fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

”Pain is temporary, pride is forever!”

13- åriga Linnea Uunila reser från Squamish i närheten av Vancouver till Vansbro i sommar för att simma sin första Vansbrosimning under lördagen samt Vansbro Ungdomssim under söndagen.

Linnea har simmat i öppet vatten sen hon var 9 år och är även en duktig längdskidåkerska. Sen 7 års ålder har hon genomfört över 150 tävlingar inom simning, triathlon, cykling och längdåkning och på meritlistan finns flera vinster. 2014 blev hon en av få 11-åringar som har ”rymt” från det ökända fängelset Alcatraz då hon simmade från fängelseön till San Francisco. 

Varför vill du simma Vansbrosimningen?

– Jag ser fram emot att simma i en älv med tusentals personer. Jag simmar vanligtvis i sjöar, hav och även i dammar men det här kommer att bli min första simning i en älv.   

Hur hörde du talas om Vansbrosimningen?

– Min pappa letar ständigt efter nya spännande simäventyr åt mig. Han hittade Vansbrosimningen på internet i vintras och det verkade vara ett intressant evenemang nära Rättvik som är min farmors hemstad. Så jag har inte bara en spännande simning att se fram emot utan även att få se var min farmor bodde innan hon flyttade till Kanada med sin familj.

Vad har du för erfarenhet av simning i öppet vatten?

– Jag har simmat i öppet vatten sen jag var 9 och har tävlat i Kanada och USA. Ett av de mest minnesvärda loppen var ”Sharkfest Swim” från Alcatraz för två år sen där jag vann min åldersgrupp (11 år). Förra året reste jag till New York för att simma från Frihetsgudinnan tvärsöver Hudson floden. Jag såg  fram emot det loppet men tyvärr ställdes det in alldeles innan start på grund av en storm.

Hur mycket kommer du att träna inför Vansbrosimningen?

– Jag simmar, cyklar eller springer nästan varje dag. Jag simmar ungefär 5 timmar i veckan under hela året. Under sommaren simmar jag i några närliggande sjöar.

Om du fick önska, vad skulle Vansbrosimningens speakers säga när du passerar mållinjen?

– ”Det här är Linnea 13 år från Kanada! Hon har tävlat i triathlon och öppet vatten i Nordamerika sen hon var 7 år och det här är hennes första Vansbrosimning!”

Vilken tid siktar du på i Vansbrosimningen?

− Eftersom det är första gången för mig i Vansbrosimningen så är jag inte riktigt säker, men det borde bli under 1 timme.

Har du något motto?

– Pain is temporary, pride is forever!

Vad har du för planer i sommar?

– Vansbrosimningen kommer att bli en av sommarens höjdpunkter. Eftersom jag även åker längdskidor så skulle jag vilja testa att åka i en skidtunnel när jag är i Sverige för att göra mina klubbkompisar avundsjuka, vi har nämligen inga skidtunnlar i Kanada. När jag kommer tillbaka till Kanada så har jag ett hektiskt schema med sim-, cykel och triathlontävlingar. I slutet av sommaren så ska jag kanske simma ett lopp i Karibien.

Är det något mer som vi borde veta om dig?

– Det kommer att bli mitt första besök i Europa och Sverige och jag ser verkligen fram emot det!