handskar och sockor i neopren hjälper dig att hålla värmen när vattnet är kallt.

Handskar och sockor utan simhud mellan fingrar och tår är tillåtna i motions-tävlingen. Observera att det inte är tillåtet för elit i Vansbrosimningen startgrupp 1-2, Vansbro Halvsim startgrupp 1 och Vansbro Tjejsim startgrupp 1.

Se även Utrustningsguide öppet vatten och Utrustningsguide swimrun