Nyheter

Vansbrosimningen går med i Global Swim Series

Skriven av Vansbrosimningen

Vansbro Öppen Älv

​Nyligen blev det klart att Vansbrosimningen går med i Global Swim Series, en internationell tävlingsserie i öppet vatten-simning.
– Det känns jättekul och som ett naturligt steg mot en mer internationell tävling, säger generalsekreterare Jan Palander.


Global Swim Series (GSS) är en internationell tävlingsserie i öppet vatten-simning vars mål är att marknadsföra sporten och öka deltagandet i lopp 
över hela världen. Genom att delta i
Vansbrosimningen, och alla andra GSS-lopp, tilldelas man en ”global ranking”. Rankingen bedöms lika mycket på deltagande som placering, ju fler lopp man deltar i, desto högre rankas man.

Först i Norden

Vansbrosimningen är den första öppet vatten-tävlingen i Norden som går med i GSS och hamnar i gediget sällskap tillsammans med lopp från bland annat Kanada, USA, Mexico, Haiti, Barbados, Österrike och Irland. Global Swim Series har idag över 98 000 deltagare i 122 olika lopp i 33 olika länder.

– Det känns jättekul och som ett naturligt steg mot en mer internationell tävling, säger generalsekreterare Jan Palander.

Vid 2018 års evenemang kommer Vansbrosimningen även vara värd för Global Swim Series – European Championships.

– Vi ser framemot att arrangera det Europeiska mästerskapet och hoppas att både nya och rutinerade deltagare ska uppskatta inslaget, avslutar Jan Palander.

 

Global Swim Series – Mästerskap

Förutom Europamästerskap anordnar Global Swim Series en rad andra mästerskap runtom i världen.

  • GSS Global Championships – Cancun, Mexico 
  • GSS North American Championships – San Francisco, USA
  • GSS American Championships – Florida Keys, USA.
  • GSS Canadian Championships – Toronto, Kanada
  • GSS South American Championships – Rio, Brasilien
  • GSS Pacific Championships – Perth, Australien
  • GSS European Championships – Vansbro, Sverige
  • GSS African Championships – Pietermaritzburg, Sydafrika
  • GSS South East Asian Championships – Philippinerna
  • GSS Middle Eastern Championships – Dubai, Förenade Arabemiraten

 

Läs mer om Global Swim Series här: globalswimseries.com

 

Saker jag hade velat veta innan jag simmade Vansbrosimningen

Skriven av Vansbrosimningen

Om man aldrig har deltagit i Vansbrosimningens lopp tidigare vill man gärna veta vad man ska tänka på och hur man ska förbereda sig inför sitt lopp. Vi frågade tidigare deltagare i Vansbrosimningen vad de hade velat veta innan de simmade Vansbrosimningen första gången. 

Innan jag simmade första gången hade jag velat…

”…förstå hur viktigt det är med en våtdräkt som är anpassad för just din kropp. Jag lånade en och det blev en tung simning och skavsår i nacken.”

”…veta hur det kan se ut när man startar längre bak i Vansbrosimningen så man får en känsla av hur det är när folk simmar om och över varandra. Det var läskigt första gången. Eller hur viktigt det är att delta i seedningslopp om du är en van simmare, det kan bli trögt att starta längst bak omgiven endast av bröstsimmare.”

”…veta att nummerlappsutlämningen låg på ett annat ställe än själva starten.”

”…veta att man kan få lite panikkänslor när man går i iskallt vatten. Det är kanske självklart men det blir väldigt uppenbart när man simmar.”

”…veta att det inte är så jobbigt för en motionär.”

”…veta att det är en bit att gå till starten, så börja röra på dig i god tid.”

”…veta att det kommer kännas kallt till en början men med en bra våtdräkt och om man bara fortsätter simma blir det snart varmt igen.”

Öppen Älv 2017

”…veta att man ska vara i god tid. Det behövs för uthämtning av nummerlapp och att parkera men främst för att hinna njuta av folkfesten.”

”…veta att man ska träna på att simma i hav eller sjö för att veta hur det känns!”

”…veta att det är så roligt att simma i öppet vatten!”

”…veta att det är så fantastiskt som det är (då hade jag startat för många år sedan)!”

 

 

Anmäl dig till ett lopp och få Vansbrosimningshandduk på köpet

Skriven av Vansbrosimningen

Anmäl dig till Vansbrosimningen, Vansbro Öppen Älv, Vansbro Halvsim, Vansbro Kortsim eller Vansbro Tjejsim och få en handduk på köpet.
Erbjudandet gäller t.om. 13 december eller så långt lagret räcker.

Anmäl dig här: Anmälan 2018

Deltagarnas bästa Vansbrosimningstips

Skriven av Vansbrosimningen

Vill du bidra med dina bästa Vansbrosimningstips- och historier och samtidigt tävla om en startplats till valfritt lopp? Fyll i formuläret nedan!

