fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Min relation till En Svensk Klassiker i ”Klassiker-TV”

Premiär för En Svensk Klassikers webb-TV, ”Klassiker-TV”, den här veckan och de ringde till mig och frågade om jag var i Stockholm inom en snar framtid… och kan man tänka sig att jag skall dit redan den här veckan, så bokade in en webb-TV intervju fredagen den 29 april. Spännande att få berätta om min relation till En Svensk Klassiker!

Ricky som är sponsoransvarig höll i intervjun och han berättade att de sänt ett program när de hade ett sponsormöte med bland andra Michael Thorén. Michael var min tränare i triahtlon när jag gick på gymnasiet i Motala. Numera är Michael VD för En Svensk Klassiker.

Ricky ringde på torsdagen och vi pratade lite om hur vi skulle lägga upp intervjun. Han bad mig skriva ihop lite om mig själv och då tänkte jag slå två flugor i en smäll och även dra detta på Vansbrobloggen! Så här är det…

Blogg

Född 1980 i Falun, uppvuxen på en hästgård strax utanför Sundborn. Jobbar just nu 60% på Falu Simsällskap och driver eget företag inom media och hälsa. Har under våren varit Sveriges Radio P4 Dalarnas hälsocoach.

Min relation till en Svensk Klassiker:

Jag har två relationer, en till den långa klassiker och till halvklassikern.

Jag och min far började spåna 1999 om det inte vore roligt att göra en utmaning tillsammans det år han fyllde 50 år och jag fyllde 20 år (år 2000). En Svensk Klassiker var det som vi tänkte på först och en lång resa började tillsammans. Det var viktigt att vi fick åka riktiga Vasaloppet. Jag hann inte träna så mycket skidor, då jag bodde i Motala och gick på triathlongymnasiet. Så det var att starta i 10.e startled och jag hade åkt 3*10 km innan. Jag minns att några gubbar skrattade åt mig när jag berättade det. Jag kan säga att allt gick på ren vilja, och jag minns inte ens de tre milen mitten av loppet. Det jag minns är den klassiska musiken vid starten och ljudet från skidor och stavar på väg uppför första backen… att man knappt rörde sig en millimeter när startskottet gick. Det tog ca 10 minuter innan jag ens började röra mig framåt och paniken att man skulle få repet draget framför sig!

När jag överlevt Vasaloppet så fokuserade jag och min far på Vätternrundan. Min far klarade för övrigt Vasaloppet mycket bättre än jag, heja pappa! Vätternrundan gick strax efter min student och jag minns att vi försvann från varandra ganska snabbt, jag och min far – lite synd, men det är svårt att köra tillsammans när man är i olika form.

Hade fruktansvärda skavsår och trodde jag skulle dö i Hjo. I mål låg man bara stilla på gräset och var, typ hög. Jag hade noll koll på energiintag och vätska på dessa lopp, så man gjorde ju alla fel som gick att göra. Tror det tog mig 10 h och för pappa tog det nog en timme till. Sedan bodde vi kvar i min lägenhet en natt, det var ju inte aktuellt att köra bil till Falun efter Vätternrundan!

Sedan var det Vansbrosimningen, som tyvärr blev avkortat till 2000 m pga. kyla. Så vi körde faktiskt Vansbrosimningen 2001 också för att få rätt distans. Vansbrosimningen var absolut det som var lättast, det var ju över på ca 40-50 minuter. Kallt och mörkt, men jag fastnade för detta lopp. Jag har kört väldigt många Vansbrosimningar efter det. Varit 4.a som bäst bland damerna. Jag har vunnit halvsimmet och varit högt upp på tjejsimmet också. Älskar Vansbro!

Sedan var det pärsen på Lidingö. Gick ut snabbt första milen och det slutade med att jag gick sista milen. Min faster och hennes man var där och tittade och de fick bära hem mig till deras badkar…haha…underbara minnen.

Min andra relation är ju till halvklassikern, där jag innehar diplom nr. 1.

Det var av ren tur körde 15 km på lidingöloppet då jag var på väg tillbaka efter ett löparknä. Jag kom hem från studier i USA 2005 och hade sprungit mycket på college, men när jag kom hem fick jag lite problem med löpningen och jag trevade igång försiktigt hösten 2006 då jag även studerade medieproduktion rörlig bild på Högskolan Dalarna. Det var ingen märkvärdig tid på 15 km, men sedan hörde jag om den nya klassikern, halvklassikerm och jag hade ju redan varit med på första loppet, så då åkte jag även HalvVasan, cyklade Halvvättern och avslutade med en fjärde plats i Vansbro Halvsim och var därmed först med att ha gjort halvklassikern. Det var väldigt kul att det var en tjej som var först med det… och att det var jag!!

Efter detta började jag träna lite mer, men studerade fortfarande mycket. När jag tog examen i januari 2009 så gick jag in i Dala Sport Academy med Tomas Viker som tränare för triathlon, jag hade då haft ett nioårigt uppehåll från sporten och inget var sig likt. Men här började en ny karriär inom triathlon.

Side-story:

2009 kör även jag och Annie Gustafsson, numera Andersson, Ö till Ö för första gången och vinner, sedan vinner vi 2010 och 2011 kör jag med mixklassen med Joakim Axelsson och vinner den.

Tanken är att Klassiker-TV skall sända varje dag på www.ensvenskklassiker.se. Avsnittet med mig sänds fredag 29 april, kl. 13.00!

Vansbrosimningen

[wp-svg-icons icon=”twitter-3″ wrap=”i”]