fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

”Scoutläger” runt Vänern

I helgen är det dags för scoutläger (mest på skämt) en tredagarstur runt Vänern på cykel. Förberedelserna är i full gång. Madrasser lånas ut till höger och vänster, cykelkläder i dubbla uppsättningar. Lakan, filt, kudde, salvor och en massa annat och så racern såklart.

Scoutläger skriver jag, därför att det känns lite som ett sådant, att vara ledare för en grupp om 12-16 cyklister. Hålla ordning på alla, se till att alla kommer med i klungan ut från depåer, någon vill kanske byta grupp. Alla ska in i sina rum och pumpa madrasser för natten. Alla ska få mat, samsas om toaletterna, låna plåster salvor och mycket annat.

Vänern runt

En del bokar in sig för massage. Uppträdande första kvällen. Alla som åkt 5, 10, 15, 20 eller fler gånger får en minnestrofé på scenen. Lite stök och bök, men så roligt det är trots alla snarkningar och köer till toaletterna. Säkert nyttigt att bo lite primitivt – man uppskattar lyxen hemma.

Nu har det lovats lite bättre väder till helgen – vi håller tummarna. Lite svårt att få sina kläder torra, man har inte tre exemplar av allt. Genomblöta fötter och fingrar är inte så trevligt. Men allt går att lösa, det mesta i alla fall. Man får jaga tidningspapper och hårtork. Ett år glömde jag ta ur sulorna i skorna och la in hårtorken och gick till middagen. När jag kom tillbaks ville fler låna hårtorken, jaha. Munstycket hade smält lite i kanten och sulorna krympt en hel centimeter. Det blev till att knipa med tårna i 21 mil dagen efter…. ingen höjdare.

Jag känner att jag kanske inte är så jättebra tränad i år, men det löser sig på något sätt. Tröstar mig med att jag kan bestämma när det är dags för  kisspaus och bensträckare! (Nu när man är ledare). Hoppas nu ingen ur min grupp följer mina inlägg.

Visst är det jobbigt att cykla 58 mil på tre dagar – men känslan efteråt går inte att beskriva, man måste uppleva detta. Tjo och tjim efter vägen, inte så många åskådare men en del i gruppen drar ett skämt och sjunger en snutt. Många har kört i samma grupp flera år så det är som att se sina släktingar med lika intresse!

Lev väl… det ska jag göra i helgen!

 
Mariana Borkowski