fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Teknikhelg med Järfälla Master

Förra helgen hade vi i Järfälla Master teknikhelg, med fokus på frisim. Jag tyckte att det var dags att bryta det vanliga mönstret och hitta på något nytt. Eftersom jag är ansvarig för mastergruppen i Järfälla simsällskap så kontaktade jag Fredrik ”Ludde” Lundin. Ludde har varit elittränare i Järfälla och tränar nu både simmare och triathleter.

Vi var 16 förväntansfulla simmare som träffades i simhallens konferensrum för en timmes simteori. Först gick vi igenom kroppsposition och hur viktigt det är att höften har rätt position så att rotationen blir rätt. Sen var det benspark, andning, armtag, utrustning och till slut upplägg på ett bra simpass.

Vi tittade på filmer och Ludde visade och förklarade samtidigt som vi ställde frågor. En timme gick fort och blev till 1,5 timme. Vi hade många frågor och skulle nog kunnat sitta hela natten, men det var dags att hoppa i vattnet. Vi delades upp i grupper efter färdighet. Första simpasset hade fokus på position, benspark och andning. Bensparken ska vara smal och snabb, precis ovan ytan och under. Vi fick prova på att jobba vertikalt, snabb och effektiv benspark eller så åkte näsan under ytan. Vi körde 4 x 30 sek, så man fick upp pulsen och blev lite sur i benen. Eftersom att jag andas 2-takt fick jag jobba extra på att få till en bra rotation och när jag filmades framifrån syntes tydligt att jag ”vek ut” med vänster armen vid andtagen åt höger, där finns mycket att jobba på. Annars tycker jag att andningen är den lätta biten. Jag tycker att jag andas ut explosivt och att huvudet i andningsmomentet är oberoende av kroppens rotation, men det kan också bero på att jag har för lite och för dålig rotation.

En övning som vi gjorde var att hålla andan och maxa till halva bassängen, sänka farten och andas fritt på första 25:an. Samma sak på andra men då andas tre gånger på den lugna delen. Tredje 25:an två gånger och på den sista 25:an en gång. Första och andra var ju inga problem, men att andas en gång var inte lätt. Den här övningen gjorde vi flera gånger, både med och utan fenor.

Järfälla Masters

Andra dagen startade med lite simfys, vi körde lite lättare övningar som passar bra för simmare.
Väl i vattnet var det nu lite mer individuell coaching. Vi filmades en och en, både från sidan och framifrån, tittade på filmen tillsammans och fick tips och råd hur vi kunde rätta till våra teknikbrister som simmare. Det blev en mycket lyckad simhelg och vi lärde oss massor. Framför allt fick jag nya idéer på bra övningar och rådet att använda fenor och även snorkel var välkommet. Inte bara för att det kan göra dig till en bättre simmare utan också för att göra simpassen mer varierande och på så sätt roligare och effektivare.

Så om det känns som om träningen bara maler på och att passen ser ungefär lika ut, vecka efter vecka så fixa till en teknikhelg. Garanterat inget ni kommer att ångra. Det behöver ju inte vara en tränare som man hyr in, det finns garanterat något förmåga i simklubben som är villig att dela med sig av sina kunskaper.

Teknikhelg med Järfälla Masters.

Delar av Järfälla Master med för helgen tränare Fredrik ”Ludde” Lundin i mitten.

Peter Rotstam