Nyheter

Att välja rätt våtdräkt

Skriven av Vansbrosimningen Utrustning

Det är stor skillnad att simma i en våtdräkt mot att simma utan. Det som gäller för alla typer av dräkter är att de håller dig varm och att flytkraften blir bättre.  Vi rekommenderar nästan alltid att använda en lång våtdräkt. Med en lång våtdräkt så får man mindre cirkulation av vatten i dräkten, den håller dig varmare och ger mer och jämnare flytkraft fördelat över hela kroppen, vilket är extra viktigt vid crawl-simning.

Bröstsim eller Crawl?– Välj en våtdräkt som är avsedd för ditt ändamål.

Crawl-sim: En crawl-dräkt är utformat för att ge dig maximal flytkraft och för att du ska få ett så högt vattenläge som möjligt. Oftast är dräkten uppbyggd med olika tjocklekar på panelerna för att ge rätt egenskaper. T.ex. kan panelerna vara upp till 5mm tjock på framsidan av dräkten för att ge hög flytkraft och kan vara så tunn som 1mm runt axlar och armar för maximal rörlighet.  Ofta ligger crawldräkterna i en högre prisklass då de är tillverkade i ett finare och flexiblare neopren som behövs för inte begränsa armtagen.

Bröstsim: Här behöver man inte samma flytkraft som i en crawl-dräkt, då benen ska ligga något djupare för att få bra grepp i vattnet. En bröstsimdräkt är ofta runt 2-3 mm tjock över hela dräkten och är nylonbeklädd på både insida och ut sida vilket gör den slitstark och går utmärkt att använda till andra vattensporter utöver simning. Finns både i långa och korta modeller, så kallade ”Shorty´s”.

Swimrun: De största skillnaderna från en ”vanlig” simdräkt är att man har anpassat dräkten för att kunna springa i den samt dräkten ofta har fickor för att man enkelt ska kunna ta med sig de tillbehör som krävs för att kunna genomföra ett swimrunlopp. Man en dragkjeda på framsidan av dräkten för att enkelt kunna öppna upp och ventilera under löpningarna. Flytpanelerna är designade och sitter något annolunda för att minimera påverkan på löpsteget och man har förstärkt dräkten på olika sätt för att motverka det slitage som annars lätt uppstår när man springer i en våtdräkt. Här rekommenderar vi istället en kort våtdräkt då den är bättre anpassad för löpning. En dräkt specifikt designad för swimrun gör det betydligt smidigare att genomföra ett swimrun-lopp!

 

Viktigt att tänka på!

Välj en dräkt i rätt storlek – Se till att simma i en dräkt som passar just dig. Rätt storlek och bra passform är primärt. Dräkten ska sitta tight så att inte för mycket vatten kommer in under simningen. Ofta kan man få känslan av att dräkten känns trång när man ”torrtestar” på land, detta är helt normalt. Känslan blir annorlunda när man kommer i vattnet och dräkten ”sätter sig på plats”.

Var ute i god tid – Se till att du skaffar våtdräkten i god tid innan loppet så du hinner provsimma den ordentligt. Är du inte van vid att simma i en våtdräkt kan det i början kännas lite instängt, detta är en vanesak och går snabbt över.

Var noggrann när du sätter på dig dräkten – Se till att dra upp neoprenet tight i grenen och under armarna.  Var försiktig och ta god tid på dig, neopren är ömtåligt!

Se till att ”kardborrfliken” i nacken sitter rätt och inte skaver. Ett tips är att smörja in nacken med vaselin för att förhindra skav.

Simglasögon

Det finns många olika varianter av simglasögon, men den absolut viktigaste aspekten är att hitta ett par simglasögon som passar just ditt ansikte och är helt täta.nVid längre simningar kan det också vara skönare med en stor mjuk silikonkjol som tätar mot de hårda skelettdelarna i ansiktet, som tex. HEAD Horizon

Välj en ljusare lins vid molnigt väder och om vattnet är mörkare.Vid solsken är det skönt med mörkare glas eller spegellins då vattenytan reflekterar ljuset kraftigt.

Vansbro Kortsim och Vansbro Tjejsim blir en del av En Svensk Klassiker Korta

Skriven av Vansbrosimningen

En Svensk Klassiker och klassikerloppen; Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet är stolta över att presentera en ny utmaning och sin senaste klassiker; En Svensk Klassiker – Korta.

För att genomföra En Svensk Klassiker Korta ska du under ett års tid utöva 30 km skidåkning, 100 km cykling, 1 km simning och 10 km löpning = 141 km ren utmaning för såväl tjejer som killar. Det är samma distanser som för Tjejklassikern, en av dagens mest populära och uppskattade klassiker. Starten för En Svensk Klassiker Korta är under Vätternrundans första helg då Tjejvättern och Vätternrundan 100 km går av stapeln.

