fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Till dig som ska simma Vansbrosimningen Home Edition

En hälsning från Vansbrosimningens säkerhetsorganisation

I Vansbro finns i vanliga fall funktionärer och sjukvård på plats för din säkerhet under Vansbrosimningen. Nu när du ska simma Vansbrosimningen Home Edition är du själv ansvarig för din säkerhet. Det är viktigt att du kan få hjälp om något händer under simloppet. Simma gärna tillsammans med någon och ta med en safety buoy som säkerhet.

SIPE

Det finns olika typer av andningsbesvär som kan uppstå under simning i öppet vatten. Ett tillstånd kallas SIPE (simningsorsakat lungödem) och drabbar ca. 0,5 % av de som genomför ett simlopp i öppet vatten. Man drabbas då av hosta, andnöd och nedsatt ork under simningen vilket beror på att vätska från blodkärlen trängt in i lungblåsorna. Detta kan drabba även dig som är helt frisk sedan tidigare.

Vid andningsbesvär eller svår hosta under simningen bör du avbryta. Är det SIPE som du har drabbats av räcker det ofta med att avbryta simningen, ta av våtdräkten, få på torra/varma kläder och vila för att symtomen ska gå tillbaka. Om du inte förbättras trots detta bör du söka sjukvård.

Andra andningsbesvär som kan uppstå vid simning i öppet vatten är astma p.g.a. köld och/eller ansträngning. Om man sedan tidigare har kända besvär av astma är det viktigt att ta sina astmamediciner före start. Alla kan få kallsupar under simningen. Det hjälper då oftast att ta det lite lugnare och att återta kontroll över andningen.

Om du har tänkt använda våtdräkt är det bra att prova våtdräkten vid simning i öppet vatten innan loppet. En för trång våtdräkt kan öka risken att drabbas av andningsbesvär när du simmar så se till att du har en som passar bra.

Lycka till!