fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Simmare i fokus: Agnes Bondesson

Agnes Bondesson arbetar som skribent för Supermiljöbloggen, en av Sverige största miljöbloggar. Det är en ideell blogg med över 30 000 följare på Facebook. Agnes gör i år Tjejklassikern och vill tillsammans med klassikerloppen trycka lite extra på hur viktigt det är att hålla Sverige (och världen) rent. Hon berättar mer om sitt engagemang:

– Jag är en av tio personer som arbetar som skribent på Supermiljöbloggen. Beroende på vilka nyheter som är aktuella för tillfället skriver vi om allt mellan himmel och jord, frågor som har med miljön och klimatet att göra såklart. Det kan vara allt från Ojnareskogen som vi följde förra sommaren till Vattenfalls brunkol, biologisk mångfald, kemikalier, energi, politik mm. Vår tanke är att det inte bara är folk i branschen som ska läsa det vi skriver utan alla, vare sig man är miljönörd och kanske arbetar med frågorna på heltid eller om man bara har ett intresse för det men inte så insatt. Vi har allt från politiker och näringslivstoppar till folk som bara vill lära sig mer om miljöfrågorna och vad man själv kan göra.

Förra sommaren startades en kampanj med hashtagen #ettskräpomdagen. Kampanjen uppmärksammades bland annat av förra miljöministern Åsa Romson och Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

– När du är ute, det kan vara på en promenad med hunden, picknick eller vad som helst egentligen. Om du ser skräp där det inte borde vara, plocka upp det, ta en selfie och hashtagga #ettskräpomdagen och #trashoftheday. Självklart slänger du sen skräpet där det hör hemma – I en papperskorg eller till återvinning!

Hur har det varit att göra de andra loppen i tjejklassikern?

– Det har varit jätteroligt! Det är en så fantastisk stämning bland deltagarna och organisationen kring arrangemangen har verkligen slagit mig med häpnad. Det är ändå en hel del människor som samlas på liten yta, men allting har skötts galant. Vill verkligen ge arrangörerna en megastor eloge för detta! Både Tjejvasan och Tjejvättern är avklarade för min del. Skidåkningen var helt klart min starkaste gren, möjligtvis för att jag knappt hann träna inför cyklingen, men jag njöt verkligen av varenda sekund. Planerar redan för halvklassikern nästa år!

Med lite mer än en vecka kvar till Vansbro Tjejsim så ligger Agnes i hårdträning, förutom simträning varannan dag så ligger fokus på axlar och bålstyrka:

– Jag ser verkligen fram emot att genomföra tävlingen. Väldigt nervöst dock, simningen är nog min svagaste gren, men det kommer bli jätteskoj!

Har du någon förebild?

– Förebild… Det var svårt. Det måste nog vara alla som varje dag kämpar för att göra världen till en bättre och mer hållbar plats att leva på. Miljökämparna jobbar ofta i hård motvind när det är så många andra intressen som spelar in i samhället. Jag vill verkligen slå ett slag för att alla behövs, små gärningar som stora, tillsammans kan vi bromsa klimatförändringarna och alla andra miljörelaterade problem som vi idag står inför.

Vem är din största supporter?

– Mina största supportrar är helt klart min familj. Bland annat följer de alltid med som kranskullor till Tjejvasan. Utan deras stöd skulle jag nog inte ha gjort detta.

Agnes avslutar med en uppmaning, värd att ta till sig oavsett om man är deltagare eller står vid sidan om:

– Var rädda om naturen när ni är ute och tränar och tävlar. Orkar man släpa ut energiförpackningar och annat, då är det inte så svårt att bära tillbaks det till en papperskorg eller skräpzon. Vi vill alla ha en natur fri från skräp, men då måste vi också allihopa ta ansvaret för att det blir så.