Nyheter

Sammanfattning Vansbroveckan 2017

Skriven av Vansbrosimningen

Herrekord, fulltecknad Öppen Älv och succé av Vansbro 10K under årets Vansbrovecka

För drygt en vecka sedan, den 1 juli, startade årets Vansbrovecka med Vansbro Triathlon. Vansbro Triathlon hade i år, liksom 2016, SM stämpel och bjöd på spännande lopp både på dam- och herrsidan. De två triathleterna som tog hem SM-segern blev fjolårssegraren Åsa Lundström, Jönköping, och Sebastian Norberg, Varberg.

Vansbroveckan fortsatte på söndagen med cykelloppet Vansbro Bianchi 120 med 111 cyklister som tog sig från start till mål. Årets bansträckning gick från Vansbro till Malung och vidare runt Öje, Johannisholm och tillbaka till Vansbro, ändringen berodde på vägarbete runt ordinarie rutt. 

Onsdag

På onsdagseftermiddagen gick tredje upplagan av Vansbro Swimrun av stapeln. Totalt startade 33 par och 19 stafettlag och allra först i mål var lag Forsmans Återvinning som tog hem segern i Stafettklassen. Första par i mål var Team Flax. 

Torsdag

Under torsdagen testades det nya 10km loppet, Vansbro 10K. 39 simmare startade vid Flögforsen, 9km uppströms Vanån, och fortsatte nedströms i ca 2,5km där de gick upp vid första depån. På deras resa längs Vanån gjorde simmarna totalt fyra depåstopp innan de fortsatte in i Västerdalälven och Vansbrosimningens klassiska upplopp. Av de 39 simmarna tog sig 37 i mål och deltagarnas recensioner var mycket positiva. 

– Vansbro 10K blev mer eller mindre succé, nu ska vi hitta fram till en modell som passar för alla inför 2018 års lopp, säger generalsekreterare Jan Palander. 

Fredag

På fredagen startade den stora simmarhelgen med Vansbro Vattenprovet där drygt 100 barn och vuxna simmade de 200 metrarna och fick Svenska Simförbundets simmärke Vattenprovet Öppet Vatten.

Fredagen fortsatte med Vansbro Halvsim där det blev Australiensk dubbelseger med Nicholas Rollo på herrsidan och Heidi Gan på damsidan. 

– Jag körde så fort jag kunde, så hårt jag kunde och så länge jag kunde, sa Heidi Gan vid segerintervjun.

Fredagen avslutades med Vansbro Öppen Älv som för första gången blev fulltecknad några timmar före start. Totalt startade 1518 personer varav 1510 tog sig i mål. 

Lördag

Simmarfesten fortsatte under lördagen med Vansbrosimningen 3km, ett spännande lopp där det blev en tysk och en italiensk seger. Andreas Waschburger tog snart ledningen men var tätt åtföljd av Svenske Christopher Jedel, Mölndals Allmänna Simsällskap. Jedel höll i ända till upploppet där taktikmiss gjorde att Waschburger drog ifrån och simmade in på rekordtiden 29.43.9, två sekunder snabbare än Fredrik Olssons rekord från 2003.

– De sista 50 metrarna såg jag tiden och att jag kunde slå rekord så jag tryckte på, sa Andreas Waschburger vid segerintervjun.

Christopher Jedel tog hem andra platsen med tiden 29.56.5 och Nicholas Rollo, Australien, simmade in på en tredje plats med tiden 30.15.17.

På damsidan var det Martina De Memme från Italien som tog hem segern med tiden 32.13.4, sju sekunder före Alice Franco, Italien. In på tredje plats simmade Sarah Bosslet, Tyskland, på 32.20.6. Bästa svensk bland damerna blev tvåfaldiga Vansbrosimningsvinnaren Ellen Olsson på en fjärde plats. 

Totalt startade 7183 personer i Vansbrosimningen och 7122 tog sig i mål. 

Under lördagen arrangerades även Lilla Vansbrosimningen där barn mellan 6-9 år simmade antingen 25 eller 50 meter. 

Söndag

Vansbrosimningens sista dag bjöd på de tre 1-kilometersloppen, Vansbro Kortsim, Vansbro Ungdomssim och Vansbro Tjejsim. Dagen började med kortsimmet där det blev en spännande uppgörelse mellan bröderna Rollo från Australien och rutinerade Vansbrosimmaren Anton Björk-Teuscher, Simklubben S02. När händerna var slagna i plattan var det ännu oklart om det var Nicholas Rollo eller Björk-Teuscher som var först men efter juryns överläggning stod det klart att Nicholas Rollo var dagens segrare med endast tre hundradelar.

