Nyheter

Studio Vansbrosimningen har premiär i november

Skriven av Vansbrosimningen

Studio Vansbrosimningen

 

I november är det premiär för Studio Vansbrosimningen – en liveserie på Facebook där tittarna får möjlighet att ställa frågor till experter i olika ämnen. 

Serien kommer sändas i åtta avsnitt där det första blir en introduktion till simning och framförallt kommer handla om hur man kommer igång med simträningen. De kommande avsnitten kommer fokusera mer på specifika ämnen så som mat, träning och utrustning och i varje avsnitt kommer tittarna få möjlighet att ställa frågor direkt till avsnittets expert. Första avsnittets expert presenteras i början på november. 

Studio Vansbrosimningen har premiär måndag den 20 november kl. 18.00

Niklas Svensson var först ut att anmäla sig till Vansbrosimningen 2018

Skriven av Vansbrosimningen

Niklas Svensson, Västerås, var först att anmäla sig till Vansbrosimningen 2018.

I helgen öppnade anmälan till Vansbrosimningens samtliga lopp 2018. Först att anmäla sig var Niklas Svensson från Västerås.

Niklas Svensson från Västerås var het på gröten i söndags när anmälan till Vansbrosimningen 2018 öppnade. Niklas var först med att anmäla sig till den klassiska Vansbrosimningen 3000 m. Som om det inte vore nog anmälde han sig också till Vansbrosimningens nya lopp -Vansbro 10K. Det är enkelt för Niklas att komma ihåg anmälningsdatumet eftersom den infaller på en minst sagt, speciell dag.

– Det är inte så svårt för mig att minnas anmälningsdatumet eftersom det också är min födelsedag. Det känns kul att vara den första att anmäla sig och få plats, jag var lite stressad när jag läste om det nya loppet och att det endast fanns 250 platser. Jag trodde först att jag var för sent ute eftersom jag hade problem med att anmäla mig till Vansbro 10K, så jag anmälde mig till det klassiska Vansbro 3000 m, och sen till Vansbro 10K. Det blir en intressant utmaning, säger Niklas Svensson.

Simning är Niklas favoritgren

Niklas är en 35-årig vardagsmotionär som tävlingssimmat som barn. Han har dessutom spelat både fotboll och handboll, det senare höll han igång i hela 11 år. Niklas har genomfört runt 15 öppet vatten-tävlingar och det här blir femte året som han simmar Vansbrosimningen.

– Jag har testat många motionsformer och lagsporter, men simningen är väl det som jag tycker passar mig och som jag känner att jag fortfarande vill hålla på med, säger Niklas Svensson.

Jag tror att det viktigaste är att simma i sin egen takt och att njuta av upplevelsen. /Niklas Svensson

Även om Niklas har tidigare erfarenhet av Vansbrosimningen, så finns det givetvis andra simmare som är ute på öppet vatten för första gången och till Vansbrosimningen ska alla känna sig välkomna. Som gammal i gemet delar Niklas gärna med sig av sina bästa tips inför loppet.

– Jag brukar ladda upp med mycket vatten och sportdryck innan loppet och se till att äta en bra frukost. Sen tror jag att det är viktigt att man försöker att ta det lugnt och inte vara rädd. Vissa känner lite obehag när man ligger i öppet vatten för första gången, speciellt när det är trångt och mycket folk runt omkring. Våtdräkt är att rekommendera, den gör att man flyter bättre. Man kan gärna simma några gånger i den i öppet vatten innan loppet, då får man en känsla, dels för hur det är att simma öppet vatten men även för hur det är att simma i dräkt. Sedan finns det dem som menar att man kan placera sig strategiskt gällande strömmar och i närhet av bryggor, men jag tror att det viktigaste är att simma i sin egen takt och att njuta av upplevelsen, avslutar Niklas Svensson.

Vansbrosimningen inför ungdomspriser

Skriven av Vansbrosimningen

För att locka fler ungdomar och familjer till Vansbrosimningens lopp har Vansbrosimningen beslutat att införa ungdomspriser på sina lopp. De nya priserna innebär en stor sänkning för ungdomarna vilket Vansbrosimningen hoppas ska göra det mer ekonomiskt för hela familjen att delta i Vansbrosimningens lopp. 

– Vi vet att många familjer passar på att göra deltagandet i Vansbrosimningen till en semester, men även att det finns de som gärna vill men avstår eftersom deltagandet innebär höga kostnader med bland annat resa, boende, mat och deltagaravgifter. De nya ungdomspriserna hoppas vi ska möjliggöra för fler familjer att uppleva simmarhelgen i Vansbro, säger Generalsekreterare Jan Palander.