– Vi är väldigt glada över att få starta den nya klassikern hos oss på Vätternrundan, speciellt eftersom det då också är premiär för vårt nya lopp Vätternrundan 100 km. Vi kommer göra vårt bästa för att ge alla deltagare en riktigt bra start på sin klassiker, säger Gunilla Brynell Johansson, VD Vätternrundan. 

För den som vill starta En Svensk Klassiker Korta i år kan man i Vansbro välja på antingen Vansbro Tjejsim 1km, ett lopp endast för tjejer, eller Vansbro Kortsim 1km. Båda loppen går av stapeln söndagen den 8 juli.

– En Svensk Klassiker Korta är ett bra komplement till tidigare Klassiker och vi är naturligtvis glada över att kunna erbjuda detta tillsammans med En Svensk Klassiker och de andra klassikerloppen. Vi önskar alla Klassikerutövare stort lycka till och varmt välkomna till Vansbro i sommar, säger Jan Palander, Generalsekreterare Vansbrosimningen.

En Svensk Klassiker – Korta

Utmana dig själv eller gör En Svensk Klassiker Korta tillsammans med din son, dotter, sambo, pappa eller kompisgänget. För er väntar ett år fyllt av träning, glädje och stolthet. En Svensk Klassiker Korta är vår nyaste klassiker, perfekt för dig som vill ha allsidig träning och nya utmaningar runt om i Sverige. Feststämningen är hög längs med banorna, de kantas av levande musik, roliga aktiviteter och en fantastisk publik. Glädje, svett och gemenskap i en helt fantastisk kombination. Utmaningen att bemästra 30km längdskidåkning, 100km cykling, 1km simning och 10km löpning under ett års tid är stor och stoltheten efteråt är oslagbar.

Lopp som ingår i En Svensk Klassiker Korta samt En Svensk Klassiker Tjej.

Skidåkning 30 km: Kristinaloppet* | Engelbrektshalvan | Tjejvasan* | Kortvasan

Cykling 100 km: Tjejvättern* | Vätternrundan 100 km

Simning 1 km: Vansbro Tjejsim* | Vansbro Kortsim

Löpning 10 km: Rosa Bandet-loppet

*Lopp enbart för tjejer

Åldersgräns: En Svensk Klassiker Korta kan du göra från och med det år som du fyller 15 år, undantaget Tjejvasan där du behöver vara 17 år.

OM VANSBROSIMNINGEN

Vansbrosimningen genomfördes för första gången år 1950 och är idag Sveriges största öppet vattenevenemang med närmare 15 000 deltagare. Utöver sju lopp i simning ingår även tävlingar i swimrun, triathlon och cykel. Vansbrosimningen är sedan 1971 en del av En Svensk Klassiker.

OM EN SVENSK KLASSIKER

En Svensk Klassiker har funnits sedan 1971 och är en idrottsutmaning utöver det vanliga där du ska skida Engelbrektsloppet eller Vasaloppet, cykla Vätternrundan, simma Vansbrosimningen och springa Lidingöloppet inom en 12 månaders period. Vår mission är att göra Sverige och svenskarna friskare och uppmuntrar till en hälsosam livsstil med idrottande ute i naturen året om. Genom snöfyllda skogar, över grönskande slätter, i de porlande älvarna samt upp och ner i skogsterrängen genomförs varje år Sveriges största motions- och tävlingslopp. Engelbrektsloppet, Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet ingår alla i En Svensk Klassiker och engagerade 2017 ca 180 000 deltagare.

Allt du behöver veta om Global Swim Series

Skriven av Vansbrosimningen

Global Swim Series (GSS) är en internationell tävlingsserie i öppet vatten-simning vars mål är att marknadsföra sporten och öka deltagandet i lopp över hela världen. GSS har i dagsläget över 104 000 simmare i 137 olika lopp i 37 länder, bl.a. Kanada, USA, Mexico, Haiti, Barbados, Irland, England, Österrike, Malaysia och Australien.

Det roliga med att delta i något av GSS-loppen är att man får möjlighet att tävla mot simmare från hela världen.  Genom att delta i Vansbrosimningen, och alla andra GSS-lopp, tilldelas man en ”global ranking”. Rankingen bedöms lika mycket på deltagande som placering, ju fler lopp man deltar i, desto högre rankas man.

2018 är första året som Vansbrosimningen är med i Global Swim Series (GSS) och i år står vi även värd för GSS Europeiska mästerskap. Mästerskapet kommer att inkludera fyra lopp på tre olika sträckor, Vansbrosimningen (3km), Vansbro Halvsim (1.5km), Vansbro Kortsim (1km) och Vansbro Tjejsim (1km). Du som deltar i något av loppen får själv välja om du vill vara med i GSS och GSS Europeiska mästerskap genom att bocka i en samtyckesruta på ”mina sidor” i samband med att ditt startbevis blir tillgängligt. Om du väljer att samtycka och vara en del av GSS och GSS Europeiska mästerskap kommer vi att skicka ditt/dina resultat till GSS som sedan publiceras på deras hemsida, globalswimseries.com

För att delta i både GSS och GSS Europeiska Mästerskap är alltså det enda du behöver göra att bocka i en samtyckesruta, sedan sköter vi resten!