För första gången var Vansbro Kortsim uppdelat i en herr- och damklass vilket innebar att Emma Widén, Österby Simsällskap, blev den första officiella damsegraren i loppet.

Dagen fortsatte med Vansbro Ungdomssim där nästan 200 ungdomar mellan 10-17 år simmade en kilometer i Västerdalälven.

I Vansbro Tjejsim var det Ellen Olsson, Laz/Skåre Swim Club, som tog hem segern med tiden 11.7.6. Heidi Gan, Australien, var länge med Ellen men fick till sist lov att släppa och kom in 21 sekunder efter Olsson. In på en tredje plats simmade Josefin Lindqvist, Väsby Simsällskap. 

Det totala antalet anmälda simmare under Simmarhelgen landade på 14 032 personer. 

29 olika nationer i Vansbro

– I det stora hela är vi nöjda med årets evenemang. Det märks att simning i öppet vatten ligger i tiden och tar allt mer plats som ett motionsalternativ, säger generalsekreterare Jan Palander och fortsätter,

– Extra roligt under helgen tycker jag är att målet med att få hit fler internationella deltagare slog väl ut. Med en stark representation av utländska deltagare i eliten bjöd tävlingen på en stor mångfald, totalt hade vi 29 olika nationer representerade under eventet. 

Även om ledningen är nöjd med evenemanget finns ett par förbättringsområden som kommer att vara prioriterade inför nästa års event. 

– Under fredagen kraschade vår hemsida något vi verkligen måste se över och se till att sidan har rätt prestanda för att klara trycket under helgen. Under lördagen blev det en del köer vid vår största parkering något vi också kommer att utvärdera och försöka säkerställa att inte upprepas nästa år, säger Palander. 

 

Här kan du se fler filmklipp från årets evenemang: Filmklipp från Vansbroveckan 2017

Solsken, Australiensk dubbelseger och fulltecknad Öppen Älv under Vansbrosimningens första dag

Skriven av Vansbrosimningen

William Rollo, Nicholas Rollo och Anton Björk-Teuscher

Foto: Mickan Palmqvist, Ateljé L-Foto

Vansbrosimningens första dag bjöd på många glada miner hos både deltagare, funktionärer och publik. Vädret visade sig från sin bästa sida och så även Australiensarna med seger på både Herr- och Damsidan i dagens Vansbro Halvsim. Först i mål var Nicholas Rollo på tiden 17:36.6 tätt följd av storebror William Rollo på 18:00.0. Trea in i mål var Anton Björk-Teuscher, Simklubben S02, knappa tre sekunder efter William Rollo. 

På damsidan var det Heidi Gan från Australien som dominerade loppet. Knappt sex sekunder efter Björk-Teuscher simmade hon in som solklar segrare.

– Jag körde så fort jag kunde, så hårt jag kunde och så länge jag kunde, sa Heidi Gan vid segerintervjun. 

Åsa Annerstedt, Heidi Gan och Annie Thorén

Foto: Mickan Palmqvist, Ateljé L-Foto

Drygt två minuter efter Gan kom Åsa Annerstedt, Falu SS, och strax därefter simmade Annie Thorén, Motala SS, in
på en tredje plats. 

Ungefär en timme tidigare gick Vansbro Vattenprovet av stapeln. Över 100 simsugna barn och vuxna testade sina simförmågor i det 200 meter långa loppet som innebär att man dyker eller faller i vattnet, tar sig upp till vattenytan, simmar 50 meter på rygg och resterande sträcka på valfritt simsätt in i mål. 

– Efter loppet kan man stoltsera med att man är simkunnig, det är ju fantastiskt, sa Annika Gardell från Svenska Simförbundet. 

Den första dagen i Vansbro avslutades med Vansbro Öppen Älv, det tre kilometer långa systerloppet till Vansbrosimningen som går av stapeln i morgon lördag. Årets upplaga av Vansbro Öppen Älv blev under förmiddagen för första gången fulltecknad och under dagen genomförde totalt 1496 personer loppet. 

Följ dina nära och kära live

Skriven av Vansbrosimningen

Damernas start i tävlingsklassen, Vansbro Triathlon.

Hela helgen visar vi simmarfesten live här på webben. Klicka på länken för att se sändningstider och livebilder från Vansbro.

