fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

OS i sikte för Ellen

När jag tankar bilen brukar jag få framtidskänslor, tänka på alla roliga resor jag ska göra med plåtlådan och hur långt jag verkligen kommer på en tank med min japanska elhybrid. De resorna kunde jag inte tänka på när jag fyllde upp hyrbilen vid budgetflygplatsen utanför Düsseldorf idag. Däremot tänkte jag tillbaka på en verkligt positiv check av hur regerande Vansbromästaren Ellen Olsson från Skåre Swim Club har det just nu och vilken framtid det kan leda till.

Förra vintern tränade Ellen i hemstaden Trelleborg samtidigt som hon jobbade rätt hårt med sista året på gymnasiets naturvetenskapliga linje. Alla utom två av veckans tio-elva pass simmade hon ensam. De andra två passen åkte hon till Staffanstorp eller Burlöv för att köra lite hårdare med bassängklubben Triton.

Den här vintern tillbringar hon runt 20 veckor i sydosttyska Saarbrücken där Olympiakommittén har ett av åtta träningscentrum. En hel femtiometersbassäng är till bara för simlaget där det förutom långdistanssimmare i världsklass också tränar några högklassiga triathleter och moderna femkampare.

I Ellens träningsgrupp finns VM-medaljören Andreas Waschburger, Juniorlandslagssimmarna Felix och Moritz Barthels plus Sarah Bossert som är snäppet bättre än Ellen just i skrivande läge. Här inte bara drömmer man om OS. Här gör man vad som krävs för att komma dit.

Sedan 2008 har 10 km i öppet vatten gått på OS. De fyra första OS-gulden har gått till Nederländerna, Ryssland, Tunisien och Ungern. Det finns 25 platser att kvala in till på OS i Rio de Janeiro. För att komma dit måste Ellen simma fort på en av två tävlingar. Den första chansen har hon i sommarens VM i Ryska Kazan i slutet av juli. De tio första där får direktplatser till OS. Personliga platser som inte kan tas över av någon annan från samma nation, som till exempel hände i brottning senast då Ida-Therese Nerell kvalade in och Sofia Mattsson brottades i London. Men det finns maximalt två platser per nation så om till exempel tre ryskor är i topp tio på VM får de två bästa direktplatserna och den tredje ryskan får träna i fem år till för att få simma OS. Hennes plats går då till den som kom elva på VM och så där fortsätter det tills 10 platser har delats ut.

Nästa OS-chans dröjer till Portugal på försommaren 2016. Då finns ytterligare tio platser att simma om. Men inga till de nationer som redan kvalat in. Om till exempel simmerskor från Tyskland, Brasilien, Kina, Grekland, Ungern, Frankrike, Ryssland och USA lagt beslag på de tio första platserna i Kazan (vilket är ett troligt men inte otroligt sannolikt) så har de andra simmarna från de länderna som inte kvalat in inget i Portugal att göra. Här ska tio nya platser delas ut. Från tio olika länder. Dessutom finns det säkerhetsplatser så att minst en simmerska från varje kontinent ska vara representerad. Som det sett ut på tidigare mästerskap har alla kontinenter utom möjligen Afrika som dock har några framstående Sydafrikanska simmare tagit motsvarande placeringar som lett till direktplatser. Och tätt har det varit. På de två timmarnas simning så var avståndet mellan första och 20:e plats på VM i Barcelona 2013 bara TIO sekunder.

Tio sekunders skillnad på 120 minuters hård och effektiv simning. Som under vissa perioder, speciellt start- och bojrundningar är som ett mellanting mellan blindbock och barslagsmål. Det betyder att alla som kvalar in till ett OS (utan eventuell kvotering) på en bra dag har chansen på medalj.

