fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Simmare i fokus: Åsa Annerstedt

Åsa Annerstedt, Falu SS vann så sent som i helgen damklassen av Runn Open Water, 2500 meters loppet som är en av seedningstävlingarna för Vansbrosimningen. I år är Åsa anmäld till Vansbrosimningen på lördagen och Vansbro Halvsim som i år simmas för 10:e gången och faktum är att Åsa hittills är den enda kvinnliga segraren:

– Oj, va…men då borde jag ju köra det i år också… Ja, jag var chockad av att vinna det och jag minns att jag vann en herrcykel, superfin. Nästa år vann en kille en damcykel. Haha! Klockrent!

Om en vecka vet vi hur det har gått för Åsa som alltid försöker hålla topp 10 även om det kan vara svårt när man inte har någon koll på motståndet.

Hur mycket simning tränar du inför Vansbrosimningen?

– Jag simmar året runt och försöker simma 3-4 pass/veckan på ca 1h-1,5h. Passen ligger runt 3000-4500m, jag blandar intensitet, teknik och distans mellan alla pass och har en periodisering under året.

Har du något speciellt minne från Vansbrosimningen som du skulle vilja dela med dig av?

– Förra året var kanon, bra väder och jag fick en superbra start!

Har du något råd till den som ska simma Vansbrosimningen för första gången?

– Simma ute i öppet vatten innan, det är inte samma sak att simma i en varm bassäng och ute i en älv.

Hur ser då de idealiska förhållandena ut för öppet vatten simning om Åsa själv får bestämma:

– För mig skall det alltid vara sol och varmt när man simmar öppet vatten. Inte under 15 grader i vattnet, det blir väldigt jobbigt för kroppen då!

Åsa jobbar för Falu Simsällskap, driver ett eget företag med personlig träning för triathlon och swimrun-utövare och bloggar för Vansbrosimningen. Dessutom jobbar hon stenhårt för barns simkunnighet.

Har du någon förebild inom simning eller i allmänhet?

– Nej, ingen förebild inom simningen, men jag tycker att Sharon Stone är en bra förebild, jag tycker om människor som väljer välgörenhet när de är rika och kända!

Vem är din största supporter?

– Min mamma och min pappa! Dom är bäst!

Om du fick önska, vad skulle Vansbrosimningens speakers säga när du kommer i mål?

– Ja, då blir det en fika på det!

Har du något motto?

– ”Det blir vad man gör det till”, Lisa Nordén ( triathlet och OS-silver medaljör 2012 Red.anm) sa det till mig 2012 när jag var lite gnällig inför Sprint VM i Stockholm. Sen har det fastnat!