Nyheter

Sveriges gladaste triathlon satsar på motionären

Skriven av Vansbrosimningen

Under 2016 och 2017 var Vansbro Triathlon värd för SM i triathlon på medeldistans. Med två år av fokus på eliten väljer vi nu att satsa mer på motionären.

– Jag brinner fortfarande för elitidrott men elitsatsande triathleter har en egen drivkraft. Klyftan ökar mellan de som tränar på elitnivå och de som inte motionerar alls. Vi vill nu vara med och fokusera mer på mitten, säger tävlingsledare Clas Björling.

Klicka här för att läsa hela artikeln

Vi stödjer #fairplay

Skriven av Vansbrosimningen

För oss i Vansbrosimningen var det en självklar sak att ansluta till idrottsuppropet ”Fair Play”. Uppropet handlar om att tävlingsreglerna förändrades under ”tävlingens gång” sommaren 2016, och medförde att gruppen ensamkommande barn som kom innan hamnade i kläm.

Vansbrosimningen är självklart partipolitiskt oberoende, men VI är FÖR medmänsklighet, fair play och att vi ska följa FNs barnkonvention, därför har vi ställt oss bakom idrottsuppropet ”Fair Play”. Gör det du med!

Läs mer: Idrottsuppropet #fairplay 

Träna med Medley!

Skriven av Vansbrosimningen

Vi har en rolig överraskning till er!

Idag lanserar Medley tillsammans med oss en träningsserie vars mål är att inspirera och peppa dig att nå dina Vansbrosimningsmål. Serien består av träningsprogram, korta Instagramklipp med olika träningsövningar samt längre filmklipp med olika teknikövningar för bröstsim och crawl. Träningsprogrammen och teknikfilmerna hittar du här och varje vecka fram till Vansbrosimningen i juli publiceras ett filmklipp med en övning på vår Instagram.

Tips! Följ #tranamedmedley på Instagram för att inte missa någon övning!

Lycka till med träningen, nu kör vi!

God Jul!

Skriven av Vansbrosimningen

Istället för julkort har vi valt att stödja Naturskyddsföreningens projekt Viva Vatten. Viva Vatten är ett projekt som arbetar för friskare vatten och ökad biologisk mångfald i Svenska vatten. Det är nämligen så att våra grunda vatten – havsvikar, sjöar och åar – hör till Sveriges mest artrika livsmiljöer. Men tyvärr hotas dessa miljöer av mänsklig påverkan som vattenkraftdammar, bryggor och muddring. Övergödning, försurning och miljögifter i hav och sjöar är storskaliga miljöproblem som kräver nationella och internationella lösningar. I Viva vatten-projektet vill Naturskyddsföreningen, som kontrast till detta, lyfta småskaliga åtgärder som man faktiskt kan genomföra med relativt enkla medel för att förbättra vattenmiljön.

För oss på Vansbrosimningen är våra Svenska vatten självklart otroligt viktiga och därför går vår julklapp i år till projektet Viva Vatten. Vill du också ge en julgåva till djur och natur? Klicka här: https://www.naturskyddsforeningen.se/julgava

God Jul!

Höjdpunkter från Vansbrosimningen 2017

Skriven av Vansbrosimningen

Stephan Wilson på Vansbrosimningen 2017.

Året går mot sitt slut och det är dags att titta tillbaka på det som varit. Här kommer några höjdpunkter från simmarhelgen 2017!

På fredagen gick Vansbro Vattenprovet av stapeln, 200 metersloppet där drygt 100 barn och vuxna provade sin simkunnighet i öppet vatten. De som klarade loppet fick motta Svenska Simförbundets simmärke Vattenprovet för öppet vatten. 

Minns ni Mattias Forsberg som gjorde En Svensk Klassiker på ett dygn? Här hade han precis simmat 3km och skulle sätta på sig rullskidorna och rulla till Borlänge! 

Och sen har vi Bingo Rimér som tyckte att lokalbefolkningen i Vansbro skulle börja sticka badmössor så att man skulle se skillnad på deltagarna, vad sägs om den affärsidén? 