Följ årets livesändning

Ellen Olsson får nyinstiftat stipendium

Skriven av Vansbrosimningen

Ellen Olsson

Som ett steg i satsningen för att öka intresset för öppet vatten-simning instiftar Vansbrosimningen ett stipendium. Årets stipendiat är Ellen Olsson.

I april tillkännagav Vansbrosimningen att de inför årets tävling höjer prispengarna. Prispengshöjningen är ett steg för att locka fler elitsimmare till Vansbro och för att höja statusen på öppet vatten-simning i Sverige, nu tar Vansbrosimningen ytterligare ett kliv i den riktningen.

– För att utveckla öppet vatten-grenen och bidra till en högre standard instiftar vi ett öppet vatten-stipendium på 50 000 kr som ska gå till unga talanger som satsar på öppet vatten-simning, säger Jan Palander, Generalsekreterare för Vansbrosimningen.

Årets stipendiat är Sveriges nu bästa öppet vatten-simmare, 22-åriga Ellen Olsson, som bland annat vunnit Vansbrosimningen två gånger. Motiveringen lyder:

Ellen Olsson är en banbrytare inom svensk öppet vattensimning. Under 2016 var hon en placering från att bli en av de 25 simmarna som bjöds in till marathonsimningen på OS i Rio de Janeiro. Resultatet på OS-kvalet, seriös satsning i tyska Saarbrücken och successiva framsteg gör Ellen till en självklar första pristagare.

Officiell stipendieutdelning sker i samband med Vansbrosimningens prisutdelning lördag 8 juli. 

Kontaktperson

Jan Palander, Generalsekreterare Vansbrosimningen
jan.palander@vansbrosimningen.se
070 372 20 30

Svar på vanliga frågor

Skriven av Vansbrosimningen

 

Var hämtar jag mitt startbevis?

Startbeviset finns inte i något mail som vi skickat ut utan du måste skriva ut det själv från ”mina sidor” och sedan ta med det till Vansbro för att få ut ditt deltagarkuvert. 


Var hittar jag mina inloggningsuppgifter till Mina Sidor?

Inloggningsuppgifterna till ”Mina Sidor” fick du i ett mail efter att du betalade din startavgift. Hittar du inte ditt mail kan det vara bra att kolla i skärpposten – det händer att våra mail hamnar där. Hittar du fortfarande inte dina inloggningsuppgifter gör du så här:

Gå in på ”mina sidor

Klicka på ”Glömt ditt kundnummer/lösenord?

Fyll i dina personuppgifter och e-postadress så skickar vi nya inloggningsuppgifter


Ingår Vansbro Öppen Älv i En Svensk Klassiker?

Japp, det gör det. Vansbrosimningen 3km och Vansbro Öppen Älv ingår i En Svensk Klassiker. Vansbro Halvsim ingår i Halvklassikern och Vansbro Tjejsim och Vansbro Kortsim ingår i Tjejklassikern. Läs mer om En Svensk Klassiker


För vilken vattentemperatur rekommenderar ni våtdräkt?

Om det är under 16 grader i vattnet rekommenderar vi att du använder våtdräkt. Nedan ser du temperaturer för genomförande av ordinarie distanser motionstävling. 


Jag ska sälja min startplats, hur gör jag?

Om du är anmäld men inte kan delta finns möjligheten att göra en överlåtelse av startbeviset. 

Läs mer om detta här: överlåtelse av startplats


Jag vill köpa en begagnad startplats, hur gör jag?

Om du hittar en säljare som har en begagnad startplats får du en överlåtelsekod av hen som du måste aktivera på ”mina sidor”. Gå in här för att kontrollera koden.

Sebastian Norberg och Åsa Lundström är Svenska Triathlonmästare i medeldistans

Skriven av Vansbrosimningen

Segrarna i Vansbro Triathlon SM 2017, Sebastian Norberg och Åsa Lundström.

Under lördagen avgjordes Vansbro Triathlon och SM i medeldistans i Vansbro. Segrare blev Sebastian Norberg från Varberg på tiden 04.02.18 och Åsa Lundström från Grangärde, numera boende i Jönköping, på 04.22.21. 

Det var en händelserik batalj på damsidan som började, precis som 2016, med att Annie Thorén, Motala, och Mikaela Persson, Stockholm, tog täten efter det inledande simmomentet. De hade en lucka på nästan fyra minuter till Åsa Lundström vid växlingen till cykel men vid första mellantiden hade försprånget krympt ordentligt och vid växlingen till löpning var det Lundström som låg först. Vid andra mellantiden på cykel tappade Mikaela Persson och släppte fram Sara Svensk som jobbade sig upp till en andra placering med tiden 04.24.41. 