Om man aldrig har deltagit i Vansbrosimningens lopp tidigare vill man gärna veta vad man ska tänka på och hur man ska förbereda sig inför loppet. Eftersom du som deltagit tidigare vet hur det går till i Vansbro vill vi gärna att du delar med dig av dina tips och förslag. Nedan är ett formulär där du svarar på två frågor om dig själv och fem frågor om ditt deltagande i Vansbro,  du väljer själv vilka frågor du kan/vill svara på.

OBS!

Om du vill vara med och tävla om en startplats i valfritt Vansbrosimningslopp måste du ange din mailadress längst ned i formuläret och se till att ange ditt allra bästa tips/din allra bästa historia – bäst vinner! Segraren utses av en jury den 15 januari och kontaktas personligen via mail.

 

 

5 tips inför ditt deltagande i Vansbro

Skriven av Vansbrosimningen

Det kan kännas långt till öppet vatten-säsongen men det är alltid bra att börja förbereda sig i tid. Här kommer några tips inför ditt kommande deltagande: 

1. Prova ut en våtdräkt i tid – Om du (precis som de flesta) vill använda våtdräkt så se till att köpa eller låna en som verkligen passar dig. En våtdräkt i rätt modell och storlek är väldigt viktigt för att du ska få en härlig upplevelse i Vansbro.

2. Prova våtdräkten i vattnet – Nu kanske det börjar bli lite väl kallt för att simma ute men prova gärna din våtdräkt i vattnet, oavsett om det är inom- eller utomhus. 

3. Börja träna – Ju tidigare du börjar simma desto bättre. Men du tjänar även på att träna styrka. Här hittar du några övningar som stärker din kropp inför sommarens utmaning: Övningar för stabil simning

4. Boka boende – Vill du bo kvar i Vansbro i samband med ditt lopp? I Vansbro finns det ett begränsat antal platser så se till att boka i tid.

5. Så går loppet till – Har du aldrig deltagit i ett Vansbrolopp tidigare? Kolla in den här filmen så får du en uppfattning om hur det går till: Så går loppet till

Studio Vansbrosimningen har premiär i november

Skriven av Vansbrosimningen

Studio Vansbrosimningen

 

I november är det premiär för Studio Vansbrosimningen – en liveserie på Facebook där tittarna får möjlighet att ställa frågor till experter i olika ämnen. 

Serien kommer sändas i åtta avsnitt där det första blir en introduktion till simning och framförallt kommer handla om hur man kommer igång med simträningen. De kommande avsnitten kommer fokusera mer på specifika ämnen så som mat, träning och utrustning och i varje avsnitt kommer tittarna få möjlighet att ställa frågor direkt till avsnittets expert. Första avsnittets expert presenteras i början på november. 

Studio Vansbrosimningen har premiär måndag den 20 november kl. 18.00

Niklas Svensson var först ut att anmäla sig till Vansbrosimningen 2018

Skriven av Vansbrosimningen

Niklas Svensson, Västerås, var först att anmäla sig till Vansbrosimningen 2018.

I helgen öppnade anmälan till Vansbrosimningens samtliga lopp 2018. Först att anmäla sig var Niklas Svensson från Västerås.

Niklas Svensson från Västerås var het på gröten i söndags när anmälan till Vansbrosimningen 2018 öppnade. Niklas var först med att anmäla sig till den klassiska Vansbrosimningen 3000 m. Som om det inte vore nog anmälde han sig också till Vansbrosimningens nya lopp -Vansbro 10K. Det är enkelt för Niklas att komma ihåg anmälningsdatumet eftersom den infaller på en minst sagt, speciell dag.

– Det är inte så svårt för mig att minnas anmälningsdatumet eftersom det också är min födelsedag. Det känns kul att vara den första att anmäla sig och få plats, jag var lite stressad när jag läste om det nya loppet och att det endast fanns 250 platser. Jag trodde först att jag var för sent ute eftersom jag hade problem med att anmäla mig till Vansbro 10K, så jag anmälde mig till det klassiska Vansbro 3000 m, och sen till Vansbro 10K. Det blir en intressant utmaning, säger Niklas Svensson.

Simning är Niklas favoritgren

Niklas är en 35-årig vardagsmotionär som tävlingssimmat som barn. Han har dessutom spelat både fotboll och handboll, det senare höll han igång i hela 11 år. Niklas har genomfört runt 15 öppet vatten-tävlingar och det här blir femte året som han simmar Vansbrosimningen.

– Jag har testat många motionsformer och lagsporter, men simningen är väl det som jag tycker passar mig och som jag känner att jag fortfarande vill hålla på med, säger Niklas Svensson.

Jag tror att det viktigaste är att simma i sin egen takt och att njuta av upplevelsen. /Niklas Svensson

Även om Niklas har tidigare erfarenhet av Vansbrosimningen, så finns det givetvis andra simmare som är ute på öppet vatten för första gången och till Vansbrosimningen ska alla känna sig välkomna. Som gammal i gemet delar Niklas gärna med sig av sina bästa tips inför loppet.

