fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Inspiratör blir ambassadör

I samband med att Anders Olsson gästade Vansbro för en bejublad föreläsning under måndagskvällen presenterade Vansbrosimningens generalsekreterare Jan Palander att Anders Olsson är ny ambassadör för simningen.

– Vi är mycket stolta att kunna presentera Anders som ambassadör för simningen, en sann inspiratör och urkraft, säger Jan Palander.

Det är inte för inte Anders Olsson kallas ”Järnmannen”. Han har exempelvis genomfört Iron Man, är flerfaldig VM- och Paralympic medaljör och så sent som ifjol simmade han Wild Water Challenge utmaningen, det vill säga hela Klarälven på 12 dagar. Anders har gång efter annan visat järnvilja och bevisat för sig och andra att det går att klara av mer än man tror.

– Det är en ära bara att fått den fråga tycker jag. Det känns extra roligt eftersom simning har betytt mycket för mig, säger Anders Olsson.

Anders Olsson är först ut att presenteras, men fler ambassadörer kommer tillkännages inom kort.  Utöver det baseras kriterierna på att ambassadören är en profil/idrottsprofil från Vansbro kommun eller inom simning/triathlon.

– Vi vill att vårt evenemang genererar positiva erfarenheter och upplevelser. Genom gemensamt arbete med våra ambassadörer hoppas vi kunna inspirera individer, allt i från att ta första steget till att börja motionera till att bli bättre, snabbare och starkare. Am­bassadörsskapet innebär således en stor portion engagemang och vilja att dela med sig av sina egna erfarenheter. Vi anser att Anders är helt rätt man för den rollen, berättar säger Jan Palander, generalsekreterare för Vansbrosimningen.

Efter en rad misslyckade operationer och slutligen en ödesdiger operation 1997, blev Anders förlamad i båda benen. Det skulle ta sju år innan livet började återvända. Han slutade ta medicin och började träna istället.

– Vändningen kom här på Vansbrosimningen 2002. Det var då jag förstod att vatten är bra för mig och jag tog upp allt och kom tillbaka, menar Olsson.

Föreläsningen med Anders Olsson hölls inför en nästintill fullsatt teater, Medborgarhuset i Vansbro och arrangerades av Vansbro AIK Fotboll och Vansbrosimningen.

Anders Gyllenvåg, Vansbro AIK Fotboll, Anders Olsson och Jan Palander, generalsekreterare för Vansbrosimningen.


Anders Olsson om mental träning

Med närmare 900 timmar träning om året för Anders Olsson, går det inte att komma ifrån frågan om hur han orkar motivera sig?

– Det är den där känslan efter träning som man mår bra, att ”ja, jag klarade av det idag också”. Till slut så blir det också ett gift, erkänner han.

Anders menar att man måste vara disciplinerad och hans erfarenhet är att mycket kommer naturligt om man bestämt sig för att jobba mot ett specifikt mål.

– Mental träning kan man se på många sätt. Jag bestämde mig för att varje gång jag satt på kanten och tänkte att ”det här kommer inte bli så roligt, det här kommer att bli tråkigt”, så skulle jag simma 30 minuter extra varje träningspass. Jag kan säga att det blev inte så många extra 30 minuterspass med den metoden – helt plötsligt var det fantastiskt roligt, eftersom jag inte ville simma en halvtimme extra, säger Anders.

– En av de få grejer man inte ångrar är ett träningspass!

Anders Olsson hemsida
@jarnmannen