De nya priserna kommer att gälla för ungdomar mellan 10-17 år i följande lopp: Vansbro Halvsim, Vansbro Öppen Älv, Vansbrosimningen, Vansbro Kortsim och Vansbro Tjejsim. 

Ungdomspriser

Vansbro Kortsim: 150kr
Vansbro Tjejsim: 150kr
Vansbro Halvsim: 200kr
Vansbro Öppen Älv: 250kr
Vansbrosimningen: 250kr

Alla deltagaravgifter

Nu öppnar anmälan för Vansbro 10K

Skriven av Vansbrosimningen

Vansbro 10K

Sedan starten 1950 har 3000m varit standardsträcka för Vansbrosimningen. Nu satsar man på ett nytt 10 000 meterslopp. På söndag 1 oktober öppnar anmälan inför Vansbrosimningen 2018 och för första gången går det att anmäla sig till nya loppet Vansbro 10K.

​På söndag den 1 oktober öppnar anmälan till Vansbrosimningen 2018 och i samband med det kan man för första gången anmäla sig till Vansbrosimningens nya lopp Vansbro 10K. Folkfesten pågår mellan den 30 juni och den 8 juli 2018 där det nya loppet går av stapeln den 1 juli.

Vansbro 10K är ett helt nytt lopp med en distans på 10 000 meter, en av OS-sträckrna. Med start i Vanån och avslutning på den traditionella Vansbrosimningssträckan är upplägget en naturskön upplevelse för den äventyrslustande simmaren som söker en större utmaning.

– Banan som lades för testet av Vansbro 10K i som­ras kommer att vara oförändrad och tanken
är att simmarna ska utmanas rejält på den nya sträckan. Vi vill utnyttja terrängen som finns och vi är mycket nöjda med att ha lyckats skapa en härlig och utmanande naturupplevelse för våra deltagare, i det smala vattendraget i Vanån, säger Jan Palander, Generalsekreterare på Vansbrosimningen. ­­­­

Säkerheten är något som Vansbrosimningen fokuserar mycket på. Det handlar om allt från antalet båtar som finns i vattnet till hur många bryggor och passerkontroller som finns. Allt för att säkerheten ska vara på högsta nivå.

– Alla ska känna sig välkomna till evenemanget och vi vill att det ska upplevas som familjärt, genuint, tryggt och tillgängligt för vem som helst, säger Jan Palander.

En av dem som deltog i testloppet av Vansbro 10K i juli 2017 är Marcus Lundin. Han menar att loppet är en fysisk och psykisk kraftansträngning men samtidigt en naturupplevelse.

– Naturen är en otroligt mysig inramning på ett utmanande lopp. Man hinner tänka mycket när man ligger i vattnet så många timmar, då är naturen lugnande, säger Marcus Lundin.

På söndag öppnar anmälan för Vansbro 10K med 250 startplatser, samt till Vansbrosimningens andra lopp i öppet vatten, swimrun och triathlon.

Vansbroveckan 2018

30/6: Vansbro Triathlon

1/7: Vansbro 10K

5/7: Vansbro Swimrun

6/7: Vansbro Vattenprovet, Vansbro Halvsim, Vansbro Öppen Älv

7/7: Vansbrosimningen, Lilla Vansbrosimningen

8/7: Vansbro Kortsim, Vansbro Ungdomssim, Vansbro Tjejsim

Vansbro Bianchi avvecklas

Skriven av Vansbrosimningen

Vansbrosimningen

Från och med 2018 försvinner cykelloppet Vansbro Bianchi 120 från programmet. Anledningen är att deltagarantalet inte uppnått den önskade nivån. 

– Vansbro Bianchi har inte fått det mottagande vi trott och hoppats på och därför väljer vi nu att avveckla loppet, säger Generalsekreterare Jan Palander. 

Växelns öppettider hösten 2017

Skriven av Vansbrosimningen

Vansbro Öppen Älv

Från och med 18 september och fram till nyår kommer Vansbrosimningens växel vara öppen måndag – torsdag kl. 09-12.

Bilder från Vansbrosimningen 2017

Skriven av Vansbrosimningen

Ett par månader har gått sedan Vansbroveckan 2017 gick av stapeln, här kommer några härliga bilder från våra fotografer, se och njut!

