fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Simmare i fokus: Hampus Andersson

2008 när Hampus Andersson var 15 år fick han diagnosen rhabdomyosarkom, en ovanlig form av muskelcancer något som cirka 6–10 barn i Sverige insjuknar i varje år. Idag är Hampus frisk från cancer och genomför en lite annorlunda klassikersatsning. Förutom bedriften i sig så har Hampus startat en insamling till Barncancerfonden som kommer att pågå under året som han genomför klassikern:

– Sedan jag blev frisk från cancer för mer än sex år sedan har jag kämpat för att bygga upp min kropp igen. Det har varit en tuff resa som krävt mycket tid och engagemang. Det tog flera år innan jag kunde mäta mig med andra i min ålder vad gäller styrka och kondition. 2014-2015 deltog jag i ett projekt vid Campushallen vid Linköpings universitet vid namn ”Aktiv Student”. Sammanlagt var vi runt 20 deltagare som tillsammans med två coacher tränade två gånger i veckan i ett års tid. Vi fick sätta upp målbilder för oss själva och då väcktes tanken på att i framtiden vara med i något större motionslopp. Det var först under sommaren 2015 som jag beslöt mig för att göra En Svensk Klassiker. Eftersom jag själv varit sjuk i cancer ville jag ge tillbaka för alla resurser som lagts på mig när jag behövde det. Därför startade jag en insamling till Barncancerfonden som pågår under året som jag genomför klassikern, berättar Hampus.

Vansbrosimningen

Hampus Andersson
Foto: Privat

Vad har du för mål med klassikern och insamlingen?

– Förutom att klara av klassikern vilket känns som en bedrift i sig så hoppas jag att insamlingen ska komma att dra in 50 000 kronor till Barncancerfonden. Nu lagom till Vansbrosimningen är insamlingen uppe i hälften av målet, vilket är jättekul! Något som gör mig ännu gladare är att flera föräldrar till sjuka barn hör av sig och skriver att min satsning inspirerar, att det ger ökad framtidstro. Att deras drabbade barn kan klara av en sådan här fysisk utmaning i framtiden är nog inget man tänker på som förälder när man är mitt uppe i behandlingen och nuet.

Hur känner du inför Vansbrosimningen?

– Jag ska ta alla stunder jag får att träna simning nu innan loppet går av stapeln, men tiden är knapp! Jag hoppas att någon teknik ska sitta med crawlingen när jag väl ska starta men håller den inte så får jag nog varva med bröstsim. Trispot Stockholm har visat att de stöttar kampen mot barncancer genom att bidra till min satsning med en riktigt fin våtdräkt. Så jag kan knappast skylla på utrustningen!

Vem är din största supporter?

– Jag har haft en fantastisk stöttning både längs Vasaloppet och Vätternrundan! Förutom den närmaste familjen så följer min flickvän med som ”min personliga cheerleader”!

 Om du fick önska, vad skulle Vansbrosimningens speakers säga när du kommer i mål?

– Det vore fantastiskt om de kunde berätta om min insamling och be folk gå in och bidra!

Har du något motto?
– Gränser är något du sätter upp för dig själv.

Vill du bidra till Hampus insamling klicka här