fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Premiär för Vansbro Swimrun imorgon

Imorgon onsdag 1 juli är det dags för en helt ny tävlingsform att presentera sig i Vansbro, nämligen swimrun. Swimrun tillhör inte något idrottsförbund så med andra ord finns det inga svenska mästerskap, europamästerskap eller världsmästerskap. Däremot anordnas flera tävlingar runtom i Sverige och swimrun är en tävlingsform som växer sig starkare för varje år. Sporten swimrun föddes för cirka 10 år sedan genom en vadslagning mellan fyra personer hur man snabbast skulle ta sig från Utö till Sandhamn i Stockholms skärgård, springandes och simmandes.

I Vansbro Swimrun tävlar man i par eller stafettlag. Ett viktigt redskap i swimrun är en elastisk lina som håller ihop de tävlande och gör att de kan hjälpas åt att dra varandra både på land och i vattnet. I swimrun är det absolut förbjudet att dyka ner i vattnet vid växling mellan löpning och simning. All den utrustning som man ”checkar in” vid starten ska även vara med vid mål annars så blir man diskad. Växlingen mellan löpning och simningen ska gå snabbt så därför behåller man skorna på under simningen så det är viktigt att välja skor som inte suger åt sig så mycket vatten och blir ”tunga” under löpningen. Våtdräkten behålls likaså på under löpningen och en swimrundräkt har en dragkedja fram för att man lätt ska kunna öppna upp den under löpningen för att inte bli ”överhettad”. En annan viktig regel är att man inte får slänga skräp ute i naturen. Gör man det så blir man omedelbart diskad, en nog så viktigt punkt eftersom Vansbrosimningen sedan 2012 är ett miljömärkt event.

Banan i Vansbro Swimrun består av 15,1 km löpning och 3 km simning och betraktas därmed som medeldistans. De som tävlar i par kör alla sträckorna tillsammans medan stafettlagen kör en sträcka var. Banan består av sträckorna:

Löpning 6,7 km. Från Vansbrosimningens arena till stora starten för Vansbrosimningen.

Simning 1,3 km. Från stora starten för Vansbrosimningen till Jofsen.

Löpning 5,0 km. Från Jofsen till Jofsen.

Simning 0,8 km. Från Jofsen till Udden.

Löpning 3,4 km. Från Udden till Udden.

Simning 0,9 km + 75 m löp. Från Udden till mål på arenan.

Läs mer om våra lopp här