 

Lördagen bjöd på stora och lilla Vansbrosimningen med ett nytt rekord i herrklassen i det stora loppet. 

Under lördagen träffade vi på Erik Fellman som simmade Vansbrosimningen hela tre (!!!) gånger samma dag! Detta gjorde han till förmån för Cancerfonden. 

Skidkungen Johan Olsson gjorde andra delmomentet i sin jakt på En Svensk Klassiker, här berättar han om sin upplevelse av loppet. 

Anette Carlsson är den nu ännu levande personen som simmat flest Vansbrosimningar, i somras gjorde hon sitt 46:e lopp!

På söndagen arrangerades de tre enkilometersloppen, Vansbro Kortsim, Vansbro Ungdomssim och Vansbro Tjejsim. I Vansbro Tjejsim var det tvåfaldige Vansbrosimningsvinnaren Ellen Olsson som tog hem segern och den blodigaste fighten hade hon faktiskt med bryggan. 

Stort tack för i år!

Vansbrosimningen går med i Global Swim Series

Skriven av Vansbrosimningen

Vansbro Öppen Älv

​Nyligen blev det klart att Vansbrosimningen går med i Global Swim Series, en internationell tävlingsserie i öppet vatten-simning.
– Det känns jättekul och som ett naturligt steg mot en mer internationell tävling, säger generalsekreterare Jan Palander.


Global Swim Series (GSS) är en internationell tävlingsserie i öppet vatten-simning vars mål är att marknadsföra sporten och öka deltagandet i lopp 
över hela världen. Genom att delta i
Vansbrosimningen, och alla andra GSS-lopp, tilldelas man en ”global ranking”. Rankingen bedöms lika mycket på deltagande som placering, ju fler lopp man deltar i, desto högre rankas man.

Först i Norden

Vansbrosimningen är den första öppet vatten-tävlingen i Norden som går med i GSS och hamnar i gediget sällskap tillsammans med lopp från bland annat Kanada, USA, Mexico, Haiti, Barbados, Österrike och Irland. Global Swim Series har idag över 98 000 deltagare i 122 olika lopp i 33 olika länder.

– Det känns jättekul och som ett naturligt steg mot en mer internationell tävling, säger generalsekreterare Jan Palander.

Vid 2018 års evenemang kommer Vansbrosimningen även vara värd för Global Swim Series – European Championships.

– Vi ser framemot att arrangera det Europeiska mästerskapet och hoppas att både nya och rutinerade deltagare ska uppskatta inslaget, avslutar Jan Palander.

 

Global Swim Series – Mästerskap

Förutom Europamästerskap anordnar Global Swim Series en rad andra mästerskap runtom i världen.

  • GSS Global Championships – Cancun, Mexico 
  • GSS North American Championships – San Francisco, USA
  • GSS American Championships – Florida Keys, USA.
  • GSS Canadian Championships – Toronto, Kanada
  • GSS South American Championships – Rio, Brasilien
  • GSS Pacific Championships – Perth, Australien
  • GSS European Championships – Vansbro, Sverige
  • GSS African Championships – Pietermaritzburg, Sydafrika
  • GSS South East Asian Championships – Philippinerna
  • GSS Middle Eastern Championships – Dubai, Förenade Arabemiraten

 

Läs mer om Global Swim Series här: globalswimseries.com

 

Saker jag hade velat veta innan jag simmade Vansbrosimningen

Skriven av Vansbrosimningen

Om man aldrig har deltagit i Vansbrosimningens lopp tidigare vill man gärna veta vad man ska tänka på och hur man ska förbereda sig inför sitt lopp. Vi frågade tidigare deltagare i Vansbrosimningen vad de hade velat veta innan de simmade Vansbrosimningen första gången. 

Innan jag simmade första gången hade jag velat…

”…förstå hur viktigt det är med en våtdräkt som är anpassad för just din kropp. Jag lånade en och det blev en tung simning och skavsår i nacken.”

