fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Hitta rätt våtdräkt med Jonas Colting

Våtdräktens utveckling sedan mitt första lopp 1990

Det verkar nästan bortglömt idag men det fanns en tid då Vansbrosimningen, och all simning i öppet vatten för den delen, främst handlade om att överleva kylslagna vattentemperaturer. Utmaningen var inte så mycket distansen som sådan, den fysiska ansträngningen, rädslan för det okända i ett vattendrag eller ens simkunnigheten. Det var att inte, bokstavligt talat, frysa ihjäl! Åtminstone i simningar på våra nordiska breddgrader. Jag pratar såklart om tiden innan den moderna våtdräkten gjorde sin entré.

Jag simmade mitt första lopp i öppet vatten 1989 och mitt första Vansbrosim 1990. Jag var en duktig simmare men också en tunn och gänglig tonåring som frös om jag duschade ljummet. Jag var indränkt i vaselin och ullfett och minns att jag med avund betraktade det lilla fåtalet elitaktiva som simmade i den första generationens våtdräkter. Inte bara frös de mindre, de simmade också lite fortare med våtdräktens inbyggda flytkraft.

Det var genom triathlonsporten som den moderna simvåtdräkten föddes och där innovationskraften var stark att utveckla en produkt som inte bara skyddade mot kyla utan också gav en rimlig flytkraft samt gav utrymme till full flexibilitet för simning med bästa teknik.

Den moderna våtdräkten har revolutionerat inte bara triathlonsporten utan också simning i öppet vatten som helhet. Den har också varit en förutsättning för att swimrunsporten såg världens ljus runt 2006 och sedan dess har blivit en av de snabbt växande motions- och tävlingsformer. Tröskeln för nybörjare att våga sig ut i öppet vatten har helt enkelt sänkts avsevärt tack vare våtdräkten!

”Vill man exempelvis simma över Engelska Kanalen så räknas det bara om man simmar utan våtdräkt och andra hjälpmedel.”

Renodlade traditionalister brukar rynka på näsan åt våtdräkter och menar att kylan och den kroppsegna flytkraften är en del av utmaningen med open water men det står ju var och en fritt att faktiskt simma utan våtdräkt om man så vill. En del former av open water förpliktigar fortfarande till de gamla och minimalistiska förutsättningarna. Vill man exempelvis simma över Engelska Kanalen så räknas det bara om man simmar utan våtdräkt och andra hjälpmedel. Enbart simglasögon och badmössa samt traditionella simkläder räknas. Liksom om man tävlar i så kallad ”ice swimming” eller issimning där man hugger ut en bassäng ur isen och tävlar över exempelvis 50 och 100 meter.

Man ska dock vara medveten om att på samma sätt som den moderna våtdräkten är skyddande och positiv i kalla vatten så är den potentiellt livsfarlig i varma vatten. Risken för överhettning är faktisk överhängande vid hård simning i mer tempererade vatten. Det finns ett flertal exempel från de senare åren där simmare inte bara svimmat utan också avlidit genom överhettning då våtdräkten är så isolerande. Det är därför som våtdräkt är förbjuden på triathlontävlingar där vattentemperaturen är för varm. Personligen simmar jag hellre utan våtdräkt om vattentemperaturen är över 20 grader och solen skiner, förutsatt att jag kommer hålla mig i rörelse och inte göra långa stopp i vattnet.

Så föddes Colting Wetsuits

Under min triathlon- och swimrunkarriär har jag hunnit avverka ett otal olika våtdräkter och varumärken. De flesta gjorde sitt jobb men det fanns alltid potential till utveckling. Framförallt var det svårt att hitta en våtdräkt som både var tillfredsställande rörlig och som samtidigt erbjöd ett bra vattenläge. Därför bestämde jag mig för under 2014, efter att ha simmat 640 kilometer mellan Stockholm och Göteborg, att utveckla ett eget varumärke – Colting Wetsuits.

Colting Wetsuits har våtdräkter som är renodlade för antingen swimrun eller för simning/triathlon samt alla accessoarer för både öppet vatten och bassängträning. En swimrundräkt fungerar ju också för en triathlon eller för ett lopp som Vansbrosimningen även om det inte är optimalt. Däremot är en helkroppsvåtdräkt för renodlad simning en dålig idé för swimrun då den kommer att bli på tok för varm och otymplig att springa i. Men för den som vill köra både swimrun, triathlon samt Vansbrosimningen och endast vill investera i en ny våtdräkt så skulle jag rekommendera en swimrundräkt. Vi har en fin instegsmodell i Swimrun Go och en premiummodell i SR03.

Vår tveklöst bästa våtdräkt för all form av open water och triathlon är T04. Jag vågar påstå att det är en av de snabbaste våtdräkterna på marknaden och den används av flera topptriathleter och har ett flertal banrekord på Ironman-tävlingar på sin resumé. Det är just kombinationen av exceptionell rörlighet och flytförmåga som skapar de förutsättningarna.

”Faktum är att ju mer nybörjare man är desto mer nytta har man av en riktigt bra våtdräkt.”

Man behöver verkligen inte vara en toppsimmare för att skörda frukterna av att bära en T04. Faktum är att ju mer nybörjare man är desto mer nytta har man av en riktigt bra våtdräkt. Många nybörjare gör misstaget att köpa en billig och mycket sämre våtdräkt i tron att de antingen inte gör en bra dräkt rättvisa eller för att de helt enkelt inte ”förtjänar” en bättre dräkt. Men det är fel tänkt. En dåligt sittande våtdräkt i fel material och med dåliga simkvaliteter kan bli förödande för en sämre simmare. Köp en kanondräkt direkt! Simupplevelsen bli bättre och tryggare och man är långt mer benägen att vilja simma mer och oftare med material som är riktigt bra.

Vi använder det bästa materialet på marknaden. Företaget Yamamoto betraktas som världens främsta tillverkare av neopren, de har ett 40-cellsneopren som är deras toppmaterial för flexibilitet, passform och komfort. Det neoprenet från Yamamoto används på delar av armarna och axlarna på T04 för att skapa den mest flexibla och bekväma passformen för en optimerad simupplevelse.

Efter flera tester med variationer av material, tjocklekar samt konstruktion av paneler har vi äntligen lyckats uppnå något vi kallar Extreme Float. Det är tack vare mixen av 1.5 millimeters material på armarna, axlarna och på sidan av benen, 3 millimeter runt midjan samt 5 millimeter på mage och framsidan av benen som vi lyckats nå maximal flytkapacitet i kombination med hög flexibilitet. Den kompositionen av olika tjocklek på neoprenet hjälper till att bibehålla en bättre balans och position i vattnet och därmed optimera armarnas rörelse.

Ett tips är att eftersom materialet är väldigt flexibelt så rekommenderar vi att man väljer en storlek mindre än som man normalt bör göra!

Det har varit dåliga förutsättningar för simträning i Sverige under det senaste halvåret med många stängda bassänger. Som tur är så står våren för dörren och öppet vatten-säsongen är inte alltför långt borta. För de som vill vara early birds och kan tänka sig att uthärda lite kallare vatten så gör man det än bättre med en neoprenhuva eller ett neoprenpannband. Liksom med en safety bouy för bästa synlighet. Allt finns hos Colting Wetsuits!

Vi syns i vattnet!

Jonas Colting
Triathlet, swimrunner, marathonsimmare, grundare av Colting Wetsuits”