fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Sven Eric vann allra första Vansbrosimningen

Text: Åsa Larsson

Fyra segrar blev det i de allra första upplagorna av Vansbrosimningen på 1950-talet för Sven Eric Ferneborg i Vansbro. Han var också en av de aktiva i VAIK:s simsektion som var med och startade simloppet tillsammans med initiativtagaren Einar Anselius.

1950 arrangerades den 3 000 meter långa Vansbrosimningen för första gången med Vansbro AIK:s simsektion som arrangör. Då var det nio personer som kom till start, varav åtta personer fullföljde loppet. Sven Eric, som utvecklat sin egen simstil, så kallat sidosim, var först i mål av dem.

– Jag är ju tävlingsmänniska och förstod att jag hade goda chanser till seger då jag kunde simma sidosim hela sträckan. De som crawlade kunde ju rimligtvis inte göra det hela loppet, säger han.

Einar Anselius´ planer var att Vansbrosimningen skulle vara ett propagandasim för simning utan tävlingsmoment. Det var dock i stort sett omöjligt att hålla, då det i startfältet för det första loppet fanns minst två riktiga tävlingsmänniskor, den ena var Sven Eric och den andra klubbkamraten Mats Qvarfot. Båda var aktiva i VAIK:s simsektion tillsammans med Gunnel Bruér (då Almlöf) och det var dessa tre personer som tillsammans med initiativtagaren Anselius bestämde sig för att genomföra idén om Vansbrosimningen 1949. Under vintern samma år förbereddes loppet genom att sträckan på 3 000 meter mättes ut på isen. Det skulle simmas under alla sex broarna (i dag är det sju broar). Det menade Anselius bestämt och så blev det. Vid starten, på samma plats som idag, fanns en ganska ostadig timmerbrygga som deltagarna fick stå på och sedan starta på angiven signal. En relativt stor publik om cirka 300 personer tog emot simmarna vid mål efter det första loppet.

Sven-Eric Ferneborg efter segern 1951.

Sidosimmet hade Sven Eric utvecklat under sin militärtjänstgöring och nu hade han stor nytta av det i den här första upplagan av Vansbrosimningen och i de kommande tre loppen som han också vann. Det var ofta svala somrar och träningsmöjligheterna var få. Några våtdräkter var det inte tal om på den här tiden. Det blev kanske ett par veckors simträning i älvarna innan Vansbrosimningen. Sven Eric har dock alltid varit aktiv motionär, och bland annat spelat tennis, bordtennis, volleyboll och dessutom åkt mycket skidor vintertid. Han har fint påbrå också, då hans far Gustav, som också var aktiv inom bland annat skidåkning åkte det allra första Vasaloppet 1922 och kom på 31:a plats.

1954 simmade inte Sven-Eric. Då skulle hans andra dotter precis födas. Nu började också simloppet få större deltagarantal, och det hade spridit sig runt om i landet att det fanns ett simlopp i älvarna i Vansbro. Det medförde också ändrade förutsättningar för Sven Eric och klubbkamraterna från simsektionen i Vansbro. Chanserna att vinna eller få bra placeringar var små mot de simmare som kom från andra orter där det fanns inomhusbassänger och helt andra möjligheter att träna.

Sven Eric Ferneborg i Vansbro var Vansbrosimningens allra första segrare 1950. Han vann sedan tre gånger till fram till 1953. Senast simmade han 1973 när han genomförde En Svensk Klassiker.

– Då tappade jag tävlingslusten lite, men simmade också 1955 då jag kom trea, berättar han.

1956 när Vansbrosimningen fick officiell tävlingsstatus simmade inte Sven Eric och inte de kommande åren heller. Däremot fanns han med som funktionär i många, många år. Till en början med kamraterna i VAIK:s tennissektion som hade hand om att markera ut tävlingsbanan med rep och frigolitmarkörer.

– På den här tiden flottades ju timmer fortfarande på älvarna, och de första loppen slog jag huvudet i många timmerstockar under simloppet, berättar han.

När Vansbrosimningen blev officiell tävling ordnades så att timret stannade en bit innan starten, och sedan kunde deltagarna simma fritt de 3 000 metrarna till mål.

1973 simmade Sven Eric Vansbrosimningen senast, i samband med att han genomförde En Svensk Klassiker. Idag är han 91 år och fortfarande aktiv, om än i lite mindre omfattning. Nu ser han fram emot cykelturer och vistelserna vid fritidshuset vid Vassgaln till sommaren.

 

Sven-Eric Ferneborg avled 12 april 2019, 92 år gammal.