Regler

Grundprincipen från GSS är att varje lopp är självständigt och bestämmer själva över reglerna till sina lopp. GSS har dock några övergripande regler som är gemensamma för alla lopp och som används för att avgöra poäng, ranking och säsongens Global Champion. 

 1. Klasser
  • Män, våtdräkt
  • Kvinnor, våtdräkt
 2. Varje lopp ansvarar för att övervaka deltagarnas ålder t.om. 30 april nästa år (2019), så att deltagarna kvarstår i samma åldersgrupp genom hela säsongen.
 3. Åldersklasser: Den globala rankingen beräknas på åldersklasser per 10 år inom varje kategori. Följande är GSS officiella åldersklasser:
  • 19 & Under
  • 20-29
  • 30-39
  • 40-49
  • 50-59
  • 60-69
  • 70-79
  • 80 & Over
 4. Segrare i GSS Europeiska Mästerskap är den kvinnliga och manliga segraren i de fyra olika loppen, totalt 8 segrare. 

 

 

GSS fullständiga regler hittar du här: Rulebook

 

Läs mer: Vansbrosimningen går med i Global Swim Series

 

Sveriges bästa vatten för öppet vatten-simning

Skriven av Vansbrosimningen Öppet vatten,Simning,Träning & hälsa

Öppen Älv 2017

På många håll i Sverige (t.ex. hos oss i Vansbro) ligger snön fortfarande kall och tung, men vi känner att våren är på ingång och snart är det äntligen dags att plocka fram våtdräkten!

Vi vill, tillsammans med er, göra en lista på Sveriges allra bästa vatten för öppet vatten-simning. Förhoppningsvis får vi in många tips och kan sammanställa en karta som både rutinerade och nyblivna öppet vatten-simmare kan använda för att hitta nya sjöar, älvar och vattendrag att tillbringa många sköna träningstimmar i.

Så, klicka på länken nedan och dela med dig!

Sveriges bästa simvatten

 

 

Vansbro 10K är fullbokat!

Skriven av Vansbrosimningen

Vansbro 10K är fullbokat!
På tisdagseftermiddagen bokades den sista av 250 startplatser till Vansbrosimningens nya lopp: Vansbro 10K. 
– Det känns naturligtvis jättekul att intresset är så stort för Vansbro 10K, säger Generalsekreterare Jan Palander. 

Sedan starten 1950 har 3000m varit standardsträcka för Vansbrosimningen. Sedan dess har evenemanget utökats med ett antal olika lopp och distanser och den 1 juli 2018 är det premiär för det senaste tillskottet: Vansbro 10K. 

Vansbro 10K är ett helt nytt lopp med en distans på 10 000 meter, en av OS-sträckorna. Med start i Vanån och avslutning på den traditionella Vansbrosimningssträckan är upplägget en naturskön upplevelse för den äventyrslustande simmaren som söker en större utmaning.

Loppet testades i somras då ett 40-tal simmare tog sig an det 10km långa loppet men i sommar är det alltså officiell premiär.

– Banan som lades för testet av Vansbro 10K i som­ras kommer att vara oförändrad och tanken är att simmarna ska utmanas rejält på den nya sträckan. Vi vill utnyttja terrängen som finns och vi är mycket nöjda med att ha lyckats skapa en härlig och utmanande naturupplevelse för våra deltagare i Vanån och Västerdalälven, säger Jan Palander, Generalsekreterare på Vansbrosimningen. ­­­

På tisdagseftermiddagen bokades den sista startplatsen till loppet vilket innebär att 250 simmare kommer att delta i Vansbro 10K med start vid Flögforsen, 9km uppströms Vanån. 

– Det känns naturligtvis jättekul att intresset är så stort för Vansbro 10K, avslutar Jan Palander. 

Vansbroveckan 2018

30/6: Vansbro Triathlon

1/7: Vansbro 10K

5/7: Vansbro Swimrun

6/7: Vansbro Vattenprovet, Vansbro Halvsim, Vansbro Öppen Älv

7/7: Vansbrosimningen, Lilla Vansbrosimningen

8/7: Vansbro Kortsim, Vansbro Ungdomssim, Vansbro Tjejsim

Sveriges gladaste triathlon satsar på motionären

Skriven av Vansbrosimningen

Under 2016 och 2017 var Vansbro Triathlon värd för SM i triathlon på medeldistans. Med två år av fokus på eliten väljer vi nu att satsa mer på motionären.

