fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Simmare i fokus: Anette Carlsson

Du kanske ska simma Vansbrosimningen för första gången och har massvis av frågor och funderingar angående loppet? En som däremot har släppt premiärnerverna sen länge är Anette Carlsson (till vänster i bild) som simmade sin första Vansbrosimning redan 1969 och har sen dess bara ”missat” loppet de tre gånger som det varit inställt. Det betyder att Anette är Vansbrosimningens meste simmare bland kvinnor.

I år inleder Anette simmarhelgen med att simma Vansbro Halvsim tillsammans med sin 82-åriga mamma samt två syskonbarn för att sen ännu en gång ta sig an de 3000 metrarna i Vanån och Västerdalälven under lördagen.

 

Har du något mål med årets simning?

− Att det ska bli en riktigt trevlig simmarweekend – för alla deltagare!

 Hur många timmar/hur mycket kommer du att träna inför Vansbrosimningen?

− Jag ser till att ha bra grundkondition. När vädret tillåter simmar jag i någon av sjöarna som finns i närheten där vi bor. Det känns alltid bra att ha erfarenhet från öppet vatten innan man slänger sig i älven. Den mentala biten är minst lika viktig.

Har du något råd till den som ska simma Vansbrosimningen för första gången?

− Tro inte på rykten om isflak och andra överdrifter. Med passande våtdräkt, en positiv inställning och med trevligt folk runt omkring dig i och utmed älven så blir det här en angenäm upplevelse. Ta sikte på riktmärken som finns på ganska nära håll så delar du upp loppet i mindre etapper. Spurta inte för tidigt. När du hör speakern är det ca 500 m kvar till mål.

Har du något speciellt minne från Vansbrosimningen som du skulle vilja dela med dig av?

− Mina roligaste minnen är från 60- och 70-talet före våtdräkternas intåg. I stort sett samtliga simmare smorde in sig rikligt med en mängd olika smörjor; ullfett, vaselin, kamferolja m.m. Före start spred sig en stickande linimentdoft över hela nejden. Under loppet stelnade fettet av kylan i vattnet och blev vitt. Simmarna såg ut som vita istervarelser när de efter 3 km steg upp på målbryggan.

Ett annat minne är från den tiden då det fortfarande flottades timmer i Vanån när vi simmade. Spänstiga orädda simmare tog sig upp på stockarna och sprang för att ”tjäna” några meter. De dök sedan i igen och simmade vidare. Tätklungan och vi ärliga simmare höll aldrig på sånt fuffens!

Om du kunde styra över vädret, vad för slags väder, luft­- och vattentemperatur föredrar du när du ska simma ett öppet vattenlopp?

− Självklart en varm härlig vindstilla sommardag med en vattentemp runt 20-21 grader!

Har du någon förebild inom simning eller i allmänhet?

− Jag tycker alla ideella föreningsmänniskor runt om i landet är värda all uppmärksamhet de kan få. Utan dessa eldsjälar skulle nationens föreningsverksamhet och motionslopp vara en omöjlighet! All heder åt samtliga funktionärer i Vansbro. De ställer upp – dag efter dag- på sin fritid och semester.

Vem/vilka kommer finnas på plast i Vansbro och heja fram dig i sommar?

− I år simmar jag, min mamma Annalisa (82 år), min brorsdotter Mina (12 år) och systerdotter Agnes (10 år) halvsimmet på fredagen. På lördagen simmar jag Vansbrosimningen. Det brukar vara en glad hejande skara, bestående av övriga familjemedlemmar, som skränar utmed Västerdalälven.

Har du något motto?

− ”Att kunna simma är en kostnadsfri livförsäkring”.