fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Använd snorkel för bättre simträning

Det finns en liten djungel av utrustning inom simning. Paddlar, dolme, fenor, snorkel, platta, m.m. Dessutom en hel del olika varianter av alla dessa saker som man kan använda i sin träning. Jag hävdar dock att man inte behöver allt detta när man är nybörjare och kanske vill simma en eller två gånger i veckan.

Tänker man dock träna mer och kanske inför Vansbrosimningen eller ett annat open water-lopp eller varför inte ett swimrun-lopp, så kan det vara roligare att träna om man kan variera sig. Då är mitt tips att lära sig simma med en snorkel. Andningen är klurig. Man skall alltid träna sin andning under simträningen, så simma inte hela passet med snorkel nu!

Värm upp och sedan kan man lägga en distansserie med snorkel. Med snorkeln kan man koncentrera sig på draget under vattnet och att orka hålla tekniken längre sträckor. Simmar man dessutom med våtdräkt ibland så kan det vara bra för nacken att inte ”gnugga” våtdräkten mot skinnet.

En distans-serie kan till exempel se ut så här:

200m-400m-800m-400m-200m: vila 1min

Det blir som en stege upp och ner med 1 minuts vila mellan varje delsträcka. Vill ni voltvända med snorkel så bör ni träna på detta vid sidan av, så ni kan skjuta ut vattnet som hamnar i snorkel med hjälp av att ”hosta” hårt. Få inte en kallsup!

Snorkeln är bra för att spara på nacken och att lägga fokus på annat än andningen. Men när ni kommer till tävlingen, om ni skall tävla, så kommer ni inte få ha snorkel (kanske på ett swimrun-lopp) så träna på att andas och träna på att andas åt båda hållen. Är man ute i öppet vatten vet man aldrig vilket håll som är bäst att andas åt, därför bör man träna på att andas åt både höger och vänster.

Snorkel är också bra att använda om man skall köra ben och vill komma ner med huvudet för att få upp höften och benen. Även under teknikträning med rotation kan man med fördel använda snorkel för att hitta en bättre rytm och få ett flöde i tekniken. Så mitt tips inför er simträning är alltså att investera i en snorkel, då skall det vara en simsnorkel som går över pannan och följer huvudet bakåt.

annerstedt_bloggbyline