– Jag brukar ladda upp med mycket vatten och sportdryck innan loppet och se till att äta en bra frukost. Sen tror jag att det är viktigt att man försöker att ta det lugnt och inte vara rädd. Vissa känner lite obehag när man ligger i öppet vatten för första gången, speciellt när det är trångt och mycket folk runt omkring. Våtdräkt är att rekommendera, den gör att man flyter bättre. Man kan gärna simma några gånger i den i öppet vatten innan loppet, då får man en känsla, dels för hur det är att simma öppet vatten men även för hur det är att simma i dräkt. Sedan finns det dem som menar att man kan placera sig strategiskt gällande strömmar och i närhet av bryggor, men jag tror att det viktigaste är att simma i sin egen takt och att njuta av upplevelsen, avslutar Niklas Svensson.

Vansbrosimningen inför ungdomspriser

Skriven av Vansbrosimningen

För att locka fler ungdomar och familjer till Vansbrosimningens lopp har Vansbrosimningen beslutat att införa ungdomspriser på sina lopp. De nya priserna innebär en stor sänkning för ungdomarna vilket Vansbrosimningen hoppas ska göra det mer ekonomiskt för hela familjen att delta i Vansbrosimningens lopp. 

– Vi vet att många familjer passar på att göra deltagandet i Vansbrosimningen till en semester, men även att det finns de som gärna vill men avstår eftersom deltagandet innebär höga kostnader med bland annat resa, boende, mat och deltagaravgifter. De nya ungdomspriserna hoppas vi ska möjliggöra för fler familjer att uppleva simmarhelgen i Vansbro, säger Generalsekreterare Jan Palander.

De nya priserna kommer att gälla för ungdomar mellan 10-17 år i följande lopp: Vansbro Halvsim, Vansbro Öppen Älv, Vansbrosimningen, Vansbro Kortsim och Vansbro Tjejsim. 

Ungdomspriser

Vansbro Kortsim: 150kr
Vansbro Tjejsim: 150kr
Vansbro Halvsim: 200kr
Vansbro Öppen Älv: 250kr
Vansbrosimningen: 250kr

Alla deltagaravgifter

Nu öppnar anmälan för Vansbro 10K

Skriven av Vansbrosimningen

Vansbro 10K

Sedan starten 1950 har 3000m varit standardsträcka för Vansbrosimningen. Nu satsar man på ett nytt 10 000 meterslopp. På söndag 1 oktober öppnar anmälan inför Vansbrosimningen 2018 och för första gången går det att anmäla sig till nya loppet Vansbro 10K.

​På söndag den 1 oktober öppnar anmälan till Vansbrosimningen 2018 och i samband med det kan man för första gången anmäla sig till Vansbrosimningens nya lopp Vansbro 10K. Folkfesten pågår mellan den 30 juni och den 8 juli 2018 där det nya loppet går av stapeln den 1 juli.

Vansbro 10K är ett helt nytt lopp med en distans på 10 000 meter, en av OS-sträckrna. Med start i Vanån och avslutning på den traditionella Vansbrosimningssträckan är upplägget en naturskön upplevelse för den äventyrslustande simmaren som söker en större utmaning.

– Banan som lades för testet av Vansbro 10K i som­ras kommer att vara oförändrad och tanken
är att simmarna ska utmanas rejält på den nya sträckan. Vi vill utnyttja terrängen som finns och vi är mycket nöjda med att ha lyckats skapa en härlig och utmanande naturupplevelse för våra deltagare, i det smala vattendraget i Vanån, säger Jan Palander, Generalsekreterare på Vansbrosimningen. ­­­­

Säkerheten är något som Vansbrosimningen fokuserar mycket på. Det handlar om allt från antalet båtar som finns i vattnet till hur många bryggor och passerkontroller som finns. Allt för att säkerheten ska vara på högsta nivå.

– Alla ska känna sig välkomna till evenemanget och vi vill att det ska upplevas som familjärt, genuint, tryggt och tillgängligt för vem som helst, säger Jan Palander.

En av dem som deltog i testloppet av Vansbro 10K i juli 2017 är Marcus Lundin. Han menar att loppet är en fysisk och psykisk kraftansträngning men samtidigt en naturupplevelse.

– Naturen är en otroligt mysig inramning på ett utmanande lopp. Man hinner tänka mycket när man ligger i vattnet så många timmar, då är naturen lugnande, säger Marcus Lundin.

På söndag öppnar anmälan för Vansbro 10K med 250 startplatser, samt till Vansbrosimningens andra lopp i öppet vatten, swimrun och triathlon.

Vansbroveckan 2018

30/6: Vansbro Triathlon

1/7: Vansbro 10K

5/7: Vansbro Swimrun

6/7: Vansbro Vattenprovet, Vansbro Halvsim, Vansbro Öppen Älv

7/7: Vansbrosimningen, Lilla Vansbrosimningen

8/7: Vansbro Kortsim, Vansbro Ungdomssim, Vansbro Tjejsim

Vansbro Bianchi avvecklas

Skriven av Vansbrosimningen

Vansbrosimningen

Från och med 2018 försvinner cykelloppet Vansbro Bianchi 120 från programmet. Anledningen är att deltagarantalet inte uppnått den önskade nivån. 

– Vansbro Bianchi har inte fått det mottagande vi trott och hoppats på och därför väljer vi nu att avveckla loppet, säger Generalsekreterare Jan Palander.