Nyheter

Matilda och Isac årets kranskulla och kransmas

Skriven av Vansbrosimningen Kranskulla och kransmas,Vansbrosimningen

Vansbrosimningens kransmas och kranskulla 2017.

Vansbrosimningens kranskulla och kransmas 2017.

Matilda Olsson från Dala-Järna och Isac Heens från Vansbro har utsetts till Vansbrosimningens kranskulla och kransmas.
– Det är ett spännande uppdrag och jag tycker att Matilda och Isac är väldigt fina representanter och förebilder, säger Jan Palander, generalsekreterare vid Vansbrosimningen.

Det blir en fotbollstjej och en hockeykille som tar emot simmarna vid målet i årets Vansbrosimning. Matilda Olsson, 17 år, blir den 59:e kranskullan i ordningen och är engagerad som fotbollstränare åt de tre yngsta lagen i Dala-Järna IK fotboll. På sin fritid engagerar hon sig även i Svenska kyrkans barngrupper och i början på året startade Matilda tillsammans med en kompis, en barngrupp i Nås där både svenskfödda och nyanlända barn träffas för att pyssla och leka.

– Det känns jättekul och ärofyllt att få vara kranskulla, säger Matilda Olsson.

Isac Heens, 17 år, som blir den 25:e kransmasen i ordningen spelar hockey i Malungs IF och har varit engagerad som funktionär under Vansbrosimningen i många år.

– Jag har tänkt många gånger på hur det skulle vara att vara kransmas så det ska bli riktigt kul, säger Isac Heens.

Den officiella kröningen av kranskulla och kransmas sker i samband med kick-off för funktionärerna den 6 juli på Vansbrosimningens arena. Efter det väntar tre fullspäckade dagar med simmarhelgens tävlingar.

 

Matilda Olsson

Aktuell som: Kranskulla nr 59
Gör: Studerar Barn- och fritidsprogrammet vid VUC, Vansbro Utbildningscenter, inriktning pedagogik.
Bor: Dala-Järna
Ålder: 17
Förening: Dala-Järna IK Fotoboll
Fritidsintressen: Fotboll, spela fiol, kompisar och familj

Isac Heens

Aktuell som: Kransmas nr 25
Gör: Studerar samhällsprogrammet vid Hockeygymnasiet i Malung
Bor: Malung 
Ålder: 17
Förening: Vansbro AIK Hockey
Fritidsintressen: Hockey, fotboll och fiske

Lisa Nordén kommer till Vansbro Triathlon

Skriven av Vansbrosimningen

Lisa Nordén är idag Sveriges bästa triathlet och har ett antal världsmästerskap i ryggen. 2012 tog hon OS-silver och samma år fick Lisa Svenska Dagbladets guldmedalj följt av 2013 års Jerringpris. I år kommer Lisa till Vansbro Triathlon.

– Lisa, som ju är både världsmästare och OS-medaljör, är en fantastisk förebild för många både inom triathlon och andra idrotter. Att hon väljer att komma till vår tävling i Vansbro, framför andra internationella tävlingar, betyder naturligtvis jättemycket, säger tävlingsledare Clas Björling.

Lisa själv ser framemot sommarens tävling, att tävla på medeldistans är något som ingår i hennes framtida planer.

– Jag ser verkligen framemot att köra Vansbro i år. Att tävla på hemmaplan är fantastiskt roligt, och sker för sällan, och att det dessutom är ett SM smäller högt. Distansen är också en utmaning och något lite nytt för mig, det är en långsiktig plan att tävla mer på just medeldistansen så Vansbro blir ett spännande ”smakprov” för mig, säger Lisa Nordén.

Vansbrosimningen tar över Plasket

Skriven av Vansbrosimningen

Från och med i sommar kommer Vansbrosimningen att ta över driften av utomhusbassängen Plasket i Vansbro.

– Det är ett naturligt steg i vår utveckling, säger Generalsekreterare Jan Palander.

​Plasket är en utomhusbassäng belägen vid Vansbrosimningens arena i centrala Vansbro. Bassängen har drivits av Barnens dag-föreningen i Vansbro sedan den byggdes i början på 50-talet men från och med i sommar tar Vansbrosimningen över.

– Vi ser det som en positiv utveckling av Plasket att få lämna över till Vansbrosimningen, säger Ulf Nilsson ordförande i Barnens Dag föreningen Vansbro.

Övertagandet innebär inga stora förändringar för Plasket och allmänheten utan Vansbrosimningen tar över på samma premisser som tidigare, det ska vara öppet för allmänheten och gratis inträde.

– Det är ett naturligt steg i vår utveckling och ger oss möjlighet att utveckla saker och ting mer än vi haft möjlighet till tidigare, säger Generalsekreterare Jan Palander.

En verksamhet som Vansbrosimningen ser att kommer dra direkt nytta av utomhusbassängen är Vansbro AIK Simklubb. Simklubben har under de senaste två åren fått en nytändning och förhoppningen är att man nu ska kunna öka aktiviteterna och verksamheten ännu mer.

