fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Redo för en klassiker?

Det här med utrustning kan vara lite knepigt om man är ny inom någon sport som man vill utöva. Speciellt när man ska ge sig på En Svensk Klassiker kanske. Jag kan bara referera till mig själv då jag skulle göra min första Klassiker. Man kanske en dag bara bestämmer sig för att göra den utan att tänka efter vad som egentligen tillkommer runt om, som kostnader och produktval. För när det kommer sig till val av prylar så är det en enda stor djungel där ute. Beroende på vem man pratar med så har de sina favoritmärken etc. Jag tänkte här försöka summera lite tankar och tips runt det här med prylar. Ni som ska genomföra Klassikern redan i år och tänker cykla Vätternrundan i juni borde redan tagit sig igenom min punkt 1 på listan nedan. Ni ska redan rulla efter vägarna! Hoppa därför direkt till punkt 2. Har ni planer på att någon gång göra Klassikern, läs och begrunda. Man behöver inte alls köpa allt det värsta för det är fortfarande du som är motorn i det hela!

Blogg1. Vätternrundan – cykeln

Vad ska man välja? Vilken prisklass? Jag säger så här, köp inte den dyraste men inte heller den billigaste. För fortsätter ni göra en massa cykellopp kommer ni ändå i framtiden vilja uppgradera prylarna, börja inte så högt i materialval och prisklass. Köp också den som ni tycker är snygg. Detsamma gäller kläder och hjälm. Känner man sig snygg och sportig tror jag också man blir lite extra snabb. Jag älskar placebo! Min första cykel kostade runt 15 000 kr och växlarna var Ultegra. Funkade hur bra som helst och jag fixade Vättern på 10:40 med den. Den jag har idag är ungefär dubbelt så dyr, lite roligare att cykla på men det är fortfarande jag som är motorn. Se bild nedan.


Blogg2. Vansbrosimningen – våtdräkten

Vilket märke? Vilken prisklass? Vilka simglasögon? Ja ni bör köpa er en våtdräkt. De tre gånger som jag har simmat har det varit kallt i vattnet och jag ser ingen anledning att simma Vansbrosimningen utan. Den ger en väldigt bra flytkraft. Du får jättebra hjälp till själva läget i vattnet. Men träningen däremot ska göras, tycker jag, så våtdräkts-fri som möjligt för att göra en extra stark i vattnet. Köp inte den dyraste men inte heller den billigaste för kvalitén gör ändå sitt till vid crawltaget. Den jag har och som jag kommer använda under hela Vansbroveckan kostar runt 2500 kr. Den är jag supernöjd med. Simglasögon är ett måste och jag använder ett par av den större varianten då jag tycker dem är skönast vid öppet vatten sim. Välj de glasögon ni tycker sitter skönast.


Blogg3. Lidingöloppet – löpskorna

Vilket märke? Vilken prisklass? Hur springer just du? Här finns bara ett vettigt svar om du är helt nybörjare. Ta dig till en riktig löpbutik och testa ut ett par ordentliga skor som funkar bra för just dina fötter. Ni kommer både få testspringa på löpband och stå över en spegel för att kolla fotvalvet. Välj sedan efter önskemål i butik hur skon ska se ut. För vi ska vara snygga när vi springer också såklart! Samma gäller kläderna. Köp tights och riktiga löpkläder. Kanske känns konstigt till en början men man vänjer sig fort och då är det underbart att det mesta sitter tajt. Titta inte jättemycket på priset, välj hellre det ni vill ha och känner er bekväma i. Som gammal hockeyspelare och helt motståndare till tajta kläder var det riktigt svårt att kliva över tröskeln till en början, haha. Nu ska allt sitta tajt!


Blogg4. Vasaloppet – längdskidor

Vilket märke? Prisklass? Valla? Säger samma som jag sagt tidigare. Välj inte det dyraste men inte heller det billigaste. Gå till en riktigt kunnig skidförsäljare, där dom har ett stort urval av skidor och brinner för längdskidåkning för det är där ni kan få den bästa hjälpen. Tala bara om för dem vad er tanke är och hur bra ni åker så plockar dem ihop det perfekta paketet för just er. Mitt tips är de nya vallningsfria skidorna om man nästan helt vill slippa valla utan bara köra. Vill man åka något fortare ska man lära sig experimentera med skidval och vallor. Hamnar ni i längdskidsträsket kommer ni lära er, för då finns det riktiga intresset där. Då är det flera par skidor och stavar som gäller. Även rullskidor tillkommer.

Det här var mina lite kortare tips till er att tänka på som ska genomföra er första Klassiker. Det kanske låter dyrt och känns dyrt med alla prylar man måste ha för att genomföra detta men det är en fin investering till kropp och själ så gör det bara. Ett minne för livet ni aldrig kommer ångra. Har ni en gång skaffat grejerna så kan ni alltid göra fler än En Svensk Klassiker. Kör bara kör för ingenting är omöjligt!
Christoffer Hansson

[wp-svg-icons icon=”instagram” wrap=”i”] [wp-svg-icons icon=”calendar-2″ wrap=”i”] (träningsdagbok)