Foto: Mickan Palmqvist – Ateljé L-Foto, Jons Jonna Photo & Andreas Hansson

Vattenprovet 2017

Sammanfattning Vansbroveckan 2017

Skriven av Vansbrosimningen

Herrekord, fulltecknad Öppen Älv och succé av Vansbro 10K under årets Vansbrovecka

För drygt en vecka sedan, den 1 juli, startade årets Vansbrovecka med Vansbro Triathlon. Vansbro Triathlon hade i år, liksom 2016, SM stämpel och bjöd på spännande lopp både på dam- och herrsidan. De två triathleterna som tog hem SM-segern blev fjolårssegraren Åsa Lundström, Jönköping, och Sebastian Norberg, Varberg.

Vansbroveckan fortsatte på söndagen med cykelloppet Vansbro Bianchi 120 med 111 cyklister som tog sig från start till mål. Årets bansträckning gick från Vansbro till Malung och vidare runt Öje, Johannisholm och tillbaka till Vansbro, ändringen berodde på vägarbete runt ordinarie rutt. 

Onsdag

På onsdagseftermiddagen gick tredje upplagan av Vansbro Swimrun av stapeln. Totalt startade 33 par och 19 stafettlag och allra först i mål var lag Forsmans Återvinning som tog hem segern i Stafettklassen. Första par i mål var Team Flax. 

Torsdag

Under torsdagen testades det nya 10km loppet, Vansbro 10K. 39 simmare startade vid Flögforsen, 9km uppströms Vanån, och fortsatte nedströms i ca 2,5km där de gick upp vid första depån. På deras resa längs Vanån gjorde simmarna totalt fyra depåstopp innan de fortsatte in i Västerdalälven och Vansbrosimningens klassiska upplopp. Av de 39 simmarna tog sig 37 i mål och deltagarnas recensioner var mycket positiva. 

– Vansbro 10K blev mer eller mindre succé, nu ska vi hitta fram till en modell som passar för alla inför 2018 års lopp, säger generalsekreterare Jan Palander. 

Fredag

På fredagen startade den stora simmarhelgen med Vansbro Vattenprovet där drygt 100 barn och vuxna simmade de 200 metrarna och fick Svenska Simförbundets simmärke Vattenprovet Öppet Vatten.

Fredagen fortsatte med Vansbro Halvsim där det blev Australiensk dubbelseger med Nicholas Rollo på herrsidan och Heidi Gan på damsidan. 

– Jag körde så fort jag kunde, så hårt jag kunde och så länge jag kunde, sa Heidi Gan vid segerintervjun.

Fredagen avslutades med Vansbro Öppen Älv som för första gången blev fulltecknad några timmar före start. Totalt startade 1518 personer varav 1510 tog sig i mål. 

Lördag

Simmarfesten fortsatte under lördagen med Vansbrosimningen 3km, ett spännande lopp där det blev en tysk och en italiensk seger. Andreas Waschburger tog snart ledningen men var tätt åtföljd av Svenske Christopher Jedel, Mölndals Allmänna Simsällskap. Jedel höll i ända till upploppet där taktikmiss gjorde att Waschburger drog ifrån och simmade in på rekordtiden 29.43.9, två sekunder snabbare än Fredrik Olssons rekord från 2003.

– De sista 50 metrarna såg jag tiden och att jag kunde slå rekord så jag tryckte på, sa Andreas Waschburger vid segerintervjun.

Christopher Jedel tog hem andra platsen med tiden 29.56.5 och Nicholas Rollo, Australien, simmade in på en tredje plats med tiden 30.15.17.

På damsidan var det Martina De Memme från Italien som tog hem segern med tiden 32.13.4, sju sekunder före Alice Franco, Italien. In på tredje plats simmade Sarah Bosslet, Tyskland, på 32.20.6. Bästa svensk bland damerna blev tvåfaldiga Vansbrosimningsvinnaren Ellen Olsson på en fjärde plats. 

Totalt startade 7183 personer i Vansbrosimningen och 7122 tog sig i mål. 

Under lördagen arrangerades även Lilla Vansbrosimningen där barn mellan 6-9 år simmade antingen 25 eller 50 meter. 

Söndag

Vansbrosimningens sista dag bjöd på de tre 1-kilometersloppen, Vansbro Kortsim, Vansbro Ungdomssim och Vansbro Tjejsim. Dagen började med kortsimmet där det blev en spännande uppgörelse mellan bröderna Rollo från Australien och rutinerade Vansbrosimmaren Anton Björk-Teuscher, Simklubben S02. När händerna var slagna i plattan var det ännu oklart om det var Nicholas Rollo eller Björk-Teuscher som var först men efter juryns överläggning stod det klart att Nicholas Rollo var dagens segrare med endast tre hundradelar.