– Bassängen kommer ge oss möjlighet att arrangera träningar och kurser på ett helt annat sätt, men vi kommer naturligtvis att fortsätta med den verksamhet som tidigare bedrivits vid Plasket. Faktum är att vi planerar att utöka öppettiderna för allmänheten i sommar och förhoppningsvis kunna hålla öppet från slutet av juni till slutet av augusti, berättar Jan Palander.

Varmt välkommen på öppet vatten-dag!

Skriven av Vansbrosimningen

Vansbrosimningen

”Simma Öppet Vatten!” på Tyresö Aquarena

Var: Tyresö Aquarena
När: lördag 6 maj, 15:00-18:00
Hitta hit: karta

 Program

15:00 – 16:00 Föreläsning om vattenrädsla och förberedelser för öppet vatten-simning (FULLBOKAD!)
16:00 – 17:00 Grupp 1 – Simträning med fokus på öppet vatten; Grupp 2 – Rörlighetspass, fika och mingel
17:00 – 18:00 Grupp 2 – Simträning med fokus på öppet vatten; Grupp 1 – Rörlighetspas (FULLBOKAD!), fika och mingel

Simträningen anpassas efter din nivå oavsett om du är nybörjare eller erfaren simmare.

Möjlighet finns att testa utrustning och våtdräkter från olika leverantörer under dagen. Även M5 kommer vara på plats och utföra tester.

Alla punkter under dagen är kostnadsfria.

Anmälan

Vill du vara med på föreläsningen, simträningen och/eller rörlighetspasset? Anmäl dig till theres.johansson@vansbrosimningen.se senast torsdag 4 maj. Passen har ett begränsat antal platser så anmäl dig i tid! Ange gärna i anmälan vilket/vilka pass du vill delta i.

Kom ihåg!

Ta med badkläder, simglasögon, badmössa och handduk. Har du en våtdräkt går det bra att ta med den och simma i också.

Tyresö Aquarena

Välkommen till Medley Tyresö Aquarena! Vi har simhall, familjebad, gym, gruppträning, café och shop hos oss. Vi erbjuder även kurser i bland annat crawl och open water och alla våra medlemskap inkluderar simning.

Instruktörer

Fredrik ”Ludde” Lundin har levt och andats simning i stort sett hela sitt liv, tränare sedan 1999 och 10 år som framgångsrik elitsimmare. Genom gedigen erfarenhet och utbildning så är Ludde en av Sveriges mest framgångsrika och eftertraktade tränare www.coachludde.com.

Per Englund är en av författarna till boken ”Simning för dig” och har flera års egen erfarenhet från simning i bassäng på tävlingsnivå på nationell, internationell samt mastersnivå. Erfarenhet från Öppet Vatten, swimrun samt triathlon, simning för dig.

Daniel Lönnberg har med sina 24 år som elitsimmaren en gedigen simbakgrund och kunskap om simidrotten som han nu drar nytta av i rollen som simtränare och mentor i diverse sammanhand. Daniel har fortsatt skördat framgångar i masterssammanhang och i mars 2017 slog han bl.a. världsrekord på distansen 50m ryggsim i klassen herrar 45-49 år. Daniel är även medförfattare till boken ”Simning för dig” och har sedan 2012 arbetar aktivt inom Svenska Simförbundet med att utveckla vuxensimning i Sverige.

Medleys instruktörer

Medley kommer att ha flera instruktörer på plats som är experter på simteknik och simning i öppet vatten. Medleys kurser är Vansbrocertifierade vilket innebär att kursens upplägg och innehåll är godkänt av Vansbrosimningen. Vi erbjuder kurser i både crawl- och open water.

Om ”Simma Öppet Vatten!” och samarbetspartners

”Simma Öppet Vatten!” arrangeras för andra året i rad av Svenska Simförbundet och Vansbrosimningen i samarbete med Medley och är en dag för alla som är intresserade av eller nyfikna på öppet vatten-simning och swimrun. På plats under dagen finns följande partners och leverantörer:

VansbrosimningenSvenska SimförbundetMedley

TYRlogo-head.jpeg

Arena-logo-600x600  Simma Sverige  photo

Coach Ludde   Free-swimmer-kopiera

 

 

 

 

Ändring av swimrun-sträckan

Skriven av Vansbrosimningen

Har du varit med på Vansbro swimrun? Då ska du vara extra observant på årets bana. Årets swimrunsträcka kommer nämligen se lite annorlunda ut jämfört med tidigare år. Istället för att springa över Saltviksbron kommer löparna på tredje sträckan att springa längs riksväg 26 fram till Vansbron och sedan följa cykel-/gångbana in till centrum där banan fortgår som vanligt.

Anledningen till den nya sträckan är att Saltviksbron stängts av på grund av renoveringsbehov.

Provsimma våtdräkter – Clinic Öppet Vatten och Swimrun

Skriven av Vansbrosimningen

Lördag den 22 april bjuder Falu SS in till en clinic med temat öppet vatten och Swimrun. På plats finns Joakim Axelsson som kommer dela med sig av sina erfarenheter av Öppet vatten och Swimrun. Joakim har en gedigen bakgrund som triathlet och swimrun på allra högsta nivå. Joakim har bland annat vunnit flera SM-medaljer i triathlon och segrat i flera stora swimruntävlingar som Amfibiemannen, Stockholm Swimrun & Stora Stöten Swimrun.