– Jag brinner fortfarande för elitidrott men elitsatsande triathleter har en egen drivkraft. Klyftan ökar mellan de som tränar på elitnivå och de som inte motionerar alls. Vi vill nu vara med och fokusera mer på mitten, säger tävlingsledare Clas Björling.

Klicka här för att läsa hela artikeln

Vi stödjer #fairplay

Skriven av Vansbrosimningen

För oss i Vansbrosimningen var det en självklar sak att ansluta till idrottsuppropet ”Fair Play”. Uppropet handlar om att tävlingsreglerna förändrades under ”tävlingens gång” sommaren 2016, och medförde att gruppen ensamkommande barn som kom innan hamnade i kläm.

Vansbrosimningen är självklart partipolitiskt oberoende, men VI är FÖR medmänsklighet, fair play och att vi ska följa FNs barnkonvention, därför har vi ställt oss bakom idrottsuppropet ”Fair Play”. Gör det du med!

Läs mer: Idrottsuppropet #fairplay 

Träna med Medley!

Skriven av Vansbrosimningen

Vi har en rolig överraskning till er!

Idag lanserar Medley tillsammans med oss en träningsserie vars mål är att inspirera och peppa dig att nå dina Vansbrosimningsmål. Serien består av träningsprogram, korta Instagramklipp med olika träningsövningar samt längre filmklipp med olika teknikövningar för bröstsim och crawl. Träningsprogrammen och teknikfilmerna hittar du här och varje vecka fram till Vansbrosimningen i juli publiceras ett filmklipp med en övning på vår Instagram.

Tips! Följ #tranamedmedley på Instagram för att inte missa någon övning!

Lycka till med träningen, nu kör vi!

God Jul!

Skriven av Vansbrosimningen

Istället för julkort har vi valt att stödja Naturskyddsföreningens projekt Viva Vatten. Viva Vatten är ett projekt som arbetar för friskare vatten och ökad biologisk mångfald i Svenska vatten. Det är nämligen så att våra grunda vatten – havsvikar, sjöar och åar – hör till Sveriges mest artrika livsmiljöer. Men tyvärr hotas dessa miljöer av mänsklig påverkan som vattenkraftdammar, bryggor och muddring. Övergödning, försurning och miljögifter i hav och sjöar är storskaliga miljöproblem som kräver nationella och internationella lösningar. I Viva vatten-projektet vill Naturskyddsföreningen, som kontrast till detta, lyfta småskaliga åtgärder som man faktiskt kan genomföra med relativt enkla medel för att förbättra vattenmiljön.

För oss på Vansbrosimningen är våra Svenska vatten självklart otroligt viktiga och därför går vår julklapp i år till projektet Viva Vatten. Vill du också ge en julgåva till djur och natur? Klicka här: https://www.naturskyddsforeningen.se/julgava

God Jul!

Höjdpunkter från Vansbrosimningen 2017

Skriven av Vansbrosimningen

Stephan Wilson på Vansbrosimningen 2017.

Året går mot sitt slut och det är dags att titta tillbaka på det som varit. Här kommer några höjdpunkter från simmarhelgen 2017!

På fredagen gick Vansbro Vattenprovet av stapeln, 200 metersloppet där drygt 100 barn och vuxna provade sin simkunnighet i öppet vatten. De som klarade loppet fick motta Svenska Simförbundets simmärke Vattenprovet för öppet vatten. 

Minns ni Mattias Forsberg som gjorde En Svensk Klassiker på ett dygn? Här hade han precis simmat 3km och skulle sätta på sig rullskidorna och rulla till Borlänge! 

Och sen har vi Bingo Rimér som tyckte att lokalbefolkningen i Vansbro skulle börja sticka badmössor så att man skulle se skillnad på deltagarna, vad sägs om den affärsidén? 

 

Lördagen bjöd på stora och lilla Vansbrosimningen med ett nytt rekord i herrklassen i det stora loppet. 

Under lördagen träffade vi på Erik Fellman som simmade Vansbrosimningen hela tre (!!!) gånger samma dag! Detta gjorde han till förmån för Cancerfonden. 

Skidkungen Johan Olsson gjorde andra delmomentet i sin jakt på En Svensk Klassiker, här berättar han om sin upplevelse av loppet. 

Anette Carlsson är den nu ännu levande personen som simmat flest Vansbrosimningar, i somras gjorde hon sitt 46:e lopp!

På söndagen arrangerades de tre enkilometersloppen, Vansbro Kortsim, Vansbro Ungdomssim och Vansbro Tjejsim. I Vansbro Tjejsim var det tvåfaldige Vansbrosimningsvinnaren Ellen Olsson som tog hem segern och den blodigaste fighten hade hon faktiskt med bryggan. 

Stort tack för i år!