Hur jobbar då Ellen och de andra på Olympiastützpunkt under huvudtränaren Hannes Vitenze? Jo, så här kan en vecka se ut:

Måndag: 8:00-10:30 Simning 10  m. 15:15-16:30 Styrketräning med vikter. 16:30-19:00 Simning 9 km.
Tisdag: 8:00-10:30 Simning 10 km. 15:30-16:30 Styrketräning utan vikter. 16:30-19:00 Simning 6 km.
Onsdag: 8:00-10:30 Simning 10 km. 15:15-16:30 Styrketräning med vikter. 16:30-19:00 Simning 9 km.
Torsdag: 8:00-10:30 Simning 10 km. 15:30-16:30 Styrketräning utan vikter. 16:30-18:30 Simning 6 km.
Fredag: 8:00-10:30 Simning 10 km. 10:30-12:00 Styrketräning med vikter. 16:30-19:00 Simning 9 km. 19:00-20:00 Kickboxning 60 min.
Lördag: 9:00-11:30 Simning 10 km. Styrketräning utan vikter 30 min.
Söndag: 12:00 Löpning 60 min. Styrketräning utan vikter 30 min.

Ellen tränar i Saarbrücken

Enkel aritmetik gör gällande att tränas – det görs det runt 36 timmar i veckan och att det inte bara är simning. All styrketräningen görs enkelt beskrivet av två anledningar. För det första att bygga en symmetrisk kropp som håller för ännu mer träning. För det andra för att kunna lägga rätt kraft på rätt ställe under simtaget. Vingmusklerna under axlarna, de övriga musklerna runt axelleden, höft, mage och rumpa spelar viktig roll. Löpningen ger kondition samtidigt som axlarna vilas. I bassängsimning presterar Södertörnfostrade Sarah Sjöström, Simon Sjödin, Kungsbackatalangen Erik Persson och de andra i svenska simlandslaget tills det gör ont. Sen fortsätter de prestera ändå.

Öppet vattensimmare presterar tills det gör ont för att de tar i så mycket, sen tillfogas de extern smärta av sina medsimmare som de också ska kunna hantera. Det kan vara en armbåge i pannan, en spark mot levern eller en skalle mot pannan. Kickboxningen ger den där tuffheten som behövs. Det gäller att kunna ta stryk, inte vara rätt för att dela ut lite själv samtidigt som Ellen inte får göra av med extra energi. Det hade lika gärna kunnat vara brottning, som simmarna var och inspirationstittade på kvällen då jag var där.

Jag tankade hyrbilen med blyfri 95-oktanig på macken. Det går inte med vad som helst för att driva en simmare som ska ta sig till OS på 10 km. Vikten på simmaren är viktig när dett skiljer så lite i spurten. Den intagna energin måste vara av rätt typ och att äta vid rätt tillfällen kan vara skillnaden mellan överträning och perfekt träning.

Planen i år ser ut så här:

Två tidiga världscuper i mars (Abu Dhabi) och maj (Nya Kaledonien) – jag tror vi ska vara glada för att det inte finns en Skandinavisk världscup så dags. De är viktiga för att checka av vad som gått rätt i träningen och vilka korrigeringar som behöver göras. Dessutom behöver hon vänja sig vid landslagssponsorn HEADs nya våtdräkt. Med till Abu Dhabi åker även Junior-VM-nian Gustav Swedenborg och kollar av sin klass inför Junior-EM i Schweiz i juli.

Två världscuptävlingar i juni – Ungern och Portugal varav Portugal är extra viktig som ett genrep för OS-kvalet på samma bana nästa år. Därefter vill Ellen simma SM i Sundsvall och Vansbrosimningen.

Simmar hon tillräckligt fort under våren kvalar hon in till VM i Kazan. Där vill Hannes att hon fokuserar på 5 km för att på bästa sätt få upp tempot på sin väg mot världseliten. Därefter är Universitetsspelen i Sydkoreanska Gwangju en viktig tävling eftersom det är platsen för VM 2019 som också är OS-kval för Ellens huvudmål 2020 i Tokyo.

Ellen är gjord av det rätta virket. Hon har stor talang inom flera områden som krävs och viljan och öppenheten att ta sig på spången över sina svagheters träsk.

 

Mikael Rosén