Under eftermiddagen händer följande:

  • Våtdräktsleverantör finns på plats med sina provkollektioner av våtdräkter
  • Under ledning av Joakim Axelsson kan du få tekniktips i simning
  • Falu SS bjuder på fika

    Träffen är kostnadsfri och öppen för alla.
    Anmälan & Frågor: Skickas till Tomas Viker, tomas@falusim.nu 070-678 37 88

Datum: 22 april
Tid: kl 15:30-17:15
Plats: Lugnets simhall, Falun

50 000kr till vinnarna lockar världseliten till Vansbro

Skriven av Vansbrosimningen

Vansbrosimningen

Öppet Vatten är det område inom svensk simning som för tillfället har störst utvecklingspotential, både kvalitativt och kvantitativt, en utveckling som Vansbrosimningen länge varit och vill fortsätta vara en del av. Från och med 2017 tar Vansbrosimningen därför ytterligare ett steg för att höja statusen på tävlingen.

– Från och med i sommar kommer vi höja prispengarna till de tre första i dam- och herrklassen till en helt annan nivå, allt för att göra Vansbrosimningen mer attraktiv för elitsimmare, säger Generalsekreterare Jan Palander.

De nya prissummorna är 50 000kr till vinnaren, 25 000kr till tvåan och 12 500kr till trean.

– Vansbrosimningen har alltid varit en polstjärna för svensk simning i öppet vatten. Prispengshöjningen kommer att lyfta tävlingen ännu mer och innebära att delar av världseliten i öppet vatten-simning kommer komma till Dalarna och Vansbro, säger Sveriges förbundskapten i öppet vatten-simning Mikael Rosén.

Grekisk juniormästare kommer till Vansbro

Simning i öppet vatten är en av de tävlingsformer i Sverige som ständigt expanderar och ökar i popularitet. Det har emellertid tagit lång tid för öppet vatten-simning att bli en etablerad tävlingsform och så sent som 2008 blev öppet vatten-simning en Olympisk gren där Sverige hade en deltagare. Detta går att jämföra med bassängsimning som varit en OS-gren för herrar sedan 1896 och för damer sedan 1912.

Vansbrosimningens höjning av prispengarna innebär därför ett stort lyft för öppet vatten-simningen i allmänhet och självklart för Vansbrosimningen i synnerhet.

Redan i sommar visar höjningen resultat i form av att några av världens bästa öppet vatten-simmare kommer till Vansbro. En som redan är klar är Asterios Daldogiannis, 19-årig Grekisk Juniormästare som kom trea på Seniormästerskapen 2016 efter bland annat Spiros Gianniotis som tog OS-silver i Rio. Ivan Šitić som vann Vansbrosimningen 2016 säger:

– Asterios håller definitivt internationell nivå. Han är väldigt snabb i bassäng med 8:10 på 800 meter långbana, men till skillnad mot många snabba bassängsimmare är han även en väldigt smart öppet vatten-simmare.

Störningar i växeln

Skriven av Vansbrosimningen

Vansbro Triathlon

Just nu har vi störningar i växeln vilket gör det svårt att komma fram till oss på telefon. Maila oss gärna på info@vansbrosimningen.se om du har några frågor.

Nu ska växeln fungera som vanligt.

Crawlkurs i Vansbro

Skriven av Vansbrosimningen

 

Vill du lära dig crawl?

Då är crawlkursen i Vansbro ett måste!

När?
31 mars – 2 april 2017

Var?
Vansbro simhall

Hur?
Anmäl dig genom att klicka här

Kostnad?
Crawlkurs med boende på Värdshuset Flottaren 3995 SEK
Crawlkurs utan boende 1995 SEK

Kursen erbjuder ett gediget program med fokus på grunderna i crawlteknik och vad du bör tänka på i simning i öppet vatten (men, du kan vara lugn, kursen är inomhus i Vansbro simhall). Kursen leds av Mikael Rosén, förbundskapten för landslaget i öppet vatten och en av landets främsta simtränare. Mikael är tidigare landslagssimmare och trefaldig segrare i Vansbrosimningen.

Du kan välja att anmäla dig till kursen med eller utan boende, i båda fallen ingår mat och fika under kursdagarna. Ett undantag finns dock, anmäler du dig till kursen utan boende ingår inte frukost på lördagen.

Klicka här för att ta del av helgens programpunkter

 

Vinnare i julkalendern 2016

Skriven av Vansbrosimningen

Varje dag i december fram till julafton hade vi en julkalender där ni hade chans att vinna ett gäng fina priser. Efter att ha läst genom jättemånga fina och genomtänkta motiveringar är det nu dags att presentera resultatet! Klicka här för att se alla vinnare, kanske är du en av dem?

Alla vinnare kontaktas personligen i början på nästa vecka.