fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Swimrun i Världsarvet

2009 körde jag Ö till Ö med Annie Gustafsson (också kortdistanstriathlet) och vi hade absolut ingen aning om vad vi gav oss in på. Men i lag om två tog vi oss genom Stockholms skärgård från Seglarhotellet på Sandhamn till Värdshuset på Utö. Det man bär på vid start skall man ha med sig i mål. Ett sjukt roligt, och detta år, kallt lopp som tog oss över 12 timmar vill jag minnas.

Ö till Ö

Jag och Annie körde även 2010 och fick till en tid runt 11 timmar. Men det var inte förrän 2011 det började ploppa upp kortare, liknande tävlingar runt om i landet och det var även runt denna tid Erika Rosenbaum, efter att ha kört sitt första Ö till Ö, myntade uttrycket ”SwimRun”, ett ord som satt rätt i mun!

Nu finns det en hel uppsjö av SwimRun-lopp i Sverige. Michael Lemmel och Mats Skott, som driver Ö till Ö eventet sedan 2006, har även tagit SwimRun till Engadine, Schweiz. Loppet i Engadine är ett kvallopp till Ö till Ö som går varje år första måndagen i september. Berättelsen om Ö till Ö är minst sagt intressant, då allt började i baren genom ett vad. Läs mer om SwimRun-loppens moder.

Stora Stöten Swimrun

2015 kommer Scandinavian Outdoor Games ha ett SwimRun som Falu SS har tagit fram. Med oss fick vi världsarvet Falu Gruva, vilket gör loppet till en kulturupplevelse.

Tomas Viker, sportchef på Falu SS, tog till ”Vattnets Väg” till Gruvan när han lade banan. Jag fick ut och testa lite, i oktober…. och det blev ett dopp… i det ”friska” vattnet!

Detta är inget Ö till Ö och det var aldrig idén. Istället fokuserar Stora Stöten SwimRun på kulturen kring Falun och vår underbara natur runt vårt världsarv. Scandinavian Outdoor Games går 29-31 maj och Stora Stöten SwimRun körs den 30 maj kl. 14.00. Perfekt lopp för att testa vad ett SwimRun går ut på.

Stora Stöten Swimrun – presented by 2XU

 
Åsa Annerstedt