För första gången var Vansbro Kortsim uppdelat i en herr- och damklass vilket innebar att Emma Widén, Österby Simsällskap, blev den första officiella damsegraren i loppet.

Dagen fortsatte med Vansbro Ungdomssim där nästan 200 ungdomar mellan 10-17 år simmade en kilometer i Västerdalälven.

I Vansbro Tjejsim var det Ellen Olsson, Laz/Skåre Swim Club, som tog hem segern med tiden 11.7.6. Heidi Gan, Australien, var länge med Ellen men fick till sist lov att släppa och kom in 21 sekunder efter Olsson. In på en tredje plats simmade Josefin Lindqvist, Väsby Simsällskap. 

Det totala antalet anmälda simmare under Simmarhelgen landade på 14 032 personer. 

29 olika nationer i Vansbro

– I det stora hela är vi nöjda med årets evenemang. Det märks att simning i öppet vatten ligger i tiden och tar allt mer plats som ett motionsalternativ, säger generalsekreterare Jan Palander och fortsätter,

– Extra roligt under helgen tycker jag är att målet med att få hit fler internationella deltagare slog väl ut. Med en stark representation av utländska deltagare i eliten bjöd tävlingen på en stor mångfald, totalt hade vi 29 olika nationer representerade under eventet. 

Även om ledningen är nöjd med evenemanget finns ett par förbättringsområden som kommer att vara prioriterade inför nästa års event. 

– Under fredagen kraschade vår hemsida något vi verkligen måste se över och se till att sidan har rätt prestanda för att klara trycket under helgen. Under lördagen blev det en del köer vid vår största parkering något vi också kommer att utvärdera och försöka säkerställa att inte upprepas nästa år, säger Palander. 

 

Här kan du se fler filmklipp från årets evenemang: Filmklipp från Vansbroveckan 2017

Solsken, Australiensk dubbelseger och fulltecknad Öppen Älv under Vansbrosimningens första dag

Skriven av Vansbrosimningen

William Rollo, Nicholas Rollo och Anton Björk-Teuscher

Foto: Mickan Palmqvist, Ateljé L-Foto

Vansbrosimningens första dag bjöd på många glada miner hos både deltagare, funktionärer och publik. Vädret visade sig från sin bästa sida och så även Australiensarna med seger på både Herr- och Damsidan i dagens Vansbro Halvsim. Först i mål var Nicholas Rollo på tiden 17:36.6 tätt följd av storebror William Rollo på 18:00.0. Trea in i mål var Anton Björk-Teuscher, Simklubben S02, knappa tre sekunder efter William Rollo. 

På damsidan var det Heidi Gan från Australien som dominerade loppet. Knappt sex sekunder efter Björk-Teuscher simmade hon in som solklar segrare.

– Jag körde så fort jag kunde, så hårt jag kunde och så länge jag kunde, sa Heidi Gan vid segerintervjun. 

Åsa Annerstedt, Heidi Gan och Annie Thorén

Foto: Mickan Palmqvist, Ateljé L-Foto

Drygt två minuter efter Gan kom Åsa Annerstedt, Falu SS, och strax därefter simmade Annie Thorén, Motala SS, in
på en tredje plats. 

Ungefär en timme tidigare gick Vansbro Vattenprovet av stapeln. Över 100 simsugna barn och vuxna testade sina simförmågor i det 200 meter långa loppet som innebär att man dyker eller faller i vattnet, tar sig upp till vattenytan, simmar 50 meter på rygg och resterande sträcka på valfritt simsätt in i mål. 

– Efter loppet kan man stoltsera med att man är simkunnig, det är ju fantastiskt, sa Annika Gardell från Svenska Simförbundet. 

Den första dagen i Vansbro avslutades med Vansbro Öppen Älv, det tre kilometer långa systerloppet till Vansbrosimningen som går av stapeln i morgon lördag. Årets upplaga av Vansbro Öppen Älv blev under förmiddagen för första gången fulltecknad och under dagen genomförde totalt 1496 personer loppet. 

Följ dina nära och kära live

Skriven av Vansbrosimningen

Damernas start i tävlingsklassen, Vansbro Triathlon.

Hela helgen visar vi simmarfesten live här på webben. Klicka på länken för att se sändningstider och livebilder från Vansbro.

Följ årets livesändning