fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Simklubb med flyt

Efter att simverksamheten i Vansbro AIK Simklubb legat i nere i nästan tio år, tog Ida Olsson och Josefin Strandberg initiativet att starta upp barn- och ungdomsverksamheten i klubben igen. Under förra året började omkring 17 barn och ungdomar i åldrarna 8-13 år att simma kontinuerligt. Det är mycket positivt, eftersom det är nästan dubbelt så många som klubbens tidigare verksamhet.

Ida och Josefin kompletterar varandra och delar tränarsysslan söndagar i Vansbro Simhall och Ida började själv simma vid 7-8 års ålder. Sim verksamheten upphörde under mitten av 2000-talet efter vad som inte är helt ovanligt på en mindre ort. Den dåvarande tränaren flyttade och därmed försvann också verksamheten. För Ida blev dock simningen en bestående motionsform, ett sätt att hålla igång helt enkelt och hon har också lett crawlkurser.

Ida Olsson

Vad är svårast att lära ut med simning?

– Det är mycket teknik oavsett simsätt och det blir mycket ”nötande”. Vi är ut från grunden och fokuserar på tre simstätt – crawl, bröst- och ryggsim. Det är viktigt att hela tiden visa övningar och vi använder oss mycket av lek för att göra träningen roligare och enklare att ta till sig. Egentligen är det ingen större skillnad på att lära ut till vuxna eller barn när det kommer till teknik.

För att bli en skicklig simmare menar Ida att det gäller att hitta kontinuitet i träningen. Visst, man kan gå en kortare kurs – men det gäller att ta vara på verktygen i form av tips och inspiration som kursen ger och implementera kunskaperna i den egna träning när kursen är över.

Du har själv simmat Vansbrosimningen ett flertal gånger – vad är dina tips?

– Simma ute i öppet vatten innan du är med i Vansbrosimningen. Det är speciellt att simma ute jämfört med inomhus. Om du ska simma med våtdräkt är det bra att prova den innan så att du vet att den passar och känns bra. Sedan skulle jag ställa mig frågan, ”vad är målet med mitt deltagande?” Om du tänker simma mestadels frisim skulle jag satsa på en heldräkt. För dig som tänker simma bröstsim skulle jag hellre välja en kort våtdräkt, för att slippa vecken vid armbågarna och knävecken som ger dig mer rörlighet. Försök att ta det lugnt, det är svårt att simma om du upplever stress – pausa hellre om du blir trött eller känner dig stressad längs någon av bryggorna som finns utmed banan.

Vad är ditt tips till de som simmar crawl i Vansbrosimningen?

– Simning i öppet vatten är som sagt annorlunda mot en inomhusbassäng. Förutom temperatur och sikt är det inte alltid enkelt att navigera. Träna på att andas åt samma håll, för att sedan under loppet och andas åt bryggorna som kantar banan. Då får du en bättre uppfattning över var du är och håller därmed enklare kursen, avslutar Ida.