fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Simidrottsforum 2015

Så har årets simidrottsforum ägt rum på Bosön, Stockholm. Det var Svenska Simförbundet som höll i denna fantastiska helg fylld av intressanta, spännande och inspirerande föreläsningar och seminarium. Man passade på att presentera Svensk Simidrott och vad det varumärket står för. Till Svensk Simidrott räknas simning, vattenpolo, simhopp, konstsim och öppet vattensimning. Visionen är att alla skall ha rätt till att kunna simma, 100 procent simkunnighet. Uppdraget är gemenskap, glädje och god hälsa genom hela livet och löftet att ha kul tillsammans hela livet.

Hela presentationen var väldigt bra, tills man presenterar loggan.

Svensk Simidrott

Då blev det väldigt tyst i lokalen, och många frågade sig hur detta skulle symbolisera de övriga simidrotterna förutom just simning. Färgen är dessutom turkos, vilket är märkligt när det handlar om Svensk Simidrott. Tar man sedan bort texten så har man lite svårt att se vad det är. Därför lade jag ut loggan på min facebook-vägg för att höra vad mina icke-simmar vänner kunde få ut av loggan.

Många tyckte den var snygg, en kvinna som dyker. Andra tyckte det var en reva i himmeln, och en del hade lite svårt för den. De flesta tyckte att den symboliserade simning, de associerade alltså inte loggan med exempelvis simhopp eller vattenpolo. Simningen är den största simidrotten, 70%. Men om vi skall få de andra simidrotterna att växa måste Svenska Simförbundet våga släppa till. Nog om det. Det pågick ju en hel verkstad av tankar om utveckling på Bosön mellan fredagen den 13:e och söndagen den 15:e mars. Vi fick diskutera våra föreningar och hur vi får in våra ungdomar i själva verksamheten.

Forum

Vi fick lyssna till Jon Rudd, tränare för det Brittiska landslaget 2014 och tränare till bröstsimsfenomenet Ruta Meilutyte. Här fick man mycket inspiration så man önskade att det fanns en bassäng på Bosön för du hade man sprungit dit och testat en och annan idé. Jag som jobbar med barn gick sedan på ett seminarium med Ulrika Faerch som handlade om att ge barn ett försprång i livet genom att låta dem simma. Ulrika har varit elitsimmare för Neptun men bor nu i Danmark och driver babysim och simskolan Swimmix.

Det är viktigt att börja tidigt med vattenvana, gärna vid 2 års ålder. Nyckeln är sedan att inte ha långa uppehåll. Det vanliga är att man går på babysim och sedan blir det ett glapp på 2-3 år innan man börjar simskola. I Falu Simsällskap har vi bara möjlighet att ta in barn från det år de fyller 5, då vi inta har mer utrymme i vattnet. Men det optimala är alltså att bibehålla vattenaktiviteten genom uppväxten. I årskurs 6 vill vi att alla barn i Sverige ska vara simkunniga. Att vara simkunnig innebär 150 meter i valfritt simsätt i magläge och 50 meter i ryggläge. Ulrika pratade mycket om relationen mellan barn och förälder, föräldern är med i vattnet under de tidiga åren. Att gå på simskola med sitt barn kan vara väldigt bra för barnets vattenvana, men även för närheten mellan förälder och barn.
Det finns många fördelar med vatten, för alla!
 
Åsa Annerstedt