”…veta hur det kan se ut när man startar längre bak i Vansbrosimningen så man får en känsla av hur det är när folk simmar om och över varandra. Det var läskigt första gången. Eller hur viktigt det är att delta i seedningslopp om du är en van simmare, det kan bli trögt att starta längst bak omgiven endast av bröstsimmare.”

”…veta att nummerlappsutlämningen låg på ett annat ställe än själva starten.”

”…veta att man kan få lite panikkänslor när man går i iskallt vatten. Det är kanske självklart men det blir väldigt uppenbart när man simmar.”

”…veta att det inte är så jobbigt för en motionär.”

”…veta att det är en bit att gå till starten, så börja röra på dig i god tid.”

”…veta att det kommer kännas kallt till en början men med en bra våtdräkt och om man bara fortsätter simma blir det snart varmt igen.”

Öppen Älv 2017

”…veta att man ska vara i god tid. Det behövs för uthämtning av nummerlapp och att parkera men främst för att hinna njuta av folkfesten.”

”…veta att man ska träna på att simma i hav eller sjö för att veta hur det känns!”

”…veta att det är så roligt att simma i öppet vatten!”

”…veta att det är så fantastiskt som det är (då hade jag startat för många år sedan)!”

 

 

Anmäl dig till ett lopp och få Vansbrosimningshandduk på köpet

Skriven av Vansbrosimningen

Anmäl dig till Vansbrosimningen, Vansbro Öppen Älv, Vansbro Halvsim, Vansbro Kortsim eller Vansbro Tjejsim och få en handduk på köpet.
Erbjudandet gäller t.om. 13 december eller så långt lagret räcker.

Anmäl dig här: Anmälan 2018

Deltagarnas bästa Vansbrosimningstips

Skriven av Vansbrosimningen

Vill du bidra med dina bästa Vansbrosimningstips- och historier och samtidigt tävla om en startplats till valfritt lopp? Fyll i formuläret nedan!

Om man aldrig har deltagit i Vansbrosimningens lopp tidigare vill man gärna veta vad man ska tänka på och hur man ska förbereda sig inför loppet. Eftersom du som deltagit tidigare vet hur det går till i Vansbro vill vi gärna att du delar med dig av dina tips och förslag. Nedan är ett formulär där du svarar på två frågor om dig själv och fem frågor om ditt deltagande i Vansbro,  du väljer själv vilka frågor du kan/vill svara på.

OBS!

Om du vill vara med och tävla om en startplats i valfritt Vansbrosimningslopp måste du ange din mailadress längst ned i formuläret och se till att ange ditt allra bästa tips/din allra bästa historia – bäst vinner! Segraren utses av en jury den 15 januari och kontaktas personligen via mail.

 

 

5 tips inför ditt deltagande i Vansbro

Skriven av Vansbrosimningen

Det kan kännas långt till öppet vatten-säsongen men det är alltid bra att börja förbereda sig i tid. Här kommer några tips inför ditt kommande deltagande: 

1. Prova ut en våtdräkt i tid – Om du (precis som de flesta) vill använda våtdräkt så se till att köpa eller låna en som verkligen passar dig. En våtdräkt i rätt modell och storlek är väldigt viktigt för att du ska få en härlig upplevelse i Vansbro.

2. Prova våtdräkten i vattnet – Nu kanske det börjar bli lite väl kallt för att simma ute men prova gärna din våtdräkt i vattnet, oavsett om det är inom- eller utomhus. 

3. Börja träna – Ju tidigare du börjar simma desto bättre. Men du tjänar även på att träna styrka. Här hittar du några övningar som stärker din kropp inför sommarens utmaning: Övningar för stabil simning

4. Boka boende – Vill du bo kvar i Vansbro i samband med ditt lopp? I Vansbro finns det ett begränsat antal platser så se till att boka i tid.

5. Så går loppet till – Har du aldrig deltagit i ett Vansbrolopp tidigare? Kolla in den här filmen så får du en uppfattning om hur det går till: Så går loppet till