Till synes lyckligast i mål var dock tredjepristagaren Eva Nyström, Mölndal, som passerade Annie Thorén efter drygt 12km löpning och tog sig i mål på tiden 04.30.13. Nyström som bland annat varit mammaledig hade inte tävlat på två år och var mycket nöjd med sin dag. 

På herrsidan var det Jesper Svensson, Motala, som tidigt tog täten och höll i ända fram till löpningen. Men efter tredje mellantiden klev fjolårssegraren Fredrik Bäckson, Göteborg, fram och strax därefter var det Sebastian Norberg som tog ledningen. Norberg höll fast i täten och kunde till sist titulera sig SM-segrare. Norberg som planerat att delta i Iron Man i Kalmar får nu istället, liksom Lundström, börja förbereda sig för VM i Penticton som går av stapeln i mitten av augusti. 

– Jag ser verkligen framemot att representera Sverige i Canada, sa Sebastian Norberg vid segerintervjun. 

Fjolårssegraren Fredrik Bäckson sprang in knappt två minuter efter Norberg och tredje platsen tog Jesper Svensson fyra minuter och fem sekunder efter segraren.

Vinnarna av Vansbro Triathlon erhåller 50 000 kr vardera, tvåorna 25 000 kr och treorna 10 000 kr.

Topp 10 Damer

1. Åsa Lundström, Terrible Tuesdays Triathlon Club

2. Sara Svensk, Terrible Tuesdays Triathlon Club

3. Eva Nyström, FK Herkules Triathlon

4. Annie Thorén, Motala Triathlon Club

5. Jenny Nilsson, Dalregementets IF

6. Kerry McGawley, Östersund Triathlon

7. Mirella Carlsson, Team Kungälv IS

8. Emma Graaf, CykelCity Triathlon Klubb

9. Gunilla Cedergren, AXA Sports Club

10. Susanna Milikic, Triathlon Väst

Topp 10 Herrar

1. Sebastian Norberg, Rooster Club Varberg IF

2. Fredrik Bäckson, Umara Sports Club

3. Jesper Svensson, Motala Triathlon Club

4. K-J Danielsson, Terrible Tuesdays Triathlon Club

5. Marcus Hultgren, CykelCity Triathlon Klubb

6. Sebastian Björklund, Heleneholms IF Tri Team

7. Jonas Örarbäck, Triathlon Väst

8. Carl Brümmer, Kungsbacka Simsällskap

9. Martin Fredriksson, I 2 IF Karlstad

10. Gabriel Björlin, Kalmar RC Triathlon

Startgruppsbyte är ej tillåtet

Skriven av Vansbrosimningen

Vansbrosimningen

Vi får in många frågor just nu om det är möjligt att byta startgrupp. Tyvärr kan vi inte göra det utan det är startgruppen på ditt startbevis som gäller. Undantag gäller om din tid är seedningsgrundande. 

 Ditt startbevis hämtar du på ”mina sidor”. 

 Seedningstider och seedningslopp 

Startbevis Vansbrosimningen 2017

Skriven av Vansbrosimningen

Nu finns ditt startbevis tillgängligt på mina sidor. 

Skriv ut startbeviset från Mina Sidor och ta med till Vansbro för smidigare utlämning vid deltagarkuverten. Ditt deltagarkuvert innehåller badmössa, dvs. din nummerlapp, armband med tidtagningschip, matbiljett och plastpåse för överdragskläder samt en etikett till klädpåsen. 

Har du glömt ditt lösenord? Klicka här och följ instruktionerna. 

Öppettider kuvertutlämningDeltagarkuvert

Onsdag 5 juli kl. 12.00–20.00
Torsdag 6 juli kl. 15.00–20.00
Fredag 7 juli kl. 09.00–21.00
Lördag 8 juli kl. 07.00–21.00
Söndag 9 juli kl. 07.00–16.30

Fullständigt program med öppettider och annat hittar du här: Vansbroveckan 2017

Annan bansträckning under Vansbro Bianchi 120

Skriven av Vansbrosimningen Vansbro Bianchi 120

2017 års Vansbro Bianchi 120 har en annan bansträckning på grund av
vägarbete runt ordinarie rutt. Årets bana utgår som vanligt från Vansbro men fortsätter sedan runt Äppelbo, Malung, Öje, Johannisholm och tillbaka till Vansbro. 

Banprofil

Karta i Google Maps