fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Upplev centrala Köpenhamn, i våtdräkt!

Text: Theres Johansson
Foto: Jesper Westley

Att hoppa i kanalvattnet intill kungliga biblioteket i Köpenhamn låter kanske inte som något man borde göra men jo, det bör man. I slutet av augusti arrangeras nämligen TrygFonden Christiansborg rundt, ett öppet vatten-lopp, mitt i Köpenhamn.

Vid Søren Kierkegaards Plads på Slotsholmen i centrala Köpenhamn ligger arenan för TrygFonden Christiansborg rundt. Området byggs upp för evenemangsdagen och är uppdelat på sidorna av vägen. På den ena sidan av vägen, utanför Krigsmuseet, finns ett tält där simmarna hämtar sitt deltagarkit samt ett tält för omklädning. På andra sidan vägen ligger själva tävlingsområdet med start och mål, publikplatser, ett restaurangtält, några utställare, deltagarfotografering och duschvagnar för den frusne simmaren.

Foto: Jesper Westley

När vi kommer dit blåser det lite grann och solen kikar fram mellan molnen. Prognosen hotar med regn, något som tävlingsledningen inte uppskattar. 2011 tvingades man nämligen att ställa in tävlingen på grund av regnväder.

– Om det regnar för mycket så sköljer stadsvattnet ner i kanalen vilket gör att vattnet blir olämpligt att simma i, men vi har utrustning som mäter ämnesnivåerna i vattnet så vi har koll, berättar Caroline Kleemann Falster från det Danska Simförbundet.

Starten för Christiansborg rundt sker från vattnet för alla startgrupper, oavsett om man är elitsimmare eller motionär. När startsignalen ljuder så sparkar vi iväg och simmar 2000 meter runt Slotsholmen, förbi det gamla börshuset, Thorvaldsens Museum, Christiansborgs slott och Töjhusmuseet. Deltagarantalet i varje startgrupp är drygt 65 personer så det finns gott om plats att ta ut både benspark och armtag.

Foto: Jesper Westley

Att simma TrygFonden Christiansborgs rundt är en annorlunda upplevelse kantad av vacker arkitektur och båtar som guppar i Frederiksholms kanal. För en motionär som är van vid stilla sjövatten kan bara konstateras att saltvattnet och vågorna från Östersjön är högst ovant, men en upplevelse man inte vill vara utan. För i vilken annan huvudstad är vattnet så rent att man kan arrangera simlopp däri?

Foto: Jesper Westley

Om TrygFonden Christiansborg rundt

Datum: 31 augusti 2019

TrygFonden Christiansborg rundt är ett öppet vatten-lopp som startade år 2006 av två anledningar, dels för att fira att det Danska Simförbundet fyllde 100 år och dels för att uppmärksamma det rena vattnet i hamnen. För att ytterligare uppmärksamma det rena vattnet samarbetar evenemanget sedan 2010 med Krüger A/S som ansvarade för planeringen av vattenprojektet. Krüger A/S har även ansvar för tillsyns samt majoriteten av teknologin som säkerställer vattnets kvalitet.

TrygFonden Christiansborg rundt har två olika lopp, TrygFonden Christiansborg rundt (2000m) samt Krüger Stafetten som är en öppet vatten-stafett för fyra personer (4x500m). 2018 hade evenemanget drygt 4200 deltagare från 11 till 82 år. Åldersgränsen är 15 år men man kan söka dispens för yngre deltagare.

Läs mer om loppet här: copenhagenswim.com
Boka startplats och